A Roma helyzetek kidolgozása nélkül is megnyerte a derbit

Vágólapra másolva!
2011.01.19. 22:51
null
Tomboló öröm fogadta az AS Roma győzelmét (Fotó: Action Images)
Bejutott a labdarúgó Olasz Kupa negyeddöntőjébe az AS Roma, amely a fővárosi derbin 2–1-re legyőzte a több helyzetet kidolgozó, de azokkal rosszul sáfárkodó Laziót. A „farkasokra" a Juventus vár a nyolc között.

A pályán kívül lendületesen kezdődött a római derbi: volt némi dobálás és balhé a fanatikusok között (négy sérült), megdobták a Lazio buszát is. Küzdelem a pályán is volt, helyzet már kevesebb: a 22. percben Rocchi balról jobbal nyesett középre, a berobbanó Libor Kozák kísérletét óriási reflexszel hárította Júlio Sergio – ez maradt a legnagyobb ziccer.

Lehetőségek persze még voltak, a 43. percben egy felívelt Roma-szabadrúgás után Juan okozott gondokat, míg a másik oldalon a félidő végén Hernanes beemelt labdája után alakult ki óriási kavarodás, de Kozák nem tudott a kapuba találni.

A második játékrész elején André Diasnak volt lehetősége egy jobb oldali szöglet után, majd gyakorlatilag helyzet nélkül vezetést szerzett az AS Roma. John Arne Riise adott be balról, Lichtsteiner kézzel terelte a labdát, ezért büntetőt kaptak a „farkasok" az 53. percben – ezt Borriello higgadtan értékesítette (1–0).

Őrjöngő öröm fogadta a bordó-sárgáknál a gólt, de az ünnep nem tartott sokáig, mert öt perc múlva a Lazio is büntetőhöz jutott Juan szabálytalansága után, és Hernanes is kíméletlen ítélet-végrehajtónak bizonyult (1–1).

 NST-MÁGNESTÁBLA
A hét meccse XVI. - A hasztalan beadások paradicsoma 

"A Lazio semmiképp sem érdemelt döntetlennél rosszabb eredményt, felépített taktikájuk a könnyűsúlyú támadókon, és az esetlen Kozákon bukott el. Képek, vonalak, felállások, mágnestáblán a derbi."

A megsérült Kozákot Floccari váltotta a hajrára a Laziónál, de az égszínkék-fehérek szurkolói percek múlva alighanem azt kívánták, hogy bárcsak Radunak kellett volna lejönnie... A védő hatalmasat hibázott ugyanis a 76. percben saját tizenhatosánál, Fábio Simplício betört a megszerzett labdával a büntetőterületre, majd finoman, okosan a hosszúba pörgetett (2–1).

Floccari két perc múlva egy látványos, akrobatikus megmozdulás nyomán kis híján egalizált, majd a Lazio hiába támadott az egyenlítésért – a Roma gyakorlatilag nem tudott ziccereket kidolgozni, de megragadta lehetőségeit, így 2–1-re megnyerte a kupaderbit.

A másik találkozón nem mindennapi mérkőzést játszott egymással a Sampdoria és az Udinese, végül tizenegyesekkel a házigazda genovai együttes ment tovább.

A hazai pályán játszó genovaiak a Manchester Unitedtől kölcsönvett Federico Macheda góljával a 32. percben szerezték meg a vezetést (a 19 éves támadó a harmadik meccsét játszotta a Samp mezében, és először volt eredményes).

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Napoli–Internazionale
Juventus–AS Roma
Palermo–Parma
AC Milan vagy Bari–Sampdoria

A Sampdoria ezek után jól tartotta az előnyét, és már úgy tűnt, hogy a negyeddöntőbe jutást ünnepelheti, amikor a 90. percben jött az udinei együttes chilei légiósa, Mauricio Isla, és egyenlített.

A hosszabbítás első percében aztán az előnyt is megszerezte az Udinese, ezúttal az argentin Germán Denis volt eredményes, úgyhogy a Samp futhatott az eredmény után.

A 108. percben Pazzini tizenegyesével kiegyenlítettek a hazaiak, majd a tizenegyesrúgások során jobban koncentráltak, és továbbjutottak. Érdekesség, hogy a szétlövésben udinei oldalon épp az az Isla hibázott, aki korábban góljával kiharcolta a hosszabbítást csapatának.

A győztes együttesben nem kapott szerepet Koman Vladimir, a magyar válogatott középpályás a kispadon ülve nézte végig az igencsak hosszúra nyúlt mérkőzést. A Sampdoria a Milan–Bari párharc győztesével találkozik a következő körben; a Romára a Juventus vár.

OLASZ KUPA
NYOLCADDÖNTŐ
AS Roma–Lazio 2–1
Róma, Stadio Olimpico
AS Roma: Júlio Sergio – N. Burdisso, Mexes, Juan, Riise – Brighi, De Rossi, Simplicio – Greco (Ménez, a szünetben) – Adriano (Vucsinics, a szünetben), Borriello
Lazio: Berni – Lichtsteiner, Biava, A. Dias, Radu – Brocchi (Bresciano, 81.), Hernanes, Ledesma, González (Mauri, 86.) – Kozák (Floccari, 75.), Zárate
G: Borriello (53. – 11-esből), F. Simplício (77.), ill. Hernanes (58. – 11-esből)
KORÁBBAN
Sampdoria–Udinese 2–2 – 11-esekkel 5–4
G: Macheda (32.), Pazzini (108. – 11-esből), ill. Isla (90.), Denis (91.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik