Aranyak és milliók: hol mennyit ér az elsőség?

SZALAY ATTILASZALAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2012.08.02. 14:36
null
Gyurta Dániel anyagilag sem járt rosszul a 200 mellen aratott győzelme után (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A gazdasági válságot illik félretenni az olimpia idejére, elvégre a bajnokok megérdemlik, hogy bajnokként jutalmazzák őket. Megnéztük, melyik országban mennyi pénz jár a londoni aranyérem mellé. Hazánk vélhetően bőkezű lesz, miközben Németország és az Egyesült Államok sóher.



1. OLASZORSZÁG 42.6 millió forint

Az olaszok négy éve Pekingben nyolc aranyukkal a kilencedik helyen zártak az összesített éremtáblázaton. Ezúttal is hasonlóan jó szereplésre készülnek, sőt, még jobbra. Ha pedig az olimpia önmagában nem lenne elég nagy motiváció nekik, az aranyért feldobott pénz feltétlenül az – minden bajnokuk 42.6 millió forinttal gazdagodik.

2. OROSZORSZÁG 31.5 millió

Az oroszokat sem díjazzák rosszul (31.5 millió forint), de, hogy az olimpiai aranynak mégis inkább eszmei értéke van, arról a zászlóvivőjük, Marija Sarapova tudna mesélni. A 25 éves teniszező júniusban megnyerte a Roland Garrost, amiért írd és mondd, 357 és fél millió forintot kapott – ehhez képest az olimpiai bajnoki címért járó jutalom borravalónak tűnik csupán.

3. MAGYARORSZÁG 20 millió?

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, a londoni játékok végéig nem hozzák nyilvánosságra, mekkora juttatásban részesülnek az eredményes sportolóink. Annyi azért kiderült, hogy minimum annyit megkapnak a mostani hősök is, mint a négy évvel ezelőttiek. 2008-ban a magyar arany- 20, az ezüst- 18, míg a bronzérem 14 millió forintot ért. Hazánk tehát bőkezű az olimpikonjaival, mivel a jólétük miatt irigyelt szomszédaink, az osztrákok mindössze 7.8 milliót adnak a bajnokaiknak.

4. FRANCIAORSZÁG 15.2 millió

A 200 méteres gyorsúszás döntőjében nem kisebb nevet, mint az amerikai Ryan Lochte-t győzte le a franciák büszkesége, Yannick Agnel, aki 3:09:93 perc alatt csapott a célba, és ezzel több mint 15 millió forintnyi eurót keresett. Franciaországban ugyanis ennyi pénzt kapnak London olimpiai bajnokai. Ha a pekingi teljesítményt hozzák a franciák, akkor az állambácsinak saccperkábé 100 milliójába kerül majd az aranyhalmozás, hiszen 2008-ban hét első hellyel zárták a játékokat.

5. KÍNA 12.8 millió

A tinimilliomosról már nem Richie Rich jut eszünkbe, hanem a kínai csodaúszó, Je Si-ven. A mindössze 16 éves lány a női 400 méteres vegyes úszásban aratott diadaláért egy átlagos lakás árát kapta jutalmul. Je Si-ven egyébként nem csak új világrekorddal győzött, hanem az utolsó 50 méteren gyorsabban repesztett a szám férfi bajnokánál, Ryan Lochte-nál is. Az efféle kínai „csodákon” már meg sem lepődünk, négy éve hazai pályán az 51 aranyérmükkel a világ képébe röhögtek, és most is erre készülnek idegenben – még ha sokba is kerül majd.

SZLOVÁKIA 12.8 millió

„Pekinghez képest emelni akartuk a jutalmakat, és figyelembe vettük a többi európai országban megszabott díjazást, így az elfogadott összegek arányosak” – nyilatkozta Jozef Liba, a Szlovák Olimpiai Bizottság főtitkára. Szlovákiában úgy tűnik, kevesebbet ér egy olimpiai bajnok, mint idehaza, az „arányos összeg” szerint ugyanis a londoni győzteseik 12.8 millió forintra számíthatnak. 2008-ban ugyanannyi aranyéremmel zártak, mint a magyarok – hárommal.

7. JAPÁN 8.4 millió

Az Egyesült Államok és Kína után a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom Japán, a listánkon pedig pont e két nemzet közé (plusz Szlovákia) ékelődik be a londoni aranyak jutalmazásának tekintetében. Valójában azonban sokkal kevesebb pénzt költenek a japánok az olimpikonjaikra, hiszen míg az amcsik és a kínaiak akár 30 és 50 közötti első hellyel számolhatnak, addig Japán 2008-ban például megállt kilencnél, és sokkal többre most sem esélyes.

8. EGYESÜLT ÁLLAMOK 5.7 millió

Az Egyesült Államok úgy határozott, hogy sportolóit ugyanúgy díjazza Londonban, mint ahogyan 2008-ban Pekingben tette. Ott, akkor Michael Phelps kereste a csúcsgázsit, hiszen nyolc aranyérmet szerzett a kínai fővárosban. Úgy tűnik, az úszófenomén Londonban nem szedi meg így magát, mivel az eddig mutatott teljesítménye csalódást keltő: 400 vegyesen például csak negyedik lett, és 2000 óta először fordult elő vele, hogy valamelyik számában nem állt dobogóra az olimpián.

9. NÉMETORSZÁG 4.5 millió

Miközben Németország sorra segíti ki az európai országokat a gazdasági válság közepette, saját olimpikonjait meglehetősen szerényen motiválja. A 4.5 millió per aranyérem legalábbis nem jóléti országhoz méltó, bár lehet, hogy azért nem csinálnak nagy ügyet belőle, mert a német sportolók eleve jól élnek, és nem csak négyévente.


Azért összehasonlításként a kazah országúti kerékpáros, Alekszandr Vinokurov fél nap alatt 56.2 milliót keresett a mezőnyversenyen aratott győzelmével Londonban.

10. NAGY-BRITANNIA 0(nulla)

Nem viccelünk, a házigazda Nagy-Britannia egyetlen pennyt sem fizet az olimpikonjainak a londoni szereplésért. „Úgy gondoljuk, az anyagiak nem ösztönzik jelentősen a sportolóinkat. A briteket az olimpiai a szereplés és a sport iránti szeretete motiválja” – jelentette ki a Brit Olimpiai Bizottság szóvivője a Telegraph-nak. Ezzel pedig a játékok eredeti eszméjéhez igazodnak, hiszen korábban profik nem indulhattak az eseményen. Profinak pedig ugye az számít, aki pénzért teszi a dolgát.

Wiggins aranya semmibe sem került a briteknek.

FUTOTTAK MÉG
Vannak olyan országok is az olimpián, amelyeknek már az indulás is bravúrkategória, nemhogy az éremszerzés. Ezek sokszor irreálisan magas jutalmat ígérnek be sportolóiknak a bajnoki címért: egy szingapúri arany 183 millió forintot érne, de Malajziában és Thaiföldön is 75 milliót, a Fülöp-szigeteken pedig 81 milliót fizetnének a londoni diadalért. Persze ha valóban aranyat nyerne valamelyik fiúk-lányuk, nem biztos, hogy őszinte lenne a vezetőség mosolya...

 

SZALAY ATTILA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik