Profi boksz: leveri vagy leverik – Wilder és Fury is kiütné a másikat

Vágólapra másolva!
2020.02.22. 09:17
null
Egyelőre csak szóban gyepálja egymást Wilder (balra) és Fury (Fotó: AFP)
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban ismét találkozik egymással a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka, az amerikai Deontay Wilder és kihívója, a brit Tyson Fury. Nem mindennapi csata várható a Las Vegas-i MGM Arénában.

Egyszer már egymásnak estek alig több mint egy évvel ezelőtt, 2018. december elsején, a pontozók döntetlent hoztak ki, így a jelenleg 34 éves Deontay Wilder (42–0–1, 41 KO-TKO) maradt a WBC világbajnoka. Úgy volt, hogy a 31 esztendős Tyson Fury (29–0–1, 20) nem sokkal később visszavágón bokszolhat Wilderrel, ám a brit az ESPN-nel és a Top Rankkel kötött szerződése miatt tolódott a revans időpontja. Tavaly mind a ketten kétszer léptek ringbe, talán mondani sem kellene, hogy simán nyertek – Fury az amerikai pankrátor, Braun Strowman ellen pluszban –, Wilder a kubai Luis Ortiz legyőzését követően kijelentette, februárban jöhet Fury, aztán címegyesítő meccsre törekszik, merthogy a nehézsúly túl kicsi ahhoz, hogy a vb-övek körbe-körbe járjanak. A Bronz Bombázó híres pusztító ütőerejéről, vallja, nincs annál izgalmasabb, mint egy kiütés, ez érdekli a nézőket is.

Egy gondolat erejéig idézzük fel az első mérkőzést: a döntetlen eredményben – a pontozás: 115:111, Wilder; 114:112, Fury; 113:113 – nagy szerepet játszhatott, hogy Wilder a kezdeti találatokat követően egyre kevesebb tiszta ütést vitt be, a 6. és a 11. menet között Fury nagyon kemény tűz alá vette az amerikait. Ugyanakkor a 9. és a 12. menetben számoltak a britre, ezért is mond(hat)ta Wilder a meccs után, hogy „két leütésemmel egyértelműen megnyertem a csatát”. Fury meg azért látta jobbnak magát, mert szerinte a 9. menetig megnyerte a meneteket.

AZ ELSŐ MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Szerdai sajtótájékoztatójukon, amely dulakodásba torkollott, Wilder kijelentette, ő „rehabilitálta” Furyt, különben „olyan nagydarab lenne, mint egy ház”, utalva arra, hogy első meccsüket megelőzően, miután a brit 2015-ben megfosztotta trónjától Vladimir Klicskót, 30 hónapot kihagyott, ivott, nőzött, kábítószerezett, és úgy elhízott, mint egy disznó, ezt korábban még Fury mondta magáról. Igaz, most azt is odabökte, hogy akkor az állóképessége nem engedte, hogy az ütésektől meglepett, s némiképp megfogott Wildert a padlóba döngölje, de most ezt mondta: „Két menet alatt leverem.” Hozzátette, ellenfelét egysíkú bunyósnak tartja.

WILDER AZ ESÉLYES
Evander Holyfield, aki az első meccs előtt azt mondta, Wilder ütőereje dönthet, de ha nem, Fury pontozással győzhet, a visszavágó előtt egyértelműen a címvédőt tartja esélyesnek, mondván, érettebb lett a boksztudása. Larry Holmes szerint Wilder kiütéssel győz, a jelenlegi nehézsúlyúak közül Bermane Stiverne is így látja, Luis Ortiz az amerikai pontozásos sikerét tippeli, egyedül Joseph Parker adja a voksát Furyra.

Az első összecsapáson talán Fury volt a jobb, ám az összképet erősen árnyalta, hogy kétszer is padlót fogott, már csak ezért sem lehetett győztesnek kihozni. Wilder akkor is címvédő volt, s a profi bunyó íratlan szabálya, hogy a bajnokot nagyon le kell győznie a kihívónak, hogy ő ülhessen a trónra. A döntetlen mindenkinek kapóra jött: a pontozók így látták, s nem is lehet őket csalással vádolni, egyik bunyós mérlegébe sem került bele vereség, ráadásul így még izgalmasabb a visszavágó, amelyen 80 millió fontot osztanak el a felek között 50–50 százalékban. Sőt, ha minden igaz, már lekötöttek egy harmadik meccset is…

A mérkőzés a stílusok harca lesz: Fury összetettebb bokszoló, mint ellenfele, jobb a lábmunkája, ugyanakkor vigyáznia kell, ne sasszézzon Wilder ütőtávján belülre, mert akkor jön a jobb… Az amerikai feszültnek látja a kihívót az első meccsen történtek miatt: „Ha valaki leütött, legközelebb úgy állsz ki ellene, hogy stresszelsz, mert tisztában vagy vele, újra leverhet.”

A nagy beszólogatások után, magyar idő szerint szombatra virradóra megtartották a mérlegelést: Wilder 231 fonttal (majdnem 105 kg), Fury 273-mal (kb. 124 kg) mért be, ez mindkettőjük esetében jóval több, mint amennyi súllyal az első meccsükön ringbe léptek (Wilder: 212.5 font; Fury: 256.5). Sőt, Wilder részéről „egyéni csúcsot” regisztráltak most, míg Furynál majdnem azt.Mire lehet ebből következtetni? Leginkább talán arra, hogy kiadósabb pofonokat láthatunk majd a ringben…

A Sport1 televízió vasárnap 3.00 órától élőben közvetíti a Las Vegas-i gálát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik