A Lazio örülhetett a Derby végén, kupagyőzelem lett a jutalma

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.26. 17:59
null
Totti lövései nem találtak kaput (fotó: Reuters)
Fővárosi derbi, azaz Derby della Capitale döntött a labdarúgó Olasz Kupa győzteséről. A Roma az ősi rivális Lazióval csapott össze a római Stadio Olimpicóban, de a „farkasoknak” nem sikerült begyűjteni tizedik címüket, a „sasok” viszont hatodszorra hódították el a kupát, miután 1–0-ra megnyerték az összecsapást.

A MÉRKŐZÉS

Óvatosan kezdtek a csapatok, a biztonságos védekezésre helyezték a hangsúlyt. Ennek ellenére helyzetből sem volt hiány az első negyedórában. A 3. percben mindjárt Lulic tesztelte Lobontot, akiről ki is jött a labda, de a kipattanót Klose éles szögből már nem tudta beterelni a kapuba. Az első Roma-helyzet egy közepes lövés formájában érkezett, Totti küldte kapura a labdát.

Az első igazi, góllal kecsegetető helyzet Bradley előtt adódott, de az amerikai játékos ahhoz képest, hogy micsoda helyzet adódott előtte, csúnyán mellé lőtt. A két csapat némileg biztonsági játékra váltott, elég alacsony színvonalú volt ekkor a mérkőzés. Nagyjából a 25. perc környékén élénkült meg a játék, egyre több szabálytalanság tarkította a meccset, röppentek is elő a sárgák sorban egymás után Orsato zsebéből. A játékosok egészen jól jöttek előre a tizenhatosig, ott azonban rendszerint elfogyott a tudományuk.

Fokozatosan átvette a játék irányítását a Lazio, egyre gyakrabban okoztak veszélyt a Roma kapuja előtt. A 35. percben például Klose fejelhetett volna gólt, de Lobont nagy bravúrral védte a német játékos közelről leadott fejesét. A hátralévő időben sem nagyon változott a játék képe, és bár durvának nem nevezhettük a küzdő feleket, öt sárgát azért kiosztott a játékvezető...

A félidő úgy ért véget, hogy gól nem született, az igazán őszinte játékkal adósak maradtak a csapatok. 0–0

MÁSODIK FÉLIDŐ

A második félidő ugyanúgy kezdődött, ahogy az első befejeződött. Gyűrték-gyömöszölték egymást a csapatok a pályán, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. Valamivel aktívabb volt a Lazio, de túl könnyedén elszórták a labdákat. Eléggé kevés élvezetet nyújtott ezekben a percekben a meccs.

Az 53. percben azonban megsérült a Lazio csapatkapitánya, Cristian Ledesma, aki egy rosszul sikerült belépője után a combjához kapott, és le kellett cserélni. Ettől a ténytől némileg vérszemet kapott a Roma, és elkezdett aktívan támadni. Totti kétszer is lövéssel jelentkezett, az egyik például alig ment fölé.

Mielőtt végleg unalomba fulladt volna a mecs, hirtelen megélénkült a játék. Egyre-másra alakultak ki a 67. perctől a helyzetek mindkét kapu előtt. A Laziótól Mauri, a Romától Totti és Destro veszélyeztetett.

Aztán a 71. percben némileg váratlanul vezetést szerzett a Lazio. Candreva jobb oldali beadásába Lobont rosszul nyúlt bele, a labda pontosan Lulic elé perdült, aki négy méterről az üres kapuba helyezett. 0–1.

A Roma óriási elánnal vetette magát a küzdelembe, egyre-másra vezette a támadásokat a Lazio kapuja felé. Bejött Osvaldo is, és rövid időre három védős játékra álltak át a „farkasok". A bordó-sárgák egyfolytában jöttek előre, de helyzetet nem tudtak kialakítani. Bár a nyomás folytonos volt, az utolsó percben majdnem megduplázta előnyét a Lazio, de Klose remek labdáját Mauri nem tudta gólra váltani.

A Lazio taktikusan kivédekezte a négyperces hosszabbítást is, a Roma pedig egyszerűen nem találta az ellenszert, ezért kénytelen volt fejet hajtani a „kékek" előtt. A boldog Lazio-drukkerek óriási fiszetát rendeztek a stadionban, és meglengette szárnyait a híres kabalasas is.

A Roma szurkolói és játékosai közül sokan sírva fakadtak, siratták az európai kupaszereplést, a kupát, és legfőképpen azt, hogy éppen a Lazio ellen kellett veszíteniük.

A Lazio azért nyert, mert védelmi megingás nélkül játszotta le a meccset, és a kevés helyzetéből egyet ügyesen kihasznált. Kihúzta a Roma méregfogát, se Totti, se Lamela nem tudott élni a Lazio védői mellett.

Az ezüstcsillagra várnia kell a Romának, a Lazio viszont ősszel a kupagyőztes jogán az Európa-ligában szerepelhet. Korántsem érdemtelenül.

OLASZ KUPA, DÖNTŐ
ROMA–LAZIO 0–1 (0–0)
Róma, Stadio Olimpico. V: Orsato
ROMA: Lobont – Marquinhos, Burdisso, Leandro Castan, Balzaretti (Osvaldo, 76.) – Bradley, De Rossi – Lamela, Totti, Marquinho (Dodo, 83.) – Destro
LAZIO: Marchetti – Konko, Biava, Cana, Radu – Ledesma (Mauri, 54.) – Candreva, Onazi (Ciani, 92.), Hernanes (Á. González, 84.), Lulic – Klose
G: Lulic (71.)

PERCRŐL PERCRE

94. perc: Vége, a Lazio nyerte a meccset, és megszerezte az Olasz Kupát! 0–1
93. perc:
Klose szerzett labdát, Maurihoz játszott, aki nagy helyzetben lőhetett, de Lobont védett.
92. perc: Totti is sárga lapot kapott.
90. perc:Tahcidisz valamit beszólt a kispadról, piros lapot kapott.
90. perc:
NÉGY PERC A HOSSZABBÍTÁS
87. perc:Burdisso is begyűjtött egy sárga lapot.
Nagyon fogy az idő és a Roma nem talál fogást a Lazión.
84. perc: Cserélt a Lazio is. Hernanes helyett González érkezett.
83. perc: Marquinho helyett Dodo a Romában.
76. perc: Cserélt a Roma, Balzaretti helyett Osvaldo a pályán.
75. perc: Lulic kapott sárga lapot, mert visszahúzta Marquinhost.
74. perc:
Majdnem egyenlített a Roma. Totti ívelt be a Lazio kapuja elé egy szabadrúgást, amelyhez senki nem ért hozzá, így a lécről pattant le a labda. A Roma játékosai gólt reklamáltak, de a labda nem ment át a gólvonalon.
71. perc: Vezet a Lazio! Szerencse is kellett a gólhoz, mert Candreva jobb oldali beadásába Lobont rosszul nyúlt bele, a labda pontosan Lulic elé perdült, aki négy méterről az üres kapuba helyezett. 0–1.
70. perc:
Destro küzdötte ki magának a helyzetet két védő között, majd 9 méterről lőtt, de Marchetti megint védett.
68. perc:
Totti lőhetett 18 méterről, nem is volt rossz, de Marchetti biztosan védett.
67. perc:
Fellazult a Lazio védelme, de Lamela elrontotta a lehetőséget, egy védőbe lőtt. Az ellentámadásból Mauri találta magát szabadon a tizenhatoson belül, lövése azonban elsuhant a kapu előtt, Klose nem tudta a labdát a hálóba terelni.
63. pec:
Lamelát szabadították meg szabálytalanul a labdától a kaputól 32 méterre. Totti állt a labda mögé és bátran kapura tűzte, de megint rossz volt az irányzéka, fölé ment a lövés.
59. perc:
Marquinho készítette le a labdát Tottinak, aki 21 méterről alig lőtt fölé.
53. perc: Ledesma maradt a földön fájdalmas arccal, miután rosszul lépett, ezért a Lazio kénytelen volt lecserélni a combját fájlaló csapatkapitányát. Stefano Mauri állt be a helyére.
51. perc:
Marquinho 18 méteres lövését fogta könnyedén Marchetti.
50. perc:
Totti adott labdát Marquinhosnak, aki 26 méterről lövésre vállalkozott, de ez igen gyengére sikeredett, csak a próbálkozás ténye volt dicsérhető.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.
45. perc: Vége az első félidőnek, még minden nyílt az Olasz Kupa döntőjében.0–0
45. perc: Marquinhost hagyták szabadon a jobb oldalon, elfutott az oldalvonal mellett, majd az ötössel egy magasságban középre adott, Destro fejese azonban fölé szállt.
44. perc: Candreva húzogatott a jobb oldalon, majd szorongatott helyzetből középre ívelt, de a Roma védői szögletre mentettek. A szögletet elszórakozta a Lazio.
38. perc: Klose volt túlságosan kemény, alaposan odalépett Burdisso lábára, ezért sárga lapot kapott jutalmul.
35. perc:
Óriási Lazio-helyzet maradt ki. Radu ívelt balról a jobb oldalra, ahol érkezett Klose, és 5 méterről kapura fejelt, de Lobont nagy bravúrral belekapott a labdába, és védeni tudott.
32. perc: Hernánesnek már kijárt egy sárga lap, most meg is kapta, mert felrúgta Lamelát.
26. perc: Marquinho butasága sárga lapot ért. Szabálytalansága után elrúgta a labdát.
24. perc: Totti lőtt 18 méterről, de a labdája talán egészen a Tiberis folyóig szállt.
22. perc:
Ledesma tüzelt 26 méterről, de jócskán mellé.
18. perc:
Lamela indult meg középen majd 20 méterről lövésre vállalkozott, de a pattogós lövést szépen védte Marchetti.
Tüzesen süt le a római nap sugára a pálya egyik harmadára, a játékosok igyekeznek is becsülettel elkerülni azt a zónát... Jó hír, hogy már csak tíz percet kell kibírniuk.
11. perc: Balzaretti kapott sárga lapot, mert felrúgta Candrevát.
10. perc:
Bradley csapott le egy kósza labdára a Lazio tizenhatosán belül, kissé középre húzott, de belsővel leadott lövése elgurult a jobb kapufa mellett.
9. perc:
Totti fordult kapura 21 méterről, középről, majd okosan tekert a bal sarok irányába. Az irányzék jó volt, de kevés erő szorult a lövésbe, így Marchetti védeni tudott.
8. perc:
Bradley könnyelmű hátragurítására majdnem lecsapott Klose, de Burdisso még időben reagált, és szerelt. Ez bizony veszélyes is lehetett volna...
3. perc:
Lulic fordult kapura, majd 18 méterről a bal sarkot vette célba. A lövés kijött Lobontról, az ötösnél lecsapott a labdára Klose, de éles szögből csak az oldalhálót találta el.
1. perc: Cristian Ledesma máris sárga lapot kapott.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Óriási volt a tétje a ma esti mérkőzésnek, amelyet biztonsági okokból rendeztek este hat órakor, hiszen sem a Lazio, sem a Roma szurkolói nem mennek a szomszédba, ha az ősi ellenfél megregulázására van esély. Nem is csoda, hiszen ritkán jön a kupadöntő „házhoz”. Bár az olasz kupadöntő az utóbbi években hagyományosan a főváros, Róma kiváltsága, Roma–Lazio még sohasem volt az olasz focitörténelemben.

Hát most aztán lett. Márpedig mi adhatott volna nagyobb örömet a „farkasok” vagy a „sasok” szurkolójának, mint éppen a másik legyőzése a közös otthonban, a Stadio Olimpicóban. A paprikás hangulat tehát már a meccs előtt garantált volt, nem véletlen, hogy Daniele De Rossi arra kérte a szurkolókat, hogy hagyják otthon a késeiket!

A két csapat közepesen szerepelt a bajnokságban, ezért már csak a kupagyőzelem árán indulhatott európai kupában. A Romát ráadásul külön motiválhatta, hogy ez lehetett volna a tizedik kupagyőzelme, ezzel rekorder lehetett volna az olasz csapatok között. Tíz kupagyőzelemért ezüstcsillag jár, ez jelenhetett volna meg a következő szezontól a bordó-sárgák címere fölött.

A Roma legutóbb 2008-ban nyerte meg az olasz kupát, a Lazio 2009-ben végzett az élen.

A Roma és a Lazio küldöttsége együtt ment el a köztársasági elnöki palotába, ahol találkozott Giorgio Napolitano államfővel is. A játékosok közül a Romából De Rossi, a Lazióból Saha jelent meg. Az államfő felhívta a figyelmet, hogy a rasszizmus mennyire ellentétes a polgári értékrenddel, és elmondta, hogy a pályán teljes erőből kell küzdeni, de sohasem szabad megsérteni az ellenfelet. A két klub vezetősége kifejezte a reményét, hogy csak a pályán lesz összecsapás.

A két csapat küldöttsége korábban a pápánál is járt, ahogy azt már megénekeltük itt, a Sportszelepen.

Hihetetlen várakozás előzte meg a meccset a fővárosban, és még a híres-hírhedt francia vetkőzőlány, Virgine Caprice is jósolt a kupadöntőre. Ide kattintva bárki megnézheti a hiányos öltözetű hölgy tippjét.

Miben reménykedett a Lazio? Elsősorban abban, hogy az utóbbi időben nagyon ment neki a Roma ellen. 2011 márciusa óta csak ruhákat osztottak ki a városi riválisnak, amely csak döntetlenekre volt képes ellenük. Ugyanakkor figyelmeztető volt a sasoknak, hogy az egyszer minden sorozat megszakad örök igazsága akár ma este is eljöhetett volna... Hogy mégsem jött el, azért igencsak sokat tettek a „sasok”.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik