Profi boksz: ritka csemege, a legjobbak egymás ellen

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2016.11.19. 08:33
null
Szergej Kovaljov (balra) és Andre Ward a mérlegelésen (Fotó: AFP)
Akár az év mérkőzését is rendezhetik Las Vegasban vasárnap hajnalban. A Bokszvilágszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címéért csap össze az orosz Szergej Kovaljov (30–0–1, 26 KO–TKO) és az amerikai Andre Ward (30–0–0, 15).

 

A várakozásokkal kapcsolatban Roy Jones tapintott legtalálóbban a lényegre. A súlycsoport korábbi klasszisa így fogalmazott.

„Napjaink legjobb meccsére van kilátás."

Valóban, a profi bokszban jelenleg uralkodó aszályban felüdülést jelenthet a mérkőzés. A Ring magazin tényekkel is alátámasztja az elvárásokat. Ritkán fordul elő, hogy a súlycsoportoktól és szervezetektől független legjobbak listáján az első tízből két bunyós összecsap. Az, hogy ez a két bokszoló veretlen is, az még ritkább.

Az pedig különlegesen ritka, hogy az ellenfelek nemcsak az első tízben vannak, hanem az első öt hely valamelyikét foglalják el. (A 33 éves orosz a Ring rangsorában második, a 32 esztendős amerikai negyedik, továbbá a secondsout.com szakportálnál is Ward a negyedik, Kovaljov harmadik).

Volt már hasonlóra példa, 1990-ben Julio César Chávez és Meldrick Taylor csapott össze, 1999-ben pedig Felix Trinidad és Oscar De La Hoya.

A kategória világbajnoka, Kovaljov 2009 óta profi, 2013 augusztusában a brit Nathan Cleverly legyőzésével lett a WBO világbajnoka, de a világ akkor kapta fel a fejét, amikor 2014. november 8-án pontozással legyőzte Bernard Hopkinst, az orosz ekkor bokszolt végig először 12 menetet. Jean Pascalt kétszer is megverte, másodszor 2016. január 30-án, júliusban pedig Isaac Chilembát intézte el. Egyetlen döntetlenje van, Grover Young ellen 2011-ből.

„Készen állok, hogy bebizonyítsam, jobb vagyok – jelentette ki Kovaljov a meccs előtt. – Nagy álmom volt, hogy ilyen szinten bunyózzak, és itt, Las Vegasban. Nincs különösebb taktikám, sohasem lehet tudni, mi történik a szorítóban. Számomra minden összecsapás olyan, mint az utcai harc, mert a flaszteron se tudhatod, mit csinál majd az ellenfél. Ez a győzelem hozzásegíthet, hogy én legyek a világon a numero egy, de nem gondolok erre, az elsőség csak ráadás lenne."

Ward veretesebb múlttal rendelkezik, igaz, egy súlycsoporttal lejjebb, nagyközépsúlyban. 2004-ben állt profinak, a 2009 és 2011 között a hat, legjobbnak tartott súlycsoportbeli számára rendezett Super Six elnevezésű tornát megnyerte – a mezőny erősségére jellemző, hogy 2009-ben Mikkel Kessler legyőzésével a WBA trónja lett az övé, 2011-ben Carl Froch felett aratott diadalával pedig már a Bokszvilágtanács (WBC) vb-övét is a magáénak mondhatta. A jó nevű Chad Dawsont 2012-ben intézte el. 2013-ban Edwin Rodriguez felülmúlásával még nagyközépsúlyban védte meg a címét, ezután sérülés és egyéb problémák miatt majd' két évet kihagyott. Idén augusztus 6-án félnehézsúlyban Alexander Brand elleni sikerével a WBO nemzetközi bajnoka lett.

Ward bármennyire is technikás, rutinos, minden hájjal megkent bunyós, ebben a súlycsoportban még nem találkozott Kovaljovhoz hasonló ütőerejű ellenféllel. Az orosz ütéseit e kategóriában egyedülállónak tartják, de Hopkins ellen azt is bebizonyította, hogy több mint egy ütőgép. Az amerikai bajnok viszont nagy taktikus, még a múló időt is a maga javára fordítaná. Arra a kérdésre, hogy nincs-e túl a fénykorán, azt válaszolta. „A testem öregebb, de én bölcsebb lettem." Azt se felejtsük, hogy Ward a ringben nagy zsivány: fejel, könyököl, lefog, győzelme érdekében minden fegyvert bevet.

A Kovaljov által legyőzött Cleverly ezt mondta:

„Lenyűgöző párosítás, már csak a stílusok különbözősége miatt is, jelenleg talán nincs is másik ilyen jó meccs kilátásban. Ward technikai szempontból igazi doktor, Kovaljovnak pedig brutális erő van az ökleiben, de az ökölvívótudását kicsit alábecsülik. Nagyon jó az egyensúlya, remekül tartja a távolságot, hosszan kivitelezett ütései vannak és hát ő az erősebb is. Az ereje simán elég ahhoz, hogy hátrálásra késztesse Wardot. Szoros mérkőzés lesz és végigmegy, és én az orosz győzelmére tippelek. A tempójával el fogja vinni a meneteket, Ward leginkább védekezésre kényszerül majd."

Keményeket üt az orosz

Kovaljov edzője, John David Jackson úgy gondolja, tanítványa ütéseire az amerikai nem tud felkészülni.

„Vajon Ward képes kibírni, ha Szergej betalál egy nagy ütéssel? Úgy gondolom, padlót fog. De ha mégis állja, vagy valahogy elkerüli a kemény ütéseket, az teszi igazán izgalmassá a találkozót. A vívó és a verekedő harca lesz. Kovaljovnak ritka kemény ütései vannak. Alig néhány srácot ismertem, aki ennyire kemény. Szergejnél ez egy adottság. Ha ránézel, nem egy hatalmas izmokkal rendelkező figurát látsz. Ám ha eltalál, akkor tudatosul benned, hogy ez a fickó azért tud ütni."

A VASÁRNAP HAJNALI MÉRKŐZÉST A NEMZETI SPORT ONLINE ÉLŐBEN KÖZVETÍTI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik