SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2020.08.08 23:29 Frissítve: 2020.08.09 07:05

Összeilletlenség – Szeli Mátyás jegyzete

 

David Amoyal futballszakíró a Twitteren remekül foglalta össze a szombaton kirúgott Maurizio Sarri Juventusnál eltöltött évének esszenciáját: „A kinevezése meglepőbb volt, mint a menesztése.”

 
A Juventus menesztette Maurizio Sarrit
Szombat esti fejlemény: Andrea Pirlo lett a „zebrák” új vezetőedzője

Szó sincs róla, hogy Sarri nem jó edző, egyszerűen rossz ember volt rossz helyen. A hatvanegy esztendős szakembernek van egy koncepciója arról, csapatainak hogyan kellene futballozniuk. Ha nem kapja meg az ennek megfelelő játékosokat, elképzeléseit nehezen tudja érvényesíteni, onnantól kezdve pedig válaszút előtt áll: vagy teljesen feladja az elveit, netán a végletekig erőlteti őket, vagy próbál valamiféle arany középutat találni, de azzal meg lehet, hogy egyik irányba sem indul el igazán. Talán ez lett a vége, és ez is szerepet játszott abban, hogy az egész idény döcögős volt, ami a futballistákat is elbizonytalaníthatta; Sarrinak pedig korábban nem kellett ekkora egókat kezelnie, és vélhetően olyan sztárfutballistája sem volt, akihez olyan mértékben kellett alkalmazkodnia, mint Cristiano Ronaldóhoz.

Az erősödő, ám a hajrában botladozó hazai riválisok nyomása ellenére, ha nem is könnyen, a bajnoki cím azért meglett. Nem tudom, mennyire helytálló a sportolói dinasztiák kapcsán említett tétel, amely szerint könnyebb feljutni a csúcsra, mint ott maradni, de a Juventus otthon már annyi ideje van a „hegytetőn”, hogy az már természetes állapotnak tűnik. Gondoljunk bele, milyen fogadtatása volt a Liverpool bajnoki címének és milyen a Juventusénak. A torinóiaké mintha sokaknál lábjegyzet, kötelező minimum lett volna, a Liverpoolnál meg az sem járt súlyos következményekkel, hogy címvédőként szintén a nyolcaddöntőben esett ki a Bajnokok Ligájából. Ez is mutatja, hogy egy-egy trófea, vereség, győzelem kapcsán nagyon fontos, milyen kontextusban vizsgáljuk. A Poolnál a harminc év kihagyás egyre értékesebbé tette a bajnoki címet, a Juventus egyeduralmának pedig az lett az eredménye, hogy a Bajnokok Ligája-elsőség vált az elsődleges céllá, a hőn áhított Szent Grállá.

Ennek tükrében sokkal nagyobb csapást jelentett egy gyengébbnek tartott ellenféllel szembeni búcsú, és súlyosabb következményei is lettek. Jelesül Sarri menesztése, ami minden vele kapcsolatos szimpátiám ellenére a helyes döntés volt. Természetesen ő is felelős a történtekért, de azok is, akik az ő kinevezésében látták a BL-győzelem zálogát. Nem is véletlen, hogy szombaton rengeteg helyen felvetődött Fabio Paratici sportigazgató távozása, igaz, ezt a klub cáfolta. Egyébként Paratici mondta azt nagyjából két hete, hogy vitán felül áll, a következő idényben is Sarri lesz a Juventus edzője.

Még a következő hónapot sem dolgozhatta végig.

2020.09.20 19:44:52

Olasz labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A kilencszeres címvédő Kulusevski góljával szerzett vezetést, majd a második félidőben Bonucci és Ronaldo is betalált.

2020.09.19 08:48:30

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

SERIE A BEHARANGOZÓ. Marco Rossi szerint megjelent a gegenpressing és az ultrapressing, a bajnok legnagyobb kihívója pedig a...

2020.09.15 23:53:55

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A korábbi években felhalmozott játékosállományból gazdálkodnak Nápolyban a De Laurentiisek.

2020.09.04 19:52:45

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Tare a nagycsapatok keretében mezgerél, közben 2025-ig hosszabbított legnagyobb csillagával.

2020.08.29 17:09:19

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Amelyből a Juventus, a Barcelona, az Inter és a Chelsea is kicsemegézné a legjobb légiósokat.