A Juventus a favorit a Serie A-ban, de idén beletörhet a bicskája

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.08.19. 13:25
null
Vajon ismét a bajnoki címvédő Juventus örülhet a végelszámolásnál? (Fotók: AFP)
Sorozatban hetedik bajnoki címére készül a Juventus az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, és jó eséllyel pályázik is erre. A kihívók közül a rendkívül egységes Napoli és a kulcsfiguráit elveszítő Roma tűnik ismét a legerősebbnek, a fogadóirodák is ezt a két együttest teszik a második és harmadik helyre. Vajon mire lesz képes a nyári nagybevásárlást tartó Milan, vagy a felkészülési időszakban remeklő Internazionale? A Nagy Ádámot foglalkoztató Bologna megcélozza a középmezőnyt, az újoncoknak pokolian nehéz dolguk lesz. A Serie A 2017–2018-as szezonjának előzetese.

 

STATUS QUO, AVAGY JÖN SOROZATBAN A HETEDIK SCUDETTO A JUVÉNAK?

A legutóbbi szezon két kulcsemberét, a Milanhoz szerződő Leonardo Bonuccit (róla később) és az ingyen távozó Dani Alvest is elveszítette az „Öreg hölgy” a nyáron, ami érzékenyen érintheti Massimiliano Allegri csapatát. Ezzel felbomlott a legendás BBC-ként emlegetett védelem: a még mindig remek formának örvendő Giorgio Chiellini és Andrea Barzagli megmaradt, de tegyük hozzá: mindketten kiöregedőben vannak. A középpályán is „rövid” a Juventus, leginkább annak a középső részén: a Real Madrid ellen elveszített Bajnokok Ligája-döntő és a múlt héten a Lazio ellen elbukott olasz Szuperkupa is erre világított rá. Egy meccsből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

SERIE A 2017–2018
Mikor kezdődik? 2017. augusztus 19., szombat
Mikor fejeződik be? 2018. május 20., vasárnap
Mi közvetíti nálunk? Digi Sport

Érkezett viszont Federico Bernardeschi és Douglas Costa, így a széleken gyors és kapura is veszélyes futballistákkal rohamozhatnak a torinóiak. A középpálya közepére is befutott az erősítés az utolsó pillanatban: pénteken jelentették be Blaise Matuidi szerződtetését, a PSG-től érkező ún. box-to-box középpályás hasznos tagja lehet a Juventusnak, amely ráadásul jó áron (20 millió euró körül) szerezte meg őt.

A 4–2–3–1-es felállás csúcsa, azaz az ékként játszó Gonzalo Higuaín dörzsölheti a tenyerét, hiszen a remek szélsők mellett ott van mögötte Paulo Dybala is, aki pazar formában futballozik, ennek elismeréseként megkapta a 10-es mezt a klubnál. És akkor még nem is említettük a Real Madridnak fantasztikus gólt lövő Mario Mandzukicot, valamint az önmagát újra megtaláló Claudio Marchisiót.

A Juventus az elmúlt években hozzászokhatott a kulcsemberek távozásához, gondoljunk csak Andrea Pirlóra, Paul Pogbára, Arturo Vidalra, Carlos Tévezre vagy Álvaro Moratára. Ám ennek ellenére is mindannyiszor megnyerte a bajnokságot a torinói együttes, és az előttünk álló szezonban is a Serie A favoritjának számít – a bukmékereknél egyértelmű esélyes.

A LEGNAGYOBB KIHÍVÓK: NAPOLI, ROMA

A Napoli és a Roma is „beleköphet a Juventus levesébe”
A Napoli és a Roma is „beleköphet a Juventus levesébe”

Kezdjük a fővárosi csapattal. Mozgalmas esztendőn vannak túl Rómában, előbb távozott Walter Sabatini sportigazgató, érzelmes búcsút intett játékos-pályafutásának a klublegenda Francesco Totti, a vezetőedző, Luciano Spalletti az Interhez szerződött, majd két kulcsember, Antonio Rüdiger és Mohamed Szalah is olajra lépett. Nagy űrt hagytak maguk után, annyi szent.

Jött viszont Ramón Rodríguez Verdejo, ismertebb nevén Monchi, aki a Sevilla után a Románál is nagy dolgokra hivatott sportigazgatóként. A keze alatt máris egy fiatal, fantáziadús keret alakult ki a Románál, ráadásul a pénzügyeket is jó irányba terelte a spanyol szakember. Talán még nála is nagyobb elvárásokkal lépett a színre az új tréner, Eusebio Di Francesco, aki a Sassuolót a szenvedő kiscsapatból a nagyok orra alá borsot törő gárdává varázsolta. A sikerhez adottak a körülmények, kérdés, hogy a fiatalnak mondható keretből egy, a szakmát még tanuló ambiciózus edző mit tud kihozni. De ahogy a latin mondás is tartja: „Die solo non exstructa Roma”, azaz Róma sem egy nap alatt épült fel.

EURÓPAI KUPAHELYEK ÉS KIESÉS

1-4. helyezettek: automatikus kvalifikáció a Bajnokok Ligája főtáblájára
5. helyezett: automatikus kvalifikáció az Európa-liga főtáblájára
6. helyezett: kvalifikáció az Európa-liga selejtezőjébe
18–20. helyezettek: kiesés a Serie B-be

A Napoli egyre inkább kezd összeérni Maurizio Sarri irányítása alatt. A legutóbbi szezonban klubrekordot jelentő 86 pontot gyűjtögetett az együttes (ez ugyebár a bronzéremhez volt elég…), 94 gólt szerzett a Serie A-ban, a szurkolók rendkívül élvezték a támadó felfogású együttes játékát – csak a trófea hiányzott. „A Scudetto már nem tabu” –mondogatják többen Nápolyban.

A csapatot sikerült együtt tartani: Lorenzo Insigne és Dries Mertens szerződést hosszabbított, Arkadiusz Milik a felkészülés során jól mozgott, míg Marek Hamsík csupán három gólra van Diego Maradona klubcsúcsától. A Napolinál is reménykedhetnek abban, hogy a klub 1990 után ismét magasba emelheti a bajnoki trófeát, főleg, ha a csapat ott folytatja, ahol a legutóbbi évadban abbahagyta: az utolsó négy bajnokin négy győzelem, tizenhat szerzett góllal.

MILÁNÓ, A LEHETŐSÉGEK VÁROSA

A két milánói nagyot sem szabad leírni
A két milánói nagyot sem szabad leírni

Neymar PSG-hez szerződése előtt a nemzetközi átigazolási piac az AC Milantól volt hangos: a tavasszal kínai kézre kerülő klub becslések szerint közel 220 millió eurót fektetett be egy új csapat építésébe. Az egyik legfontosabb igazolás Leonardo Bonucci volt. A Juventustól érkező belső védő összebalhézott Allegrivel Torinóban, ám arra kevesen számítottak, hogy a címvédő riválisának adja el őt. A világ egyik legjobb belső védője mellett érkezett egy ígéretes középső középpályás, Franck Kessié, és hasonlóan fontos volt, hogy hosszas hercehurca után Gianluigi Donnarumma is szerződést hosszabbított.

Az alvó óriás elkezdett ébredezni álmából, és az olasz futballnak erre most nagy szüksége is van, hiszen a 2018–2019-es szezonban már négy Serie A-csapat indulhat a Bajnokok Ligájában. Azaz a szombaton rajtoló idényben az első négy hely BL-főtáblát ér. A legnagyobb kérdés a Milan esetében az lesz, hogy egy teljesen újjáépített csapat össze tud-e érni ilyen rövid idő alatt, hogy versenybe szálljon a bajnoki címért. Az biztosra vehető, hogy az elmúlt négy szezonnál – amikor rendre nem tudott a hatodiknál előrébb végezni az együttes – jobban fog teljesíteni.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a Serie A 2017–2018-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Milánó túlsó oldalán, az Internél jóval kevesebbet költöttek nyári átigazolásokra: mintegy 70 millió euróért érkezett négy labdarúgó, köztük a Fiorentina egyik legjobbja, Borja Valero. A legnagyobb fogásnak Luciano Spalletti vezetőedzőt tartják. Fontos volt az ő személye és az állandóság, hiszen a legutóbbi idény előtt két héttel rúgták ki Roberto Mancinit, ami a feje tetejére állította a dolgokat, és érződött a csapat teljesítményén is.

Spalletti elképzelései szerint formálja alakulatát, a 4–2–3–1-es felállás pedig a felkészülési időszakban kamatozó volt az Internek. Összehasonlításként: tavaly nyáron a három edzőmeccsen egyszer sem nyertek a milánóiak, három gólt rúgtak mindössze, cserébe kaptak tizenhármat. Idén a Chelsea-t, a Bayern Münchent, a Lyont és a Villarrealt is legyőzték, a német bajnoktól gólt sem kaptak. Persze nem lenne túl bölcs dolog ezekből az eredményekből kiindulni, de az biztos, hogy az új szezonban egy jobb Intert láthatunk, amelyiknél alapvető cél a Bajnokok Ligája-indulás kivívása.

NAGY ÁDÁM ÉS A BOLOGNA, NA MEG A TÖBBIEK

Nagy Ádámra kulcsszerep várhat a Bolognában
Nagy Ádámra kulcsszerep várhat a Bolognában

A Lazio minden bizonnyal megint ott lohol a nagyok nyakán – ezt jelezte a Szuperkupában is: a Juventust gyűrte le –, míg a Fiorentinának rettentően nehéz dolga lesz kulcsembereinek elvesztése (Bernardeschi, Valero) után. A legutóbb negyedik helyen végző Atalanta aligha tudja megismételni bravúrját, Conti és Kessié távozása érzékenyen érinti a klubot.

A Serie A egyetlen magyar légiósa továbbra is Nagy Ádám. A Bologna magyar válogatott középpályása a legutóbbi évadban 25 bajnokin kapott lehetőséget (1810 percet töltött a pályán), és ha nincsenek a sérülései, valószínűleg még több jutott volna neki. A Bologna a kiesés ellen küzdött, ám a nyáron megerősítette támadósorát, valamint a Milantól a középpályára érkező Andrea Polival a középmezőny reális cél lehet. Az olasz szakírók szerint Nagy Ádám képes gyönyörű passzokra és a gyors játék egyik alapja lehet, ugyanakkor benne van a hibázási lehetőség és a rossz döntések is – ezekben kell fejlődnie.

Hosszú és rendkívül nehéz szezon vár az újoncokra, a SPAL-ra és a Beneventóra, amelyektől óriási bravúr lenne a bennmaradás. Inspirálódhatnak a legutóbbi szezonból, amikor a Crotone csodával határos módon kerülte el a kiesést. A harmadik újonc, a Hellas Verona jobb erőkből áll, az Alessio Cerci, Giampaolo Pazzini csatárpáros sok fejtörést okozhat a védőknek.

PROGRAM
OLASZ SERIE A
1. FORDULÓ

Augusztus 19. (szombat)
18.00: Juventus–Cagliari (Tv: Digi Sport1)
20.45: Hellas Verona–Napoli (Tv:Digi Sport1)
Augusztus 20. (vasárnap)
18.00: Atalanta–Roma (Tv:Digi Sport1)
20.45: Bologna–Torino
20.45: Crotone–Milan
20.45: Internazionale–Fiorentina (Tv:Digi Sport2)
20.45: Lazio–SPAL
20.45: Sampdoria–Benevento
20.45: Sassuolo–Genoa
20.45: Udinese–Chievo

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik