Kilóra már megvannak – jön a Klicsko–Fury meccs

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2015.11.28. 07:05
null
Szombaton egymásnak feszül a két nehézsúlyú öklöző (Fotók: Action Images)
Düsseldorfra figyel a bokszvilág, szombat este Vladimir Klicsko a Bokszvilágszervezet (WBO), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF), a Bokszvilágszövetség (WBA) és Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) nehézsúlyú világbajnoka a brit Tyson Fury ellen lép a ringbe. A bajnok 111.49 kilóval, a kihívó 112.04 kilogrammal mérlegelt.

 

A klasszikus kategóriában a 37 éves Vladimir Klicsko (64–3–0, 53 K. O. – T. K. O.) képviseli az állandóságot, s noha időről időre felbukkan valaki, hogy majd most letaszítja trónról, megy minden a maga medrében tovább, azaz a fiatalabb Klicsko fivér marad a világbajnok. Most éppen egy brit, a nála tíz évvel fiatalabb Tyson Fury (24–0–0, 18) a trónkövetelő. Az ukrán bokszoló általában nála kisebb termetű ellenfelekkel találkozott, ez alól talán Ray Austin, Mariusz Wach és Kubrat Pulev jelentett kivételt – és most Fury. A 206 cm magas brit 8 centivel magasabb az ukránnál, ezért is meglepő, amivel Klicskót „fenyegette".

LENNOX LEWIS PISZKÁLÓDIK

Az egykor szintén világbajnok Lennox Lewis azt nyilatkozta, Klicsko karrierje addig nem tekinthető teljesnek, amíg nem szerzi meg a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki övét, amelyet jelenleg Deontay Wilder birtokol. A Welt am Sonntag című lapban adott interjúban hozzátette. „Én valamennyi övet begyűjtöttem. Ez lenne igazából tökéletes befejezése egy csillogó karriernek." Ezzel Lewis egy lényeges tényezőre is rávilágított. – Klicskónál is ketyeg a biológiai óra, és most már az a legkeményebb riválisa – utalt Lennox Lewis burkoltan arra, hogy az ukrán felett is eljár az idő. Márpedig ha akarja a WBC-övet, le kellene győznie Wildert. És Klicsko korában már egyre nehezebb azért felkelni, hogy az edzéseken gyötörje magát.

Jövök Vlad, és én nagyon gyors vagyok hozzád képest. Nem hiszem, hogy sokáig tart a mérkőzés – nyilatkozta a brit, aki nagy önbizalommal azt is mondta. – Ronggyá verem, mert mentálisan nagyon gyenge. Ahogy közeledik a mérkőzés, látom rajta, hogy egyre inkább kételkedik magában és atomjaira hull."

Erre persze Klicsko is reagált. „Örülök, hogy olyasvalaki ellen bokszolhatok, aki egyben szórakoztató is, színes egyéniség, nem csak ül egy helyben és unalmas közhelyeket mond. Ez egyébként a britekre jellemző, David Haye-től, Derek Chisorán át Tyson Furyig." A brit korábban honfitársa, Haye ellen bokszolt volna, de utóbbi sérülései miatt ez kétszer is meghiúsult. Klicsko ezzel kapcsolatban megjegyezte. – Ha létrejött volna az összecsapás Haye kiüti Furyt, akinek nincs nagy ütőereje, ezért együtéses K. O.-ra nem is képes. Haye gyorsabb is." Erre viszont a kihívó jegyezte meg. „Klicskónak mindössze három ütés az összes tudománya, balegyenes, bal-jobb, meg a balhorog, aztán csókolom. Ha nem tudok valakit megverni, akinek ennyi az összes tudománya, akkor mehetek a levesbe."

SZÍNT KELL VALLANI

„Nem zárom ki, hogy amíg tart, érdekes összecsapás lesz – vélekedik a mérkőzésről Rácz Félix. A menedzser elmondta, Fury viselkedése a szokásos show része, viszont tény, hogy a brit már termete miatt sem tart a világbajnoktól, látszik, hogy duzzad az önbizalomtól, és nem mellékesen veretlen. – Ugyanakkor nehéz a tudását megítélni. Azért nem bokszolt eddig A-kategóriás ellenfelekkel, mert azok tartanak tőle, vagy azért, mert ő nem akart. Nem mindegy, de szombaton színt kell vallani – véli Rácz Félix.

A 19. címvédő mérkőzése előtt álló Klicsko a Die Weltnek adott interjújában komolyabban is elemezte ellenfele „mondanivalóját", Fury ugyanis a sátánról, a világ végéről, a homoszexualitásról és a pedofíliáról is hadovált a Daily Mail brit lapban. – Fury mindent felülmúl, amit eddig ellenfeleim beteges gondolatairól hallottam. Nem csak egy kereke hiányzik, hanem több is. Amit ő előad, az egyszerűen elviselhetetlen. Olyan bizarr, hogy jobb lett volna, ha inkább megtartja saját maga számára. Mindegy egyébként, hogy valamit tett, vagy éppen inkább mondott, mindennel csak motiváltabbá tett engem. Mégpedig abban, hogy kigyógyítsam őt. Neki sürgősen terápiára van szüksége. És a ring, a harc a legjobb terápiás módszer. Ez működött Haye-nél és Chisoránál is." Hozzátette, szerinte sok nagy dumás a gyengeségeit, félelmét palástolja. – Aki valamit igazán tud, aki magabiztos, normális esetben nem a nagy dumájával hívja fel a figyelmet. Teszi a dolgát és kész. Vannak természetesen kivételek, lásd Muhammad Alit, de egy Ali csak egy van."

És ha már Ali szóba került: az egykori klasszis 61 meccsen bokszolt, 56 győzelme mellett 5 vereséget szenvedett. Vladimir Klicsko már 64 összecsapáson nem talált legyőzőre, emellett háromszor kapott ki. Ebben a tekintetben tehát túlszárnyalta a nagy elődöt, arról meg nem ő tehet, hogy nem kerülnek az útjába nagy formátumú bokszolók – már csak azért sem, mert nincsenek.

A németországi gálát szombaton 20 órától a Sport 1 élőben közvetíti.

A mérlegelés már megvolt
A mérlegelés már megvolt

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik