Calciopoli: a Juventus közel 450 millió eurót követel a szövetségtől

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.11.15. 12:04
Bíróságon igyekszik csaknem 450 millió eurós kártérítési igényének érvényt szerezni az olasz labdarúgó-bajnokság egyik kirakatcsapata, a Juventus.

A torinói labdarúgóklub a tekintélyes La Gazzetta dello Sport című lap értesülése szerint egészen pontosan 444 millió eurót követel az Olasz Labdarúgó-szövetségtől (FIGC) a 2006-os bundabotránnyal összefüggésben.

A Juventus a hétfői közleményében óvatos becslésnek nevezi a csaknem 450 milliós kártérítési összeget, mivel megítélése szerint azzal, hogy a második vonalba száműzték, ennél többet bukott a televíziós jogdíjak kiesése, a klub nevének leértékelődése, illetve a játékospiacon elkönyvelt vesztesége miatt.

A calciopolinak nevezett ügyben a Juventust 2006 nyarán a másodosztályba száműzték, mivel bebizonyosodott: Luciano Moggi akkori főigazgató több játékvezetőt is befolyásolt annak érdekében, hogy a csapat számára kedvezően fújja a sípot. Ezenkívül abba is beleszólása volt, mely bírók működjenek közre a torinói klub meccsein. Moggit a múlt héten első fokon öt év négy hónap börtönre ítélte a nápolyi bíróság.

A botrányban a Milan, a Lazio és a Fiorentina is érintve volt. A 2005-ös és 2006-os bajnoki címet elvették a Juventustól; előbbit végül nem osztották ki, míg utóbbit az Internazionale kapta meg. Később kiderült – legalábbis egy nápolyi bíróság bizonyítottnak látta –, hogy az Inter is érintett volt az ügyben. A Juventus ezt követően megpróbálta visszaszerezni az elvett bajnoki címét, de erre vonatkozó beadványát a nyáron elutasították.

Massimo Moratti, az Internazionale elnöke nevetségesnek minősítette a Juventus kártérítési igényét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik