I. M. 2019.09.15 08:31

Profi boksz: egyik szemére nem látott, mégis nyert Tyson Fury

Tyson Fury egyhangú pontozással győzte le Otto Wallint Las Vegasban magyar idő szerint vasárnap hajnalban. A 31 éves brit bokszoló csúnya sérülést szenvedett a harmadik menetben, de vérző fejjel is végigküzdötte a 12 menetet, majd kihívta Deontay Wildert.


Tyson Fury csúnya sérülést szenvedett, de harcolt – egyhangú pontozással nyert (Fotó: Getty Images)

 

Jól kezdett az előzetesen esélytelenebbnek tartott Wallin, a harmadik menetben egy balhoroggal felszakította a bőrt Fury jobb szeme fölött. A nevadai sportbizottság megerősítette, hogy a csúnya sérülés a svéd bokszoló ütése nyomán alakult ki, így ha a ringorvos nem látta volna biztonságosnak a folytatást, Wallin technikai K.O.-val nyert volna.

De nem így lett: a brit nehézsúlyú ökölvívó folytatta a meccset, és bár a következő menetekben Wallin tovább támadta a sebet Fury jobb szeménél, nem tudta befejezni a mérkőzést. Ennek a T-Mobile Arenában összegyűlt 8249 néző (más kérdés, hogy a csarnok 20 ezer férőhelyes) örülhetett, még az sem állította meg a „Gipsy Kinget”, hogy összefejelt svéd ellenfelével, és a vérzés még erősebb lett.

Sőt, az összecsapás második felében inkább Fury dominált: a 9. menetben Wallin megingott a brit egy nagy sorozatától, a 10. menetben Joey Gamache, a svéd trénere már a törülközőjét szorongatta, de nem dobta be, majd a 11. menetben Wallin a kötelek közé támolygott egy hatalmas jobbegyenest követően. A bírák végül egyhangú pontozással (116–112, 117–111, 118–110) Furyt hozták ki győztesként, aki így veretlen maradt, míg Wallin 21. mérkőzésén első vereségét szenvedte el.

Győzelme után Tyson Fury rögtön kihívta egy visszavágóra Deontay Wildert, akivel a Guardian információi szerint már előszerződést kötött egy újabb mérkőzésre. Ennek időzítése azonban Fury sérülése miatt kétséges.


„Tudom, hogy Otto édesapja (aki év elején hunyt el – a szerk.) nagyon büszke lenne a fiára. Nagyszerű mérkőzés volt, megsérült a szemem, ami megváltoztatott mindent. Az összecsapás nagy részében nem láttam arra a szememre. Jó 12 menetet bokszoltunk. Deontay Wilder, téged akarlak legközelebb! Ez volt a negyedik meccsem, jó formába kerültem, jöjjön, aminek jönnie kell!” – idézi a BBC Tyson Furyt győzelme után.

A 31 éves brit bokszoló édesapja, John Fury a BT Sport stúdiójában érdekes gondolatokat fogalmazott meg fia győzelme láttán. „A legrosszabb meccse volt, amit valaha láttam. Büszke vagyok rá, hogy nem adta fel, de hogy őszinte legyek, valami nem stimmel. Nyolc hét edzőtábor után nem ilyen kondícióban kellene lennie, két menet után elfogyott. Nem volt ereje, gyenge volt, mint egy kismacska. Ha a helyében lennék, kirúgnám az edzői stábot. Ha velük marad, vége a karrierjének...”

John Fury hozzátette: elképzelhető, hogy műtétre is szükség lesz fia sérülésénél. A manchesteri bokszolót egy Las Vegas-i kórházba szállították a mérkőzés után – teszi hozzá a BBC.

2019.07.03 09:29:31

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

„Énekelni és táncolni nem tudok, de bármelyik f…szfejjel feltörlöm a padlót…”

2019.06.19 18:03:32

Ökölvívás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A profi ökölvívás világszintű népszerűsége főképp a nehézsúlytól függ, és nem baj, ha a kirakatarc amerikai. Az angol Fury nem az, de még mindig jobban eladható, mint egy tengerentúli.

2019.05.28 23:01:48

Ökölvívás THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Ismét elharapóztak a szalonképtelenebbnél szalonképtelenebb megnyilvánulások a profi bokszban. Jó, a kemény öklök világában senki sem vár a sajtótájékoztatókon Kazinczy-díjas megszólalásokat, ám az utóbbi időben két, az átlagnál híresebb bunyós is az átlagosnál durvábban nyilatkozott.

2019.04.26 21:03:02

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

Káté Gyulának hat érme van felnőtt világversenyről – hiányt csak a farzsebében érez.

2019.04.22 15:19:40

Ökölvívás THURY GÁBOR, SZABÓ MIKLÓS

Mintha neki találták volna ki a papírsúlyú kategóriát – mázsás pofonjai tették a súlycsoport királyává. A 70 éves Gedó György élete kész regény.