Nemzetisport.hu 2013.02.28 18:54 Frissítve: 2015.02.09 02:59

Marco Rossi: Itt jobban számít az érdem

Marco Rossi érkezésével egyre olaszosabbá válik a Budapest Honvéd – olyannyira, hogy ez már nemcsak a magyar, de az olasz sajtó figyelmét is felkeltette. A tekintélyes La Gazzetta dello Sport a héten hosszabb cikket közölt a kispesti labdarúgócsapatról, s ami igazán figyelemreméltó – ismerve az olaszok (futball)történelem iránti tiszteletét –, nem az együttes múltját, sokkal inkább jelenét állította a fókuszba.

Marco Rossi azt mondja, nyugodtabban tud Magyarországon dolgozni, mint szülőhazájában (fotó: Mirkó István)

 

Szabad fordításban „A Honvéd az olasz termékre összpontosít” címmel jelent meg a cikk, amelynek tárgya a magyar futballcsapat, a főszerepet pedig természetesen az edzőre, Marco Rossira osztották, aki hosszan nyilatkozott a rózsaszín napilapnak.

Az írást jegyző Matteo Brega természetesen nem kerülheti meg, hogy néhány szó erejéig ne idézze fel a Honvéd futballtörténeti nagyságait, ám a második mondatban már a kispestiek jelenéről van szó, az olasz edzőkről, az amerikai-magyar tulajdonos George Hemingwayről és arról, hogy a sok légiós révén nemzetek olvasztótégelye lett a Honvéd.

Brega kiemeli, hogy Rossi mellett Fabio Cordella (utánpótlás-igazgató) és Cosimo Inguscio (erőnléti edző) is olaszként dolgozik a piros-feketéknél, a csapatnak pedig tagja immár Davide Lanzafame, Raffaele Alcibiade és Leandro Martinez, sőt a Gazzetta ide sorolja már Nicola Canziant (21 éves, legutóbb SPAL) és Luca Del Papát (19, Juventus Primavera) is. (Utóbbi kettőt hivatalosan még nem mutatta be a Honvéd.) Az olaszok közül a legfontosabb szerepet ugyanakkor jelenleg egyértelműen a vezetőedző tölti be a klubnál.

„Játszottam Mexikóban az Américánál és Németországban az Eintracht Frankfurtnál is a kilencvenes évek közepén, és néhány hétig Vincenzo Guerini segítője voltam Görögországban a Panahaiki Patrasznál – mutatott rá a Gazzettának Marco Rossi arra, hogy nem a Honvéd jelenti számára az első külföldi tapasztalatszerzést. – Mindig vonzott az utazás lehetősége, ami úgy emberi, mint szakmai gyarapodást is jelent. Sokkal toleránsabbá és nyitottabbá válik az ember.”

 
A TELJES TAVASZI PROGRAM
18. FORDULÓ: bíróküldés és tévés közvetítések
JÖTTEK-MENTEK: AZ NB I TÉLI ÁTIGAZOLÁSAI
FELKÉSZÜLÉS: AZ NB I-ES – CSAPATOK TÉLI EDZŐMECCSEI
EREDMÉNYEK
TABELLA
CSAPATOK
JÁTÉKOSOK
JEGYZŐKÖNYVEK, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSOK

A 48 éves szakember ugyanakkor játékosként még mindig sokkal ismertebb Olaszországban, mint edzőként. Hiszen annak idején Olasz Kupát nyert a Sven-Göran Eriksson-féle Sampdoriával – olyan játszótársakkal, mint Roberto Mancini, Ruud Gullit, Gianluca Pagliuca, Pietro Vierchowod –, míg a Bresciával kétszer feljutott az olasz élvonalba. „Sok barátom van, akikre ma is figyelek, beleértve Manciót is, akivel váltunk egy-egy sms-t vagy beszélünk telefonon” – mondta róluk Rossi, akinek viszont hazájában nem sikerült a nagy áttörés edzőként.

„Nem hiszem, hogy eltűntem volna a színről. Külföldön jobban számít az érdem, számomra a hazámban sohasem volt és talán nem is lesz hely. A legutolsó két klub, amelyet irányítottam, a Cavese és a Scafatese volt, a huszonnégy havi fizetésemből mindössze tizenegyet kaptam meg. Hogy lehetne így az olasz C-ben [ma már Lega Pro, olasz harmad- és negyedosztály – a szerk.] dolgozni?” – világított rá a szakember arra, hogy Olaszországban sem mindig rózsásak a viszonyok.

Rossi ugyanakkor a magyar fővárosban remekül érzi magát, elégedett a viszonyokkal. „A belvárosban élek egy lakásban, és köszönhetően egy barátom olasz éttermének, kerülöm a főzést. De Budapesten, amely csodálatos, nem turistaként élek. Most Inguscióval a második csapatért is felelősek vagyunk, és majdnem egész nap a pályán vagyunk. Olykor adok magamnak egy kis szünetet az edzőteremben. Hiányzik a család, a távolság érződik” – nyilatkozta az edző, akinek a felesége és a gyermekei Pozzuoliban élnek. Húszéves fia, Simone egyébként a Posillipo Napoli vízilabdázója.

A futballra visszatérve Rossi kijelenti: jelenleg az 5. helyen álló csapatával szeretné a 3. helyet, az Európa-liga-indulást elérni. „Szép emlékeket hagyni magam után” – szögezi le a célt a vezetőedző.

NB I, 18. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
Március 1., péntek 17.00 PMFC–MTK (Tv: Sport1) Solymosi Péter
  19.00 Eger–Diósgyőri VTK (Tv: Duna Tv) Kassai Viktor
Március 2., szombat 14.00 KTE-Phoenix Mecano–DVSC-Teva (Tv: M1) Vad II István
  16.00 Haladás–Siófok Oláh Gábor
  16.00 Újpest–MVM Paks (Tv: Sport2) Becséri Dániel
  18.30 Kaposvár–Győri ETO (Tv: Sport1) Fábián Mihály
Március 3., vasárnap 16.30 Lombard Pápa–Ferencváros (Tv: M1) Farkas Ádám
  18.30 Bp. Honvéd–Videoton (Tv: Sport2) Andó-Szabó Sándor 

 

2019.12.11 22:16:51

Olasz labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Olyan klubok listája, ahonnan kirúgottnak lenni is kész dicsőség. Mert hogy előbb oda kellett kerülni. Szóval Ancelotti is túl fogja élni. Nekünk pedig marad az értetlenség, illetve a felismerés.

2019.12.06 17:55:26

Olasz labdarúgás H. D.

Sorozatban a negyedik döntetlenjét játszotta egymással a két csapat a Serie A-ban.

2019.11.12 20:12:43

Olasz labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A főnökei nem törnek pálcát felette, csak mossák a kezüket.

2019.11.10 12:23:17

Olasz labdarúgás H. D.

Sarri már az 55. percben lecserélte Cristiano Ronaldót, aki azonnal az öltözőbe sietett…

2019.11.02 13:58:25

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Zaniolo bombázott, Veretout büntetett, a nápolyiak meg bánhatják az első félidőben kihagyott lehetőségeket.