MTI 2019.03.22 19:36 Frissítve: 2019.03.22 19:45

Ökölvívás: „félreáll” a nemzetközi szövetség elnöke

A támadások kereszttüzében lévő üzbég Gafur Rahimov helyett a továbbiakban egy ideiglenes ügyvezető elnök irányítja a Nemzetközi Ökölvívó-szövetséget (AIBA).

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a november elején megválasztott elnök, Rahimov személye okozza, akit az Egyesült Államokban – bűnszervezet anyagi támogatása miatt – Üzbegisztán vezető bűnözői között tartanak számon.

Rahimov pénteken a szövetség honlapján úgy fogalmazott: őszintén reménykedett és hitt benne, hogy a sport és a politika elválasztható egymástól. Álláspontja szerint a politikai indíttatású kritikák megkérdőjelezték az AIBA fejlődését.

„Már korábban is többször kijelentettem, de ismét megerősítem, hogy az ellenem felhozott vádak politikailag motivált hazugságokon alapultak. Bízom benne, hogy érvényesül az igazság. Mindazonáltal mindig is azt mondtam, hogy soha nem helyezem magam az ökölvívás fölé, és elnökként kötelességem mindent megtenni, ami a sportág és a sportolók érdekeit szolgálja” – fogalmazott a 67 éves Rahimov.

Hozzátette, nem mondott le a posztjáról, nincs szó tisztújításról, de hamarosan egy ideiglenes elnök helyettesíti majd a szervezet élén. Az AIBA alapszabálya szerint az ügyvezető elnök az öt alelnök közül kerül ki, márpedig a többségük Rahimov támogatója. A végrehajtó bizottság tagjai a hétvége folyamán telefonon tanácskoznak majd.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai öt karikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A NOB vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az AIBA helyzetével foglalkozik. Az olimpia ökölvívótornájáról júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet döntés. Akkor dőlhet el, milyen formában szerepel a sportág a tokiói programban, illetve ki szervezi a versenyeket, és miként lehet kijutni az ötkarikás játékokra.

A múlt hónapban az AIBA azt közölte, hogy adóssága a tavalyi 18 millió dollárról 15.6 millió dollárra csökkent.

 

2019.12.13 20:13:51

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

A családja, a triatlon vagy a maratoni futás, az argentin steak sokkal inkább érdekli.

2019.07.03 09:29:31

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

„Énekelni és táncolni nem tudok, de bármelyik f…szfejjel feltörlöm a padlót…”

2019.06.19 18:03:32

Ökölvívás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A profi ökölvívás világszintű népszerűsége főképp a nehézsúlytól függ, és nem baj, ha a kirakatarc amerikai. Az angol Fury nem az, de még mindig jobban eladható, mint egy tengerentúli.

2019.05.28 23:01:48

Ökölvívás THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Ismét elharapóztak a szalonképtelenebbnél szalonképtelenebb megnyilvánulások a profi bokszban. Jó, a kemény öklök világában senki sem vár a sajtótájékoztatókon Kazinczy-díjas megszólalásokat, ám az utóbbi időben két, az átlagnál híresebb bunyós is az átlagosnál durvábban nyilatkozott.

2019.04.26 21:03:02

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

Káté Gyulának hat érme van felnőtt világversenyről – hiányt csak a farzsebében érez.