Angolna az evezőknél: itt az olimpiák új Moussambanija!

Vágólapra másolva!
2012.07.30. 16:00
null
Hamadou Djibo Issakának, hogy úgy mondjuk, nem volt ellenfele (Fotó: Action Images)
Címkék
Szerencsére a londoni olimpia sem csupán a felfoghatatlan világrekordokról szól, hanem szóhoz jutnak azok a sportolók is, akiknek adott esetben egy-egy pálya teljesítése is felér az aranyéremmel. A nigeri evezős, Hamadou Djibo Issaka az egyik ilyen sportoló.

„Meg tudod csinálni" – harsogta az Eton Dorney olimpiai evezőspálya hangosbemondója, és vele üvöltött a több ezer néző is. A biztatás azonban nem egy élen haladó brit evezősnek szólt, hanem a 35 éves nigeri Hamadou Djibo Issakának, aki az élen haladótól 500 méterre harcolt az elemekkel a férfi egypárevezősök selejtezőjében.

A harc végül sikerrel járt: 8:09.66 perces idővel (1:40 perccel lemaradva a futam győztese, és 1:12-vel a selejtező második leggyengébb evezőse mögött) Issaka célba ért, és boldogan üdvözölte az őt éltető közönséget.

Tréning az olimpiai futam előtt (Fotó: Action Images)
Tréning az olimpiai futam előtt (Fotó: Action Images)

„Egész jól ment az evezés" – idézi a futam utáni nyilatkozatát a Huffington Post. – Célba értem, ami nagyszerű érzés!"

Issaka – akárcsak nagy elődje, az Egyenlítői Guinea-i Eric Moussambani – nem sokkal a játékok előtt sajátította el új sportága alapjait. Egészen pontosan három hónappal korábban, 2012 májusában ült először hajóba. Részvételét a Nemzeközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) köszönhette, melynek illetékes testületétől hazája kapott egy szabadkártyát, hogy a nigeri küldöttség létszáma is megüsse az 5 főt (végül 6 sportolót tudtak delegálni).

És, hogy miért éppen az „Evező Lajhár", ahogy az angol média elnevezte, képviselte Nigert az olimpián? Hát, mert hazájában ő a sportág bajnoka!

Tényleg erős (Fotó: Action Images)
Tényleg erős (Fotó: Action Images)

„Nincs technikám, csak erőm van" – mondja büszkén Issaka, aki korábban úszó volt, és csak a tévében látott evezős versenyt. Az úszószövetség azonban májusban őt küldte el Egyiptomba, hogy ugyan, tegyen már egy próbát az evezős sportban. Jól sikerülhetett az első próbálkozás, mert ezt követően két hónapot a Nemzetközi Evezős Szövetség tunéziai felzárkóztató táborában töltött – ahol a technikát továbbra sem sikerült elsajátítania, de legalább erősebb lett.

Első olimpiai pályáját országa elöljárói is megnézték, és elégedetten bólogathattak a 8:25-ös időt látva. Hiányuk a hétfői versenyen már rányomta a bélyegét Issaka teljesítményére: 12 másodperccel volt lassabb, és a futamában indulók már a tréning pályán vezettek le, mire ő átszakította a képzeletbeli célszalagot. Nem is tett már egyetlen evezőcsapást sem – teljesen elkészült az erejével. A közönség azonban még percekig tombolt a lelátón.

„Jó volt hallani, hogy milyen sokan biztatnak. Örültem, hogy megtapsoltak, amikor beértem a célba. Az egész ország nevében mondhatom, hogy nagyon boldog vagyok! Mostantól a következő versenyemre készülök. Elégedett vagyok a dolgok eddigi menetével" – lelkendezett a játékok első igazán nagy sztárja. Aki egészen a játékok végéig Londonban marad, mert, mint mondta: „A fantasztikus megnyitó, ahová nem is akartak elengedni a másnapi futamom miatt, és az egész olimpiai hangulat egy világot nyitott ki előttem."

Színtiszta marketing: az utolsó másfél percben már csak őt mutatta a kivetítő (Fotó: Action Images)
Színtiszta marketing: az utolsó másfél percben már csak őt mutatta a kivetítő (Fotó: Action Images)

Akad azonban ünneprontó, nem is akárki: az ötszörös olimpiai és kilencszeres világbajnok, Sir Steve Redgrave. „Számos nála sokkal jobb evezős nem lehet itt, emiatt az egyenlősdi miatt."

De hát, Sir Steve! Valahol erről is szól az olimpia.

500 MÉTERREL LEMARADVA ÉRT CÉLBA A NIGERI

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik