HIRDETÉS
MTI 2013.01.15 13:27 Frissítve: 2015.02.20 01:54

Olaszország: Weisz Árpád lett a rasszizmus elleni harc jelképe

Weisz feliratú mezben vonulnak ki a pályára az Internazionale és a Bologna labdarúgócsapatának játékosai a kedd esti kupamérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban.

 

A találkozót Weisz Árpád, a Bologna és az Internazionale egykori magyar edzője emlékének szentelik. A Serie A két együttese közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen, és az akció jelképévé Weiszt választották, ahogy az a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott.

A kampány ötlete az AC Milan–Pro Patria felkészülési mérkőzés botránya után született. Az olasz negyedosztályban szereplő Pro Patria egy zárt kapus meccset és pénzbüntetést kapott szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt. A találkozó félbeszakadt, mert a Milan játékosai levonultak a pályáról.

Az Internazionale–Bologna összecsapás előtt a két klub vezetősége és játékosai megemlékezést tartanak a milánói stadion fogadótermében, ahol Giuliano Pisapia milánói és Virginio Merola bolognai polgármester kicseréli a Weisz feliratú mezt. A megemlékezésen részt vesz a két város sportügyi tanácsosa, a milánói zsidó közösség képviselői és Manno István, milánói magyar főkonzul is.

„Weisz nemcsak a labdarúgásban volt rendkívüli, élete egyetemes üzenet a rasszizmus, idegengyűlölet, diszkrimináció elleni küzdelemről” – hangoztatta Fausto Viviani. A bolognai Viva il Calcio (Éljen a foci) egyesület vezetője bejelentette, hogy Weiszről elnevezett olasz sportdíjat alapítanak a rasszizmusmentes olasz labdarúgásért.

„Kora labdarúgásában Weisz az volt, ami ma Mourinho” – fogalmazott Calo Caliceti, a Bologna sajtófelelőse.

A Weisz nevében indított kampányt több ismert olasz sportújságíró támogatja, köztük Matteo Marani, aki 2007-ben könyvet írt a szakemberről.

Az 1896-ban Solton született Weisz Árpádot a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb trénereként tartják számon, a futballelmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként ismert. Weisz a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna mestere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Itáliában – 1930-ban 34 évesen az Internazionale kispadján –, emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.

Az 1938-ban a faji törvények miatt Olaszországból elmenekülő, majd 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban feleségével és gyermekeivel együtt meghalt Weisz Árpád tiszteletére tavaly januárban a Meazzáról elnevezett milánói stadionban emléktáblát avattak fel.

2019.02.16 12:15:11

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Az új Tottinak kikiáltott Nicolo Zaniolo nem nézi jó szemmel anyukája Instagramra feltöltött szelfijeit... – FOTÓK!

2019.02.06 17:33:53

Olasz labdarúgás FARKAS MÁTÉ

CR-mezekért sorban álló távol-keleti turisták, Kolarov-botrány és Sousa-pletyka – római vakáción.

2019.01.30 09:28:49

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. Jók az esélyek, de jöhetnek még riválisok mindkettejük mellé az utolsó napon is.

2019.01.28 10:56:25

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. Borzalmasan nagy a Spalletti-Marotta lista, Madridból és Manchesterből sort vennének.

2019.01.22 23:35:24

Olasz labdarúgás BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Rács mögé persze senki sem került.