Leonardo a szezon végén elhagyja az AC Milant

Vágólapra másolva!
2010.04.29. 14:11
A szezon végén távozik posztjáról az AC Milan labdarúgócsapatának brazil vezetőedzője, Leonardo. Erről Silvio Berlusconi klubelnök nyilatkozott a Corriere dello Sport internetes oldalán.

Nem sok sikerélmény adatott meg Leonardónak (Fotó: Action Images)
Nem sok sikerélmény adatott meg Leonardónak (Fotó: Action Images)
Nem sok sikerélmény adatott meg Leonardónak (Fotó: Action Images)
Nem sok sikerélmény adatott meg Leonardónak (Fotó: Action Images)
Nem sok sikerélmény adatott meg Leonardónak (Fotó: Action Images)

Egy ideje már sejteni lehetett, hogy az AC Milan vezetői leváltják a csapat vezetőedzőjét, Leonardót, mivel az együttes nem szerepelt túl fényesen ebben a szezonban: gyakorlatilag már nincs esélye a bajnoki címre, valamint kiesett a Bajnokok Ligájából és az Olasz Kupából.

Végül most dőlt el, hogy a brazil szakember ideje lejárt a piros-feketéknél: Silvio Berlusconi, a klub első embere ugyanis a Corriere dello Sportnak úgy nyilatkozott: már keresik Leonardo utódját, és a nyáron mindenképpen leváltják a trénert.

 

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a Serie A 2009-2010-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Igen, Leonardo távozni fog a klubtól a nyáron, és új edzőt keresünk. Az új tréner? Több emberrel is tárgyalunk. Leonardo makacs volt, a csapat pedig gyengén játszott ebben a szezonban" – mondta Berlusconi, aki elárulta, az Internek drukkolt a tegnapi BL-elődöntőben.

„Tudom, hogy mit kell tennem. Mindig az olasz csapatoknak szurkolok az európai kupákban. Az Inter jó volt, bár ezt nehéz kimondani a Milan embereként" – jelentette ki az elnök.

Olasz lapértesülések szerint Mauro Tassotti és Filippo Galli is szerepel Leonardo lehetséges utódai között, és arról is cikkez a nemzetközi sajtó, hogy a brazil szakember a 2010-es világbajnokság után átveszi a selecao irányítását Dungától.

A negyvenéves Leonardo 1990 és 2001 között hatvanszor volt tagja a brazil válogatottnak, ott volt az 1994-es világbajnokságon aranyérmet, valamint az 1998-as vb-döntőt játszó keretben. 1997-ben szerepelt a Copa Américát és Konföderációs-kupát nyerő dél-amerikai együttesben.

Tizenhat éves profi pályafutása során két alkalommal is játszott az AC Milanban, 1997 és 2001 között alapembernek számított, 2002-ben már sérülten tért vissza, nem is sikerült megváltania a világot. Nem úgy elsőre: 1999-ben olasz bajnoki címet szerzett.

Tavaly nyáron a rutinos Carlo Ancelotti helyére szerződtették, nem kis megdöbbenést keltve: a Chelsea-hez távozó szakembert újonc váltotta. Ritka eset az európai klubfutballban, hogy egy semmilyen edzői tapasztalattal nem bíró tréner rögtön nagycsapathoz kerüljön, még akkor is, ha ahhoz ezer szállal kötődik.

Az AC Milan rendkívül hullámzóan teljesít a szezonban, több váratlan vereséget szenvedett a csapat, a felelősséget elsősorban a rutintalan edzőben keresték. Három fordulóval a bajnoki zárás előtt a harmadik helyen áll a piros-fekete együttes, a címvédő, listavezető Internazionale mögött kilenc, a második helyen lévő AS Roma mögött hétpontos hátránnyal. A BL-kvóta szinte biztos zsebben, miként az is biztosnak tűnik, hogy a főtábláért selejtezőt kell játszania az együttesnek.

S ha már a legrangosabb európai kupasorozat került szóba, emlékezzünk rá: az AC Milan hat meccsen kilenc pontot szerezve a második helyen jutott tovább csoportjából, a nyolcaddöntőben azonban a Manchester United kettős győzelemmel, 7–2-es összesítéssel búcsúztatta. Miközben a városi rivális Inter épp tegnap jutott be a madridi fináléba…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik