Kozák Danuta, Szabó Gabriella – egymásnak rendeltetve

Vágólapra másolva!
2016.08.02. 13:23
null
Kozák Danuta és Szabó Gabriella (Fotó: MTI)
Jó egy évvel ezelőtt maguk sem hitték, hogy fognak még együtt evezni, az élet mégis úgy rendezte: nem maradhatott örök hiányérzet a Kozák Danuta, Szabó Gabriella páros számára az olimpiai részvétel. A világklasszis duó a magyar küldöttség egyik legbiztosabb aranyesélyese.

 

Huszonegy évvel ezelőtt, az első edzéseik egyikén, két kislány méregette egymást az Újpesti-öbölben. Egyikük értetlenül nézte, amint a másik – ahelyett, hogy velük pancsolt volna – a kajakozás technikáját próbálgatva, tökéletes mozgással körözgetett a vízen. A másik nemigen törődött a külvilággal, de hamarosan rájött, csoporttársa sokban hasonlít rá: szereti a kemény munkát, és ha belefog valamibe, azt teljes odaadással végzi.

Kozák Danuta és Szabó Gabriella hamarosan vezéregyéniség lett saját korosztályában (Szabó Gabi az egy évvel idősebbek évfolyamában kajakozott), és hamarosan közös hajóban találták magukat.

„Mint a két legerősebb kislányt, összeültettek bennünket, és az edzőnk az idősebbek közé nevezett be a versenyekre. A gyerekkorcsoporthoz tartozó kajakosként nyertünk kölyökválogatót, kölyökként lettünk serdülő országos bajnokok, serdülőként pedig már az ifiben versenyeztünk” – idézte fel a kezdeteket Kozák Danuta és Szabó Gabriella.

Az ideális társ

A korosztályos sikerek után 2007-ben a felnőtt nemzetközi mezőnyben ezer méteren szerzett Európa-bajnoki címével tette le névjegyét a páros, egy évvel később már övék volt az olimpiai szám, a K–2500 méter indulási joga, amelyben 2008 és 2010 között sorra szállították a világ- és Európa-bajnoki címeket.

„Aztán, 2012-ben, hiába volt itthon a miénk a legjobb páros, nem indulhattunk a londoni olimpián, mert a játékok időrendje miatt nem versenyezhettem egyesben és párosban is” – elevenítette fel a négy évvel ezelőtt történteket Kozák Danuta.

Az UTE klasszisa Londonban ötszáz méter egyesben és a négyes tagjaként is olimpiai bajnok lett, a csapathajóban ráadásul (Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina mellett) gyerekkori barátnőjével, Szabó Gabriellával állhatott fel a dobogó felső fokára. A hiányérzet mégis megmaradt, és úgy tűnt, örökre meg is marad, miután Kozák egyéni ambíciói miatt felbomlott a páros.

„Elfogadtam és tiszteletben tartottam Dana döntését; ismerem jól, tudom, ő attól működik, hogy egyesben sikeres. Nem hittem benne, hogy valaha fogunk még együtt evezni– szőtte tovább történetüket Szabó, aki, amíg társa egyesben villogott a világversenyeken, szorgosan gyűjtögette tovább párosban a vébé- és az Eb-aranyakat. –Az elmúlt években több versenyzőtárssal is sikeres voltam, de Dana messze kiemelkedik közülük. Ő számomra az ideális társ, rendkívül megbízható, mindig számíthat rá az ember.”

B-tervből lett olimpia

A sikerpáros két tagját négy évvel ezelőtt elsodorta egymástól az élet, Kozák klubot és edzőt is cserélt.

„Nem voltunk haragban, és igyekeztünk továbbra is figyelni egymásra, de közben kicsit csak eltávolodtunk az elmúlt időszakban. Gabi hagyott, hogy egyedül keressem az utamat” – mondta Kozák Danuta.

Az élet aztán mégis úgy rendezte, hogy éppen Kozák egyese miatt állt újra össze a páros. A 2015-ös évnek is külön-külön (Szabó esetében másik páros társsal) indult neki a két kajakozó, de a kétszeres olimpiai bajnok hatalmas meglepetésre kikapott Kárász Annától az első világbajnoki válogatóversenyen.

„Addig akartam hajtani az egyest, amíg a legjobb tudok lenni, de miután Anna legyőzött, kellett egy B-terv a kvalifikációs vébére, ezért megkérdeztem Gabit, akar-e újra velem párost menni” – folytatta Kozák Danuta. Szabó Gabriella válasza nem volt kérdéses, és az első összeülés után megnyugodva állapították meg a társak:„A mi egységünkben szinte magától működnek a dolgok, a gyorsaság mellett a kölcsönös bizalom röpíti előre a hajót.”

A régi-új egységből – amely elképesztő fölénnyel nyert – összeállása után nem sokkal újabb világbajnoki, majd az idén Eb-aranyérmet – persze nem lehetett kispórolni a munkát.

„Tavaly sem volt rossz a párosunk, de idén tavaszra lett csak az igazi. Szükség volt az eltelt időre ahhoz, hogy még inkább összecsiszolódjon, technikailag még inkább összeérjen” – mondja egybehangzóan a két kajakozó.

Alkalmazkodni kell tudni

Szabó edzője, Tóth László, aki Kozák trénerével, Somogyi Bélával közösen irányítja a páros munkáját, megerősítette a tanítványok szavait.

„Rengeteget számít, hogy a két lány tavaly ősztől közösen készült. Az alapozó időszaktól kezdve hatalmas mennyiségű munkát végeztek el együtt, úgy, hogy mindvégig az olimpia lebegett a szemük előtt. Mindent alárendeltek a nagy célnak, kivételes akaraterővel, rendkívül motiváltan dolgoztak, a felkészülés során egymást folyamatosan egyre nagyobb küzdelemre késztették. A technikájuk, a gyorsaságuk és a fizikai erejük mellett a páros erénye, hogy mindkét versenyző nagyon erős mentálisan is” –jellemezte a világklasszis duót Tóth László, rögtön hozzátéve: ennek ellenére sem lehet biztosra menni, az olimpián sok múlik majd azon, melyik egység miként alkalmazkodik a körülményekhez.

A Szabó, Kozák páros teljesítményét látva, a külső szemlélőnek úgy tűnhet, az olimpia női kajak páros versenyében legfeljebb az lehet kérdéses, hogy az ellenfelek miként osztoznak meg a szám ezüst- és bronzérmén. A magyar lányok azonban két lábbal a földön állva óva intenek attól, hogy bárki is papírforma győzelmet várjon tőlük.

„Nincsenek előre kiosztható aranyérmek. Aki ilyesmiben gondolkodik, azt kellemetlen meglepetés érheti, és igen nagyot bukhat” – summázta az esélylatolgatással kapcsolatos véleményét Kozák Danuta.

Óvatosság ide, vagy oda, hisszük és le is írjuk: a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros két évtizede íródó históriája eddig üresen hagyott fejezettel válik teljessé Rióban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik