December második hétvégéjén sztrájkol a Serie A

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2010.11.30. 17:45
null
Nem lesznek meccsek: december második hétvégéjén sztrájkol a Serie A (Fotó: Reuters)
Munkabeszüntetést hirdetett december 11.-12.-ére az Olasz Labdarúgók Szövetsége, miután nem sikerült megegyezni a labdarúgóligával az új kollektív szerződésről.

Leonardo Grosso alelnök keddi bejelentése szerint jövő hétvégén nem lépnek pályára a labdarúgók.

Az Olasz Labdarúgók Szövetsége azért tiltakozik, mert a klubok és a labdarúgók érdekvédelmi szervezete közötti, nyáron lejárt kollektív szerződést még nem újították meg, ráadásul a csapatok a korábbihoz képest módosítanák az átigazolási szabályzatot.

A vita középpontjában az a klubok által előterjesztett javaslat áll, amely szerint egy játékos nem utasíthatja úgy vissza egy másik csapat ajánlatát, ahogy azt idén nyáron a Juventusban szereplő Fabio Grosso tette az AC Milannal.

Az új rendelkezés kimondaná, hogy ha egy játékosnak már csak egy év van hátra a kontraktusából, és egy másik klub ugyanazokat a feltételeket kínálná a számára, akkor köteles lenne azt elfogadni. Ha mégsem így cselekszik, akkor tárgyalnia kell a futó szerződéséről: vagy közös megegyezéssel távoznia kell aktuális klubjától vagy pedig hosszabbítania kell. (Tehát egy játékos nem játszhat arra, hogy megvárja a kontraktus lejártát, majd ingyen távozik.) 

A játékosok először szeptember 10-én döntöttek úgy, hogy nem lépnek pályára, később azonban a tárgyalások zavartalan folytatása miatt elhalasztották a lépést, de megállapodás azóta sem született.

„Nagyon sajnáljuk, mert bennünk megvolt a nyitottság a megegyezésre, de nem sikerült egyezségre jutni. Nem volt már más választásunk" – mondta Grosso.

„Veszélyes és abszurd helyzet ez, a labdarúgók sztrájkja felelőtlen, nem alapul valós okokon és kártékony. Nem vállalunk részvételt ebben a mészárlásban" – kommentált Maurizio Beretta ligaelnök.

A sztrájk következtében a Serie A 16. fordulója marad el.

A TERVEZETT PROGRAM DECEMBER 11.-12.-ÉN
16. FORDULÓ
Brescia–Sampdoria
Juventus–Lazio
Internazionale–Cesena
Lecce–Chievo
Genoa–Napoli
Udinese–Fiorentina
Bologna–Milan
Cagliari–Catania
Palermo–Parma
Roma–Bari
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik