Ökölvívás: elhunyt az egykor Cassius Clayt is leütő brit legenda

Vágólapra másolva!
2011.05.02. 00:31
Címkék
Fia oxtedi otthonában 76 éves korában elhunyt a brit ökölvívás egyik nagy alakja, a nehézsúlyú Sir Henry Cooper – adta hírül a BBC.
COOPER VS. CLAY

COOPER VS. CLAY

A karrierje során Európa-bajnoki és nemzetközösségi bajnoki címet is begyűjtő Cooper Frank Bruno, Lennox Lewis és Tommy Farr mellett a brit nehézsúly kiemelkedő képviselői közé tartozott. Cooper mérlege profi pályafutása során 40–1–14 volt, élete legnagyobb meccsén, 1963-ban a Wembleyben leütötte Cassius Clayt – aki valahogy összeszedte magát, és végül technikai KO-val megadásra kényszerítette az erősen vérző angolt. Mellesleg Cooper ekkor minden pontozónál vezetett...

Az 1966-os „visszavágón” az akkor már Muhammad Aliként bokszoló amerikai ismét TKO-val nyert. Cooper 1971-ben, a Joe Bugner elleni minimális különbségű (és vitatható) vereség után vonult vissza. 1967-ben és 1970-ben is az Év Sportolója lett a BBC választásán.

Cooper pályafutásának legnagyobb elismerése alighanem az, amit Ali mondott híres balhorgáról: „akkorát kaptam tőle, hogy még az afrikai felmenőim is érezték".

Az 1963-as csata plakátja (Fotó: Action Images)
Az 1963-as csata plakátja (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik