L. PAP ISTVÁN
L. PAP ISTVÁN
2018.10.09 10:07 Frissítve: 2018.10.09 10:08

Maga alá temetheti a hazai ökölvívást a pénzhiány

Miközben tart a pénzügyi vizsgálat, és úgy tűnik, nagy bajban van a Magyar Ökölvívó-szakszövetség, az illetékesek egyelőre hallgatnak.

Erdei Zsolt MÖSZ-elnök sem adott érdemi választ a felvetésekre (Fotó: Földi Imre)

 

 

Pazar külsőségek mellett, példásan szervezett ifjúsági világbajnokságot tudhat maga mögött a magyar ökölvívás. A nemzetközi szövetség sem fukarkodott az elismerő szavakkal, ráadásul magyar ezüst- és bronzéremmel zárult a formabontó módon a Duna Aréna medenceterében megrendezett augusztusi világverseny.

Csak éppen minden előzetes kalkulációnál nagyobb terhet rakott a Magyar Ökölvívó-szakszövetség nyakába, egyszerűbben szólva: rendkívül drága volt. Információink szerint a hiány már-már kezelhetetlen, és ha valaki nem nyújt segítő kezet, maga alá is temetheti az államilag támogatott 16 kiemelt sportág közé 2013-ban bekerülő amatőr ökölvívást.

Amelynek amúgy is megvan a maga baja, hiszen még mindig nem egyértelmű, hogy stabil helye van-e akár már a 2020-as olimpiai programban. Merthogy az AIBA vezérkarának személyi összetétele többszöri vérfrissítés után sem nyugtatja meg a NOB illetékeseit, avagy a bokszirányítás a határokon túl sem maga a tökéletes transzparencia.

Idehaza éppen az az igény vezetett tavaly tavasszal változáshoz a szövetség legfelső szintjén, hogy majd az új idők új szelei visszafújják hajdani sikersportágunkat az őt megillető magaslatra – erre most arról szólnak a hírek, hogy veszélybe kerültek az elkövetkező hónapok hazai versenyei, edzőtáborai és a nemzetközi tornákon való szereplés, a szövetségben dolgozók nem kapnak fizetést, és a működésképtelenség határára sodródott a sportág.

Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel hiába fordultunk Erdei Zsolt MÖSZ-elnökhöz, majd az elnökség tagjaihoz, a magyar ökölvívás informálisan összezárt, és érdemi választ a felvetésekre senki sem adott. Orodán Sándor, a felügyelőbizottság elnöke megerősítette, hogy „vizsgálat indult”, de további konkrétumokkal ő sem szolgált. Ugyanakkor információink szerint a nem túl szívderítő történet már az Emberi Erőforrások Minisztériumának ingerküszöbét is elérte.

Amikor a kilencvenes évek közepén Csötönyi Sándor lett a MÖSZ elnöke, a magyar sport úgy általában éppen lélegeztetőgépen volt, állami támogatásra alig-alig számíthatott, ám az új elnök és üzleti környezete hosszú éveken át bőven a felszínen tartotta a bokszot. (Az 1997-es, egyebek mellett Erdei aranyérmével záruló budapesti, igaz, felnőtt-világbajnokság bevételeiből még hosszú évekig prosperált a szövetség – ez utóbbi csak az idei ifjúsági vb költségeinek tükrében érdemes a megjegyzésre.)

Eleinte az eredményességgel sem volt gond, ám miután a felnőttsikerek elmaradoztak, megnőtt az elégedetlenek száma, és Csötönyi valóban nem átlagos vezetői attitűdjét is sűrűn illették a „diktatórikus” jelzővel. Így aztán 2017 tavaszára az elnök körül elfogyott a levegő (tavaly április óta a Magyar Ökölvívó-szakszövetség tiszteletbeli elnöke), és a korábbi amatőr és profi világbajnok Erdei Zsolt lett az utódja.

Ha úgy tetszik, tökéletes pillanatban, hiszen sosem látott mennyiségű pénz áramlik a kiemelten kezelt hagyományos magyar olimpiai sikersportágakba, így az ökölvívásba is, amely esetében a kiválasztottság – ellentétben például az úszással vagy a kajak-kenuval – inkább szólt és szól a múltnak és a jövőnek, mint a jelennek.

Éppen ezért is lenne fontos tisztán látni az egyelőre a pletykák szintjén terjedő súlyos válság ügyében. Hiszen mégsem egy városszéli kft.-ről, hanem a kiemelt sportágak közé tartozó ökölvívást irányító sportági szakszövetségről lenne szó.

2019.12.13 20:13:51

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

A családja, a triatlon vagy a maratoni futás, az argentin steak sokkal inkább érdekli.

2019.07.03 09:29:31

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

„Énekelni és táncolni nem tudok, de bármelyik f…szfejjel feltörlöm a padlót…”

2019.06.19 18:03:32

Ökölvívás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A profi ökölvívás világszintű népszerűsége főképp a nehézsúlytól függ, és nem baj, ha a kirakatarc amerikai. Az angol Fury nem az, de még mindig jobban eladható, mint egy tengerentúli.

2019.05.28 23:01:48

Ökölvívás THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Ismét elharapóztak a szalonképtelenebbnél szalonképtelenebb megnyilvánulások a profi bokszban. Jó, a kemény öklök világában senki sem vár a sajtótájékoztatókon Kazinczy-díjas megszólalásokat, ám az utóbbi időben két, az átlagnál híresebb bunyós is az átlagosnál durvábban nyilatkozott.

2019.04.26 21:03:02

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

Káté Gyulának hat érme van felnőtt világversenyről – hiányt csak a farzsebében érez.