Profi boksz: két leütés után Pacman-siker – szép búcsú

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.10. 06:32
null
Búcsúzik a rivaldafénytől – Pacquiao Bradley legyőzése után megerősítette, hogy visszavonul (Fotó: Reuters)
A 37 éves Manny Pacquiao (58–6–2, 38 K. O. – T. K. O.) saját bevallása szerint az utolsó mérkőzésén lépett szorítóba a 32 esztendős Timothy Bradleyvel szemben (33–2–1, 13) a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú nemzetközi bajnoki címéért, és egyhangú pontozással győzött, miután ellenfelére kétszer is számolni kellett.
ABRAHAM VERESÉGE
Ahogy arra előzetesen is számítani lehetett, nehéz mérkőzés várt szombaton éjszaka a WBO nagyközépsúlyú világbajnok, a német színekben versenyző Arthur Abrahamra, aki a Las Vegasban megrendezett gálán a találkozóra veretlenül érkező mexikói Gilberto RamÍrez ellen tette kockára trónját. Az már a mérlegelésen is egyértelműen látszott, hogy a kihívó óriási magasság- és ütőtávbeli előnyben lesz, ráadásul – ahogy ez gyorsan világossá is vált – a jól mozgó mexikói bunyós stílusa sem ízlett a címvédőnek. A találkozó folyamán az örmény-német világelsőnek csak felvillanásai voltak, a fordított alapállású Ramirez viszont végig uralta a mérkőzést (a második menetben meg is rendítette riválisát), és végül nagyarányú (háromszor 120:108), egyhangú pontozásos győzelemmel hódította el a világbajnoki övet a 34 profi összecsapást követően is veretlen, 24 éves öklöző.
Forrás: profiboksz.hu

20 dollártól a 20 millióig. Az elmúlt húsz év egyik legjobb profi ökölvívója, a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao 1995 januárjában 20 dollárért vívta az első profi meccsét, szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) Las Vegasban, az amerikai Timothy Bradley ellen 20 millió dollárért pedig vélhetően az utolsót. Legalábbis így harangozták be a mérkőzést.

A két, korábban világbajnok váltósúlyú klasszis harmadszor csapott össze egymással. Az első mérkőzést 2012-ben megosztott pontozással Bradleynek adták a pontozók. A meccs után azonban minden lehetséges fórumon vitatták az eredményt, amit bár nem változtattak meg, a WBO újrapontozása egyértelmű Pacquiao győzelmet mutatott. Kettejük második összecsapásán 2014 áprilisában már a ringben is győzött Pacman.

A filippinó ezután megverte Chris Aligierit, majd tavaly májusban minden idők egyik legjobban várt, és legnagyobb pénzért folyó meccsén, meglehetősen csalódást keltő teljesítménnyel – utóbb sérülésre hivatkozott – kikapott a korszak másik nagy egyéniségétől, a később veretlenül visszavonuló Floyd Mayweathertől.

Pacquiao kétszer is padlóra küldte Bradleyt (Fotó: Reuters)
Pacquiao kétszer is padlóra küldte Bradleyt (Fotó: Reuters)

Azóta most lépett először szorítóba Pacman, aki az első hat menetben ment előre, üldözte Bradleyt, de nagyon kevés volt a tiszta találat. A már-már unalomba fulladó meccsen a fordulópontot a hetedik menet jelentette, amelynek a végén egy kombinációval Pacquiao meglepte Bradleyt, aki letette a padlóra a kezét, számolni kellett rá.

Ezután a nyolcadik menetben Bradleynek sikerült a kötelekhez szorítania Pacmant, ezt a felvonást meg is nyerte, a következőben viszont megint padlót fogott egy balhorogtól. Ez már látványosabb padlózás volt, egy hátrabukfenc is lett belőle. Az amerikai ugyan folytatni tudta a meccset, de ezzel egyértelművé vált, hogy pontozással már nem tud nyerni.

Pacquiao kétszer is padlóra küldte Bradleyt

Pacquiao ezután már nem vállalt kockázatot, nem nyílt ki, az amerikai pedig nem tudta igazán átvenni a mérkőzés irányítását, nem tudott ritmust váltani, továbbra is hiányoztak a bunyójából a tiszta találatok, többnyire csak az ellenfele kesztyűit érte el.

Az első kettőhöz hasonlóan ez sem volt igazán színvonalas meccs, de Pacman összességében jó teljesítménnyel, két leütéssel, magabiztosan, egyhangú pontozással győzött (mindhárom pontozónál 116:110-re).

Amennyiben valóban ez volt az utolsó meccse, úgy méltóképpen zárt le egy felejthetetlen pályafutást.

Márpedig nagyon úgy tűnik, hogy valóban ez volt az utolsó fellépése, az összecsapás utáni nyilatkozatában is erről beszélt, hangsúlyozta, több időt szeretne a jövőben a családjával tölteni. emellett pedig várhatóan a politikai karreirjére koncentrál majd hazájában.



TÉNYLEG VÉGE

„A családomnak már elmondtam, hogy a mostani meccs után visszavonulok. Nem lesz több mérkőzésem" – fogalmazott a Timothy Bradley elleni egyhangú pontozással megnyert meccs után a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao.

„Most már szeretném élvezni a nyugdíjas éveket. Ebben még nem volt részem, nem tudom milyen az, de meghoztam a döntést. Több időt szeretnék a családommal tölteni és szeretnék arra fókuszálni, hogy minél több embernek tudjak segíteni. Tudnék még bokszolni, de döntöttem" – tette hozzá Pacman, aki a jövőben várhatóan a fülöp-szigeteki politikai karrierjére összpontosít majd.

Manny Pacquiao profi pályafutása 1995 januárjában kezdődött. Egy év alatt 11 meccset nyert meg, majd KO-val kikapott Rustico Torrecampótól, aztán egy többéves veretlenségi sorozat következett. Az igazi áttörést a 2003-as, Marco Antonio Barrera elleni győzelem hozta meg a számára, majd a 2005 szeptembere és 2012 júniusa közötti időszak. Úgy maradt veretlen hét éven keresztül, hogy sorra legyőzte a korszak legnevesebb bokszolóit, Erik Moralest kétszer is (igaz, a nagy sorozat előtt, 2005 márciusában tőle egyszer ki is kapott), ahogy Juan Manuel Márquezt is (vele négyszer csapott össze, 2004-ben döntetlenre végeztek, 2012 decemberében alulmaradt), de megverte Oscar De La Hoyát, Shane Mosleyt vagy éppen Miguel Cottót is.

A hosszú sorozatát éppen Bradley zárta le 2012-ben (vitatott pontozásos győzelemmel), de a következő négy évben még négy győztes mérkőzése volt (további két vereség mellett), kettő éppen az amerikai ellen. Minden idők egyik legjobban várt bokszmeccsén 2015 májusában ugyan már nem tudta önmagát adni Floyd Mayweather ellen, de így is egy párját ritkító pályafutást tudott győzelemmel zárni. Hat súlycsoportban volt világbajnok, 58 győzelemmel (hat vereség és két döntetlen mellett), köztük 38 KO, TKO-sikerrel fejezte be karrierjét.

PROFI BOKSZ
CÍMMÉRKŐZÉS, A WBO VÁLTÓSÚLYÚ NEMZETKÖZI BAJNOKI ÖVÉÉRT, LAS VEGAS
Pacquiao
(fülöp-szigeteki)–Bradley (amerikai) egyhangú pontozással, 116:110, 116:110, 116:110

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik