Moggi több mint 5 évet kapott első fokon

Vágólapra másolva!
2011.11.08. 22:51
null
Luciano Mogginak (középen) egyelőre nem kell börtönbe vonulnia (Fotó: Action Images)
Címkék
A nápolyi bíróság első fokon öt év négy hónap börtönbüntetésre ítélte Luciano Moggit, a Juventus labdarúgócsapatának korábbi sportigazgatóját, aki főszerepet játszott a 2006-ban kirobbant olasz bundabotrányban. 

 

Az ügyet vizsgáló nápolyi ügyészség 5 év 8 hónap börtönbüntetést kért Moggira, akit végül négy hónappal kevesebbre ítéltek. Ennek ellenére nem kell börtönbe vonulnia, mivel ez még csak első fokú ítélet volt, amely ellen a mérkőzések befolyásolásában bűnösnek talált és a labdarúgástól örökre eltiltott Moggi fellebbezhet. A Juventus korábbi sportigazgatójának ügyvédje szerint védence él ezzel a lehetőséggel.

Moggi mellett még több személyt is elítéltek. A Lazio elnöke, Claudio Lotito, a Fiorentina tulajdonosai, Diego és Andrea Della Valle egyaránt 1 év 3 hónapot és 25 ezer eurós pénzbüntetést kapott. Több korábbi játékvezetőt is bűnösnek találtak, így Massimo De Santist (1 év 11 hónap), Salvatore Racalbutót (1 év 8 hónap) és Paolo Bertinit (1 év 5 hónap) is. A játékvezetők korábbi első emberét, Paolo Bergamót 3 év 8 hónapra ítélték, a labdarúgó-szövetség egykori alelnökét, Inocenzo Mazzinit pedig a neve sem mentette meg, 2 év 2 hónapot kapott.

A 2006 nyarán kirobbant bundabotrányt (olasz nevén calciopoli) követően a Juventustól elvették 2005-ös és 2006-os bajnoki címét, előbbi nem került kiosztásra, utóbbit pedig az Internazionale kapta meg. A klubok közül a Juventust a másodosztályba sorolták, de a Milant, a Fiorentinát, a Laziót és a Regginát is pontlevonással sújtották.

Az első ítéletek tehát megszülettek, de az ügynek még lesz folytatása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik