Turán remek 8. helye a vb-futamon

Vágólapra másolva!
2010.07.11. 17:15
null
A Turán, Zsíros duó bravúros 8. helyet harcolt ki Bulgáriában
A Citroënnel versenyző francia Sébastien Loeb diadalmaskodott a Bolgár-ralin, az idei világbajnokság hetedik versenyén. Remekül szerepelt a Turán Frigyes, Zsiros Gábor magyar kettős is, amely nyolcadik lett. A címvédő, sorozatban hatszor világbajnok Loebnek ez volt a negyedik elsősége ebben a vb-szezonban, és mostani sikerével megerősítette éllovas pozícióját az összetettben. Mögötte – csaknem félperces hátránnyal – a szintén Citroënt vezető spanyol Dani Sordo végzett a második helyen, míg a norvég Petter Solberg lett a harmadik.

A magyar drukkerek várták a célban. Lehettek vagy háromszázan, akik az elmúlt három napban a különböző pályák különböző kanyarjaiban lengették a zászlót, de a legvégén összegyűltek, s talán nem is tudták, mennyire fontos volt ez Turán Frigyesnek és Zsiros Gábornak. A taps, a dudálás, a zászlólengetés és az, hogy gratulációképpen megcsapkodták a kocsi tetejét, legalább annyit jelentett a magyar páros számára, mint az abszolút nyolcadik hely és a négy világbajnoki pont, amelyet a sorozatban idén bemutatkozó Bolgár-ralin szereztek.

„Életünk egyik legjobb versenye volt! A gyári pilóták, akikre  Istenként tekintettünk – s persze ez semmit sem változott –, odajöttek hozzánk a célceremónia előtt kezet rázni, s az nagyon nagy érzés volt... Ha a rajt előtt elém tesznek egy papírt, hogy nyolcadik leszek, szó nélkül aláírom, de várjon csak, akkor is inkább végigcsináltam volna, mert rettenetesen élveztem" – mondta Turán, akinek nyolcadik helyezése a valaha volt legjobb magyar világbajnoki eredmény.

A pilóta még hozzátette, ha valamit ki kellene emelni a hétvégéből, akkor az a szombati első szakasz lenne, amelyen szakadó esőben abszolút hatodik időt mentek, megelőzve a gyári és nem gyári Fordokat – csak a Citroënek végeztek előttük. Azt mondta, az eredmény láttán elérzékenyültek egy kicsit, még a könnyük is kicsordult.

Az utolsó nap azonban már az ünneplésé volt: nem az ész nélküli száguldásról, hanem a konstans jó teljesítményről szólt, ami meg is hozta az eredményét. De nemcsak nekik, Sebastien Loebnek is, aki olyan simán nyerte meg az idény első aszfaltos versenyét, hogy a riválisoknak semmi beleszólásuk nem volt. Ami az F1-es világbajnok Kimi Räikkönent illeti, ő az első nap végén beesett a fák közé, de visszaállt a versenybe, s végül a 11. pozícióban (vagyis Turánék mögött) végzett.

A Bessenyey Zoltán, Papp György duó is teljesítette a Bolgár-ralit, ők a 22. helyen végeztek abszolútban.

BOLGÁR-RALI, A VB 7. FUTAMA, BOROVEC

Az élcsoport: 1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, Citroën C4 WRC) 3:02:39.2, 2. Sordo, Marti (spanyol, Citroën C4 WRC) 29.5 mp h., 3. P. Solberg, S. Martin (norvég, brit, Citroën C4 WRC) 36.3 mp h., ...8. Turán Frigyes, Zsiros Gábor (magyar, Peugeot 307 WRC) 7:04.0 perc h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik