Nem lett halász 35 évesen – Cristiano Ronaldo túlteljesítette a tervet

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.06.03. 18:16
null
Cristiano Ronaldo sokat gondol a Lyon elleni BL-párharcra (Fotó: AFP)
Volt idő, amikor azt hitte, 35 évesen egyszerű halász lesz, ehhez képest ennyi idősen is a világ egyik legjobb labdarúgója, akitől a Juventus BL-győzelmet remél. Ehhez első lépésben a Lyon ellen összeszedett hátrányt kell ledolgozni, ha újraindul a szezon – Cristiano Ronaldo erről, a motivációjáról és pályafutása legszebb góljáról is beszélt.

72 nap után tért vissza a Juventushoz Cristiano Ronaldo májusban, miután szülőhelyén, Madeirán töltötte a koronavírus-járvány miatti kritikus időszakot. Az ötszörös aranylabdás még március 9-én, az Inter elleni rangadó után utazott haza a családjához Portugáliába, majd Olaszországba visszatérve kéthetes karantén után csatlakozott ismét a Juventus felkészüléséhez.

Lassan éledezik a futballvilág, a Bundesliga már újraindult, és hamarosan a Serie A-ban, valamint a Bajnokok Ligájában is véglegesíteni kell a szezon befejezésének forgatókönyvét. Utóbbiban nem áll jól a Juve, hiszen a nyolcaddöntő első meccsén meglepetésre 1–0-s vereséget szenvedett Lyonban. Ronaldo ennek ellenére magabiztos.

„Ami Lyonban történt, az benne van a pakliban, ilyen a futball. Nyilván nem örültünk az eredménynek, de ez a Bajnokok Ligája, ahol minden ellenfél erős és sosincs könnyű meccs. Ettől függetlenül még van egy visszavágó, mi pedig magabiztosak vagyunk, képesek leszünk megfordítani a párharcot, elérni azt az eredményt, amire szükségünk van a továbbjutáshoz.”

ÍGY SEGÍTETT CR7 A JÁRVÁNY ALATT
1. Egyik kezdeményezője volt annak, hogy a Juventus labdarúgói négy hónapra lemondjanak a fizetésükről. A márciusi, áprilisi, májusi és júniusi bérkiesés Ronaldónak 3,8 millió fontos kieséssel járt.
2. Az ügynökével, Jorge Mendesszel együtt egymillió fontot ajánlott fel portugáliai kórházaknak a koronavírus elleni védekezésre, amelyet eszközvásárlásra költöttek az intézmények.
3. A Manchester City középpályása, Bernardo Silva árulta el, hogy Ronaldo arra kérte a teljes portugál válogatottat, hogy legalább a 2021-es Európa-bajnoki szerepléssel járó bónuszuk 50 százalékát ajánlják fel a koronavírus elleni védekezésre.
+1 Márciusban a magyar sajtón is végigfutott a hír, hogy Ronaldo hoteljeit ideiglenes kórházakká alakíttatja át a koronavírus miatt. Sőt a híradások szerint még az ott dolgozó orvosok bérét is állni fogja. A szóban forgó Pestana Hotels szóvivője azonban cáfolta mindezt, merthogy maga Ronaldo semmilyen hivatalos forrásból nem állította, hogy lettek volna ilyen tervei.

A Juventus nem titkolt célja volt, amikor 2018 nyarán 117 millió eurót fizetett Ronaldóért a Real Madridnak, hogy vele végre megnyerje a Bajnokok Ligáját – az 1996-os aranyérme óta csak elveszített döntői vannak a torinói klubnak, abból ráadásul öt is. Első nekifutásra CR7-tel a fedélzeten sem értek révbe, tavaly a negyeddöntőben az Ajax búcsúztatta a Juvét nem kis meglepetést keltve.

A portugál célja ugyanakkor továbbra is az, hogy hatodszor is megnyerje a BL-t, amely korábban egyszer a Manchester Uniteddel, négyszer a Real Madriddal sikerült neki.

„Az, hogy a Juventus játékosa vagyok, megadja nekem az esélyt arra, hogy újra felérjek a csúcsra a Bajnokok Ligájában. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, rengeteg tényezőn múlik a siker, de jó csapatunk van, úgyhogy minden esélyünk megvan rá. Muszáj lépésről lépésre haladnunk hozzá.”

Még a járvány olaszországi kitörése előtt, február 5-én ünnepelte a 35. születésnapját családi körben egy étteremben. A legtöbben ennyi idősen már levezetnek valahol, vagy a visszavonuláson gondolkodnak, Ronaldo viszont saját magát is meglepte azzal, hogy még mindig a legmagasabb szinten teljesít. Azt is elmondta, hogy ez még meddig maradhat így.

„Sosem gondoltam volna, hogy ennyire sikeres leszek. Amikor kölyök voltam, azt hittem, hogy harmincöt évesen halászni fogok Madeirán. Persze labdarúgó akartam lenni, de az a legszebb álmaimban sem szerepelt, hogy annyi mindent megnyerhetek, amit már elértem. Hogy meddig futballozom még, az sokkal inkább az érzéseimtől, a motivációmtól függ, mint a testemtől. Fizikailag sosem voltak problémáim, nagyon odafigyelek magamra, és ha csak ezen múlik, szerintem könnyedén játszhatok még negyvenévesen is. Viszont ha őszinte akarok lenni, a pszichológiai tényező a legfontosabb ebben, ugyanis az jelenti a különbséget. Persze előbb-utóbb mindennek vége lesz egyszer. Én sem futballozom örökké, de most még elég erősnek érzem magam ahhoz, hogy további győzelmeket arassak. Akkor fogok csak leállni, ha már nem lesz, ami ösztönöz.”

Cristiano Ronaldo nem gondolta, hogy ennyire jól megél majd a labdarúgásból (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo nem gondolta, hogy ennyire jól megél majd a labdarúgásból (Fotó: AFP)
LABDARÚGÓK A VALAHA VOLT LEGTÖBB GÓLLAL TÉTMECCSEKEN
1. Josef Bican 805 gól 1931–1956
2. Romário 772 gól 1985–2009
3. Pelé 767 gól 1956–1977
4. Puskás Ferenc 746 gól 1943–1966
5. Cristiano Ronaldo 743 2001–

A 35. születésnap apropóján Ronaldónak azzal kapcsolatban is vallania kellett, mikor veszi feleségül Georgina Rodríguezt, akitől 2017-ben már gyermeke is született. Sokak szerint igazán időszerű lenne a menyegző, ám a portugál klasszis ezzel kapcsolatban is csak annyit tud, mint a visszavonulásáról: egyszer megtörténik, de hogy mikor…

„Egy nap összeházasodunk, ez biztos, amivel édesanyám álma is valóra válna. Szóval eljön az a nap. Miért ne? Nagyszerű a kapcsolatunk, Georgina a társam is egyben. Sokat beszélgetünk egymással, teljes szívvel nyitottak vagyunk a másik felé.”

Ronaldónak ma már 743 tétmérkőzésen szerzett gólja van pályafutása alatt, amivel az aktívak között a legjobb, az örökranglistán pedig az ötödik helyen áll, és mindössze három találatra van attól, hogy beérje a negyedik Puskás Ferencet. Megkérdezték tőle, hogy mind közül melyik volt a kedvenc gólja. Azt választotta, amely után a Juventus stadionjában állva tapsolt neki a közönség, noha a 2018. áprilisi BL-negyeddöntőn még a Real Madrid mezét viselte Torinóban.

Madeirán vészelte át a koronavírus-járványt
Madeirán vészelte át a koronavírus-járványt

„Nem könnyű egyet kiválasztani, a legjobbat, mert olyan sok volt. Ugyanakkor még a Realban a Juventus elleni ollózós gólom mindenképpen a legnehezebb volt mind közül. Sok-sok éve szerettem volna egy ilyen gólt szerezni, több mint hétszázszor betaláltam a kapuba, de ez sosem jött össze azelőtt. Amikor sikerült, azt gondoltam, végre ollóztam egy gólt, ráadásul gyönyörű volt a mozdulat. Az pedig, hogy Gianluigi Buffonnak lőttem, a Juventus ellen, a Bajnokok Ligájában… Nagyon különleges volt.”

A Juventus szurkolói persze abban reménykednek, hogy lesz még Ronaldónak ennél is különlegesebb gólja, amit élőben láthatnak. Szebbnek nem is kell lennie annál, mint amit Buffonnak rúgott, ha a várva várt Bajnokok Ligája-győzelem lesz a jutalma.

(Forrás: Canal 11)

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik