Újabb dominók dőlhetnek Olaszországban: a „főcigány” feladni készül magát

Vágólapra másolva!
2012.06.09. 15:44
null
A „főcigány” szerint az olasz labdarúgók nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel (Fotó: Imago)
Címkék
A jelek szerint hamarosan újabb jelentős ponthoz érkezhet el az olaszországi bundabotrány: a „Cigányok” nevű szervezet vezetőjének tartott Almir Gegics maga kereste fel a La Gazzetta dello Sport című sportlap újságíróját, és elmondta: arra készül, hogy feladja magát a cremonai ügyészségen.

A legutóbb a svájci FC Chiassóban futballozó, szerb-török állampolgár Almir Gegics – aki a feltételezések szerint az észak-olaszországi Cernobbióból irányította az olaszországi manipulációs hálózatot és aki ellen hosszabb ideje elfogatóparancs van érvényben – az egyik legkeresettebb személynek számít Itáliában. Az olasz sajtó szerint ő a „Cigányok” néven elhíresült szervezet vezetője, aki hosszú időn át szoros kapcsolatban dolgozott együtt az ázsiai fogadási szindikátussal, és a „magyar szállal” is kapcsolatban állt.

B. ISTVÁN ELŐZETESBEN,
STR. LÁSZLÓ ÁTADÁSI LETARTÓZTATÁSBAN

A nemzetközi fogadási csalásokkal összefüggésben a múlt hét elején őrizetbe vett Str. Lászlót ideiglenes átadási letartóztatásba helyezték, B. István pedig a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) előtt folyamatban lévő büntetőügy kapcsán külön bírói döntésre július 1-jéig előzetes letartóztatásba került.

 

Fazekas Géza, a KNYF szóvivője pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a két személy május 30-án állt a Fővárosi Törvényszék elé, hogy döntés szülessen az olasz fél kiadatási kérelmére. Az eljáró bíró határozata értelmében B. István esetében erre nem kerülhet sor, mivel vele szemben itthon is folyamatban van hasonló eljárás. (A kettős büntethetőség megakadályozása végett fogadták el azt az európai uniós megállapodást, amely alapján ugyanazon tényállásnál nem teljesíthető az európai elfogatóparancs nyomán elfogott személy átadása a másik uniós országnak.) B. Istvánt így a KNYF – most már a széles körben, hosszabb ideje folyó magyar eljárás adataira figyelemmel – őrizetbe vette, indítványozta az előzetes letartóztatását, amelyet a nyomozási bíró június 1-jén egy hónapi időtartamra el is rendelt.

Str. László esetében más a helyzet, ő ellene nem folyik Magyarországon eljárás, ezért került ideiglenes átadási letartóztatásba.

A magyar ügyészek B. Istvánt – Fazekas Géza tájékoztatása alapján – nemcsak a 2011. május 22-i Lecce–Lazio mérkőzés jogtalan befolyásolásával gyanúsították meg, hanem a 2011. január 15-i Bp. Honvéd–Slovan Duslo Sala (5–1) és a 2011. január 29-i Bp. Honvéd–Dukla Banská Bystrica (1–0) barátságos felkészülési mérkőzésekével is. Mindezeken túl közokirat-hamisítás is szerepel a vele szemben megfogalmazott megalapozott gyanúban.

Fazekas Géza múlt kedden számolt be arról, hogy az olasz bundabotránnyal kapcsolatban öt magyar ellen adtak ki európai elfogatóparancsot, de közülük hárman a nemzetközi fogadási csalások magyarországi eseményei kapcsán már korábban előzetes letartóztatásba kerültek. A másik két személyt vették őrizetbe május 28-án.

Azóta K. Zoltánt és L. Mátyást is gyanúsítottként hallgatták ki a Lecce–Lazio mérkőzéssel összefüggésben.

Az olasz ügyészség múlt hétfői közleménye szerint összesen 19 embert fogtak el, közülük ötöt Magyarországon vettek őrizetbe, ők a gyanú alapján kapcsolatban álltak a szingapúri fogadási hálózat decemberben elfogott vezetőjével, Tan Seet Enggel. Az olaszok az öt magyart – Kenesei Zoltánt, Lázár Mátyást, Schultz Lászlót, Borgulya Istvánt és Strasser Lászlót – név szerint említették. Előbbi három az, aki már korábban előzetes letartóztatásba került.

Fazekas akkor kiemelte, több európai uniós országban párhuzamosan folyik a nyomozás, sőt egyes országokkal, így Németországgal, Finnországgal és Ausztriával közös nyomozócsoportot alakítottak, de az olasz nyomozókkal is folyamatosan kapcsolatban állnak, akik részben a KNYF által biztosított információk alapján jártak el.

A fogadási botrány magyarországi eseményei kapcsán a manipulációval érintett mérkőzések száma jelenleg harmincegy, a gyanúsítottként pedig negyven embert hallgattak ki.

MTI

Több olasz bajnoki mérkőzés befolyásolásával is gyanúsítják, többek között a 2010 áprilisában lejátszott második ligás Brescia–Mantova találkozóéval (1–0), amelyiken az akkor Mantovában futballozó Carlo Gervasoni nem mindent a megállapodásnak megfelelően tett – ez azon az estén 36 telefonbeszélgetést generált közöttük.

A La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban – amely előtt maga hívta fel a lap újságíróját – a szerb-török szervező elmondta, hamarosan feladja magát a cremonai főügyésznek, Roberto Di Martinónak, majd az interjúban megemlítette a magyar vonalat is.

„Elmegyek Cremonába. Hogy mikor? Nagyon hamar. Függ az ügyvédemtől is, ő fogja kezelni az ügyeimet. Vagy egyedül leszek. Utána majd lesz időm a jövőn gondolkodni. Azt hiszem, hogy lehetséges az együttműködés az olasz hatóságokkal. Amit tudok: szeretném elkerülni a börtönt, engedjenek haza, cserébe teljes körű együttműködést ígérek. Azt már most tudom, hogy néhány napot cellában kell töltenem, de ez rendben van. Mindent el akarok mondani doktor Di Martinónak. Nem vagyok szent, de nem is olyan vagyok, amilyennek az újságok beállítanak.”

„Nem vagyok semmilyen főnök. Nem irányítok semmilyen szervezetet – magyarázta Gegics, aki korábban is elismerte a fogadási ügyleteit, de a „főnökségét” akkor is tagadta. – Természetesen szerettem fogadni és kerestem az »információkat« a Serie A és a Serie B meccseire. A játékosoknak kifizetett pénz nemcsak az enyém volt. Találkoztam emberekkel, beszélgettünk, aztán kifizettem őket.”

Amikor Gegicset Hrisztian Ilievszkiről a „Cigányok” már letartóztatott macedón tagjáról kérdezték, elismerte, hogy kapcsolatban állt vele. „Igen, vele többször jártam Olaszországban, és gyakran találkoztunk játékosokkal, hogy megvegyük őket. De soha nem fenyegettem meg senkit. Nem vagyok az a típus, nem vagyok büntetett előéletű. Még csak randalírozásért vagy ittas vezetésért sem. És hogy őszinte legyek, nem is volt rá szükség, hogy megfélemlítsük a labdarúgókat” – mondta Gegics, aki szerint voltak olyanok az „ügyfelei” között, akik előbb nemet mondtak a megkeresésre, majd később visszahívták őt, hogy mégis benne vannak az „üzletben”.

„Olaszországban minden csapatban megvan a vírus, a Serie A-t is beleértve. Sőt, még csak a jéghegy teteje látszik. Di Martino és társai ügyesek: ha folytatják a nyomozást, jönnek a nagyhalak is.”

„A probléma maga a fogadás: a játékosok túl sokat keresnek, és sokan nem tudják, mit csináljanak a pénzzel. És fogadnak. Aztán nem állnak meg. Olaszország egy fertőzött terület: az együttműködési hajlandóság nagyon magas. Ez mentalitásbeli kérdés: ma a győzelem engem szolgál, de holnap te jössz nekem eggyel. Az ügyletek évek óta folynak, és a vezetők az első sorban állnak ezen a piacon. Most már milliomosok és futballisták működtetik a hajtóművet. De ez így működik más országokban is, csak önöknél felfedezték ezt a pénzforgalmat, miután az igazságszolgáltatás vizsgálódásba kezdett.”

A Gazzetta újságírója ugyanakkor felvetette Gegicsnek, hogy különbség van a korrupció, a szervezett bűnözés és egy-egy esetleges „megegyezés” között. „De nem gondolja, ugye, hogy képesek lettünk volna az egész bajnokságot felbolygatni, ha a túloldalról nincs meghallgatási készség? Azt hiszik, hogy csak mi és a magyarok műveltük ezt? Kérdezzék meg Gervasoniékat, hogy mióta voltak azon, hogy »információkat« vegyenek? (Gervasonit a 2011-es olasz bundabotrány kapcsán az olasz szövetség már öt évre eltiltotta a futballügyektől – a szerk.) És hány alkalommal hívott minket, hogy új játékosokat mutasson be, akik készek az üzletre! De ne várjon tőlem neveket, elég, ha Di Martinónak beszélek róluk” – majd kérdésre elárulta azért, hogy Stefano Maurit nem ismeri személyesen, ugyanakkor a Novara–Siena találkozó valóban megbeszélt mérkőzés volt. A 2011. május 1-jei másodosztályú összecsapás miatt került képbe a cremonai főügyészégnél Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője is – az ügyben egyelőre vizsgálódnak.

A kérdésre, miszerint a válogatottat mennyire érintheti a botrány, Gegics így felelt. „Mindenki felelős a tetteiért. Biztos vagyok benne, hogy nem fognak hibáztatni, ha elmondom, hogy fontos játékosok is fogadnak. Higgye el: ez egy betegség. Ezért vonulok börtönbe. De nem vagyok semmilyen főnök, sem erőszakos vagy fenyegetőző bűnöző.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik