Serie A: Lukaku, Smalling és a Corriere is reagált a Black Friday-balhéra

Cs. P., K. Zs.Cs. P., K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.12.06. 09:25
Mint beszámoltunk róla, a Corriere dello Sport című olasz sportnapilap „Black Friday” felirattal jelent meg csütörtök reggel – a címlap főszereplői Romelu Lukaku (Inter), valamint Chris Smalling (AS Roma), a két csapat pénteki bajnoki rangadójának húzónevei –, ami nagy vihart kavart.

A címlapon kiemelt Lukaku és Smalling Twitteren üzent, és mind a ketten egyetértettek abban, teljes mértékben elítélendő az olasz lap hozzáállása a témához.

„Ahelyett, hogy a meccsel foglalkoznának, a Corriere dello Sportnál inkább kijönnek a legidiótább címlappal, amit karrierem során láttam. Ahelyett, hogy arról a csodálatos meccsről lenne szó, melyet két nagyszerű klub játszik a San Siróban, inkább a negativitást és a rasszizmust tápláljátok. Az oktatás, nevelés mindennél fontosabb, és ti, a Corriere dello Sportnál sokkal jobban odafigyelhetnének erre. Köszönöm az összes szurkolónak és újságírónak, akik rávilágítottak a problémára és támogattak minket, s innentől inkább fókuszáljunk a meccsre!” írta Twitteren Lukaku.

Romelu Lukaku (balra) és Chris Smalling még MU-csapattársakként (Fotó: AFP)
Romelu Lukaku (balra) és Chris Smalling még MU-csapattársakként (Fotó: AFP)

„Bár szerettem volna ezt a napot a rangadóra való készüléssel tölteni, muszáj szólnom arról, hogy ami ma reggel történt, az elítélendő és elképesztően érzéketlen volt. Remélem, a szerkesztők, akik részt vettek ennek a címlapnak az elkészítésében, vállalják a felelősséget, és megértik, milyen ereje van az általuk leírt szavaknak, és azok milyen reakciót váltanak ki az emberekből. Hatalmas köszönet az AS Romának a támogatásukért” – reagált Smalling.

Az AS Roma és az Internazionale is kiadott egy-egy közleményt. Ezek szinte szó szerint ugyanazt írják: felháborítónak tartják az újság címlapját, és mind a két klub kitiltja stadionjából a Corrierét – ám, mivel a cikken belüli üzenet igazából a rasszizmus ellen szólt, ezért a tiltás csak januárig tart.

Végül az újság is reagált. Íme, a sportlap véleményét megfogalmazó Ivan Zazzaroninak az online térben csütörtök napközben megjelenő jegyzete, szabad fordításban:

„A különbözőség magasztalása

Digitális platform? Inkább digitális szemétládának mondanám. A fölényes harag megnyilvánulása, az olcsó felháborodásé. Naponta egy szép gondolat, és orvosra sincsen szükség. Manapság jóérzésűek seregei szállják meg a webet, hogy szép lelkük fehérjével fessék tisztára magukat. Ha megtalálták az aznapi rasszistát, nincs más dolguk, mint pötyögni kicsit a billentyűzeten, és a mocsoktól már meg is szabadultak, jobb emberek lettek egy jobb világban. Fehérek, feketék, sárgák. A különbség tagadása az antirasszizmus rasszizmusának tipikus, szembeötlő sorompója. A vasárnapi moralisták szellemi nyomornegyede ott, ahol a csütörtök is vasárnap. Azok olvasatában, akik meg akarták és meg tudták érteni, a „Black Friday” csupán a különbözőség magasztalása volt, a különbözőség büszkesége, a különbözőség csodálatos gazdagsága. Ha valaki nem fogja fel, akkor vagy nem képes rá, vagy szándékosan tesz így.

Egy ártalmatlan címből – amelynek tartalmát egyébként tökéletesen kifejtette kommentárjában Roberto Perrone – mérget kevertek azok, akik a mérget magukban hordozzák.”

OLASZ SERIE A
15. FORDULÓ, PÉNTEK
20.45:
Inter–Roma (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!

Az a bizonyos címlap
Az a bizonyos címlap
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik