Gyémántokkal kirakott övért harcol Pacquiao Cottóval

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.11.14. 12:17
null
Pacquiao (balra) és Cotto a mérlegelésen (Fotó: Action Images)
Címkék
Az év álommérkőzését vívja vasárnap hajnalban Las Vegasban Miguel Cotto és Manny Pacquiao. Noha ökölvívásban gyakran illetünk hasonló jelzővel összecsapásokat, amelyek aztán csalódást okoznak, a Puerto Ricó-i és Fülöp-szigeteki klasszis csatája tényleg emlékezetes lehet.
„PACMAN BRUCE LEE NYOMDOKAIN"
 

A secondsout.com internetes szaklap megkérdezett néhány egykori klasszist az esélyekről


Mike Tyson (a világ legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka)
: „Pacquiao hét vagy nyolc menetben nyer."

Bernard Hopkins
: „Pacquiao szétszedi Cottót! Manny az ökölvívás Bruce Leeje. A kosaras- és harcművészképzettségéből fakad ez a gyorsaság. Nem lehet észrevenni, honnan jönnek az ütései. Bruce Lee, Rockyval ellentétben, valóban létező személy volt, akárcsak Manny."

Joe Calzaghe (világbajnokként veretlenül vonult vissza): „Pacquiao túl gyors Cottóhoz képest. A ring mellől néztem végig Cotto Joshua Clottey elleni találkozóját. Szenvedett, így nehéz megmondani, mit kezd a jóval gyorsabb Pacquiaóval, aki pontozással hozza majd a meccset."

 

Shane Mosley (a WBA váltósúlyú világbajnoka): Cotto lesz a befutó pontozással, mivel ő az erősebb és született váltósúlyú. Elég az ereje ahhoz, hogy kezelni tudja Pacquiao sebességét."

 

George Foreman (minden idők legidősebb világbajnoka): „Pacquiao nyerhetett volna, ha a Clottey elleni meccse előtt bunyózik Cottóval, mert Miguel azóta nagyobb hangsúlyt fektet a védekezésre, és most pontozásos győzelmet arat. Margaritótól nagy verést kapott, de már tudja, hogy nem mehet bele verekedésbe."

A meccset a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú övéért vívják, de a súlyhatárt két fonttal, mintegy 90 dekával lejjebb hozták, segítve ezzel Pacquiaót, mivel Cotto alapból váltósúlyú.

Manny Pacquiao (49–3–2, 37 K. O.-T. K. O) és Miguel Cotto (34–1–0, 27) összecsapása előtt nem durvult el a szócsata. A több helyszínt érintő promóciós túrán mindkét bokszoló tisztelettel beszélt a másikról; igaz, edzője, Freddy Roach néha túlfavorizálta Pacmant, de Istenem, ennyi reklám belefér.

Az alaphangot Cotto adta meg, amikor Puerto Ricóban azt mondta, nemcsak most látja szívesen hazájában Pacquiaót, hanem mindig. „Előre senki sem tudja, ki nyeri a meccset, de abban biztos vagyok, hogy kitűnő összecsapás lesz" – mondta erre Pacquiao, majd Freddie Roach így köszönte meg Cotto bókját: „Miguel mindenkinél jobb most, nem találnánk nála méltóbb ellenfelet. Egy hónapon keresztül csak a bunyóját tanulmányoztam, mondhatom, remek. Mi a legjobb ellenfelet akartuk választani, az pedig Miguel Cotto."

A Puerto Ricó-i váltósúlyú világbajnok így válaszolt: „Megígérem, hogy visszahozom a hazámba a Bokszvilágszervezet világbajnoki övét és a Bokszvilágtanács gyémántövét!" Nem tévedés: a WBC 600 darab gyémánttal kirakott övet ajánlott fel a győztesnek!

Pacquiao és Cotto csatáját a szaksajtó már-már Hagler és Hearns, Leonard és Duran, valamint Pryor és Arguello összecsapásaihoz hasonlítja, s tény, hogy mindkét bunyós tisztában van ennek jelentőségével. Pacman nem tagadja, hogy karrierje legfontosabb mérkőzése előtt áll.        

Roach figyelme még arra is kiterjedt, hogy kiszúrta, Cotto a szokásosnál nagyobb ringben készül, s a tréner ebből azt a következtetést vonta le, hogy Cotto a mexikói Juan Manuel Márquez harcmodorát tartja célravezetőnek Pacman ellen. A mexikói 2008 márciusában megosztott pontozással kapott ki Pacquiaótól – ezt megelőzően 2004-ben döntetlent bokszolt vele –, aki az őt követő három ellenfelét, David Díazt, Oscar De La Hoyát és Ricky Hattont is kivégezte.

A Roach által feltételezett taktika azt jelentené, hogy a természettől jó ütőerővel megáldott Cotto ellentámadásokra rendezkedne be, de lehet, hogy csak Pacman trénere keveri azt a bizonyost, mert Cotto edzője, Joe Santiago kijelentette, Pacquiaóra fókuszálnak, nem foglalkoznak Roach vízióival. Más kérdés, hogy a két szakember nincs jóban egymással: a fiatal Santiago kijelentette, ő a világ legjobb edzője, mire Roach kikelt magából, hogy attól még nem szakember valaki, hogy törülközővel a nyakában áll a szorítósarokban és vizet locsol a bokszolóra. „Cotto saját magát edzi" – zárta le a polémiát az ő oldaláról a 49 éves Roach. 

Az viszont tény, hogy a Pacquiao az utóbbi négy és fél évben látott 10 mérkőzésén veretlen maradt, s a hetedik súlycsoportjában is világbajnoki övre hajt. „Ha azt gondolja, hogy szombaton is felér a csúcsra, akkor téved: rossz pillanatot és rossz ellenfelet választott – jegyezte meg Cotto, s hozzátette, hiába Roach varázslata, a ringben Pacquiao egyedül lesz. – Persze nem becsülöm le, tudom, hogy gyors, de azt is, hogy alacsonyabb súlycsoportból jön. Ha azt hiszi, hogy ütőerőben egy szinten van velem, akkor nagyot téved."

Ha az esélyeket latolgatjuk, ez lehet a meccs kulcskérdése. Nyilvánvaló, hogy a Fülöp-szigeteki gyorsabb, darálósabb, de nem állt még ilyen ütőerejű ellenféllel szemben, mint Cotto, aki testre remekül puhít. A Puert Ricó-i abban is különbözik Pacman áldozataitól, De La Hoyától és Hattontól, hogy nem „kiégett erőművész", mint az amerikai, továbbá erősebb a kisváltósúlyú britnél, valamint az ütéseket is jobban állja. Ez utóbbira egy – nem biztos, hogy tiszta körülmények között megvívott – meccse a példa: a 28 éves Cotto tavaly Antonio Margaritóval szemben vesztette el a Bokszvilágszövetség (WBA) váltósúlyú világbajnoki címét a 11. menetben.. A Puerto Ricó-i ábrázata arról tanúskodott, hogy riválisa „játszóteret csinált az etetőjéből", ám Margarito legutóbbi, idén januári meccse után kiderült: a mexikói cinkelt lapokkal, pontosabban szabálytalan bandázzsal vette fel a küzdelmet Shane Mosley ellen.

Az amerikai a meccs folyamán többször panaszkodott arra, hogy nagyon nagy ütéseket kap, aztán miután megfektette ellenfelét, emberei kiderítették a turpisságot. Margaritót el is tiltották, sőt Cottót is feltüzelték, indítson vizsgálatot, talán ő sem tiszta körülmények között kapott ki, de a Puerto Ricó-i sportszerű volt és maradt. Michael Jennings ellen újra világbajnok lett a Bokszvilágszervezetnél (WBO), ennyire jó bunyóssal viszont, mint Pacquiao, még nem állt szemben a szorítóban.

„Ilyen meccs egyszer adódik az ember életében" – vallja mindkét klasszis.

Ennél jobb befejezés nem is kell: ez megfellebbezhetetlen megállapítás.

TÖBB MINT BOKSZOLÓ
 

Manny Pacquiao a Time ázsiai kiadásának címlapján szerepel. Az újságban a róla írt ötoldalas portré a sikeres embert mutatja be, s arra fókuszál, hogy Manny karrierje befejezése után vajon politikusi pályára lép-e. „Amikor elkezdtem bunyózni, a jobb élet reményében is tettem. Egy bokszolónak az az álma, hogy világbajnok legyen, továbbá megteremtse családja anyagi biztonságát. Azt nem gondoltam volna, hogy egyszer a Time címlapjára kerülök. Szeretem a filippinókat, ha ringbe lépek, értük is harcolok. "

 

A bunyós apja elhagyta a családját, s a mama olykor kétkezi munkájából igencsak szűkösen élt meg a família, amelyben hat testvér nevelkedett. Manny 14 évesen elhagyta a szülői házat, Manilában melósként talált munkát, mellette űzte a bokszot. Szemtanúk szerint bátor volt, gyors és erős, de nem tartották okos harcosnak, kimondottan csapkodva ütött. Az ő esetében elmondható, hogy a kitartás meghozta a gyümölcsét: 1995-ben mutatkozott be a profik között, de csak 6 év múlva jött el számára a lehetőség, amikor amolyan „last minute" beugróként bokszolhatott Las Vegasban az IBF kispehelysúlyú világbajnoki címéért, s technikai K. O.-val győzött.

 

Manapság már többre vágyik, mint a boksz. Megcsinálta a karrierjét, General Santos Cityben él, jóval magasabb életszínvonalon, mint az átlagos Fülöp-szigetekiek. Ennél többet szeretne, de nem az anyagi javak terén. A  népi hős – mert a szegényebb rétegek számára igenis az –, aki a legutóbbi meccsén 800 ezer dollár értékben osztogatta a jegyeket barátainak, politikusi pályára vágyik. Közte és gyermekei között az a különbség, hogy míg Pacman olykor nyomorban élt, gyermekei már drága magániskolában tanulnak. A nem túl jómódú szigetlakók kimondottan becsülik a bunyóst azért, amit elért, és azt is tisztelik benne, hogy őrzi a hagyományokat, mert tagalog nyelven beszél, sőt a gyerekkorában megismert cebuabo dialektusban is szóba elegyedik bárkivel. A jobbmódúak, akik tartanak a bunyós népszerűségétől, éppen azt hozzák fel ellene, hogy gyengén beszél angolul, a rossz kiejtést róják fel neki. Érdekes módon a Cotto elleni meccs promóciós körútja során nem volt baj az angoltudásával, pedig amerikaiak előtt beszélt...

 

A probléma persze összetettebb: Pac 2007-ben már indult a választásokon General Santos Cityben, de bizonyos Darlene Antonio-Custodio – aki családi beágyazottsága, kapcsolatrendszere révén már a múltban is nagy tiszteletet vívott ki abban a régióban – legyőzte. Még a mélyen vallásos Pacquiaóhoz – Pacman egyébként a Cotto elleni meccset követően családjával a Vatikánba készül – legközelebb állók sem biztosak abban, hogy jó választás-e, ha a bokszoló a profi karrierje után politikusi pályára lép.

 

A jó anyagi körülmények között élő Chavit Singson, a környező régiók egyikének kormányzója szerint Pacmannek nem állna jól a politika, vannak viszont, akiknek éppen elegük van a Singsonhoz hasonlóan magánrepülőn és Hummerrel közlekedő politikusokból, akik a korrupció segítségével teremtették meg az anyagi jólétüket. Az ökölvívó – aki kölyökként alig 3 dollárt kapott egy-egy hasonló korú elleni csatájáért, míg Cotto ellen már 18 millióért lép a kötelek közé – vagyona nem a politikai hatalomtól függ. De a Pacquiaót tisztelők éppen attól féltik, hogy maga is korpa közé keveredik, s nem tudja majd magát távol tartani a piszkos üzelmektől.

 

Azt mindenesetre már most elmondhatja magáról, hogy amikor ringbe lép, csökken a bűnözés, mert az utcák kiürülnek, hiszen a televízió előtt ül mindenki. Hogy melyik tábornak lesz igaza, azt még nem tudni, az viszont majdnem biztos, hogy a bunyós 2010-ben ismét indul a választásokon, s ha tanul a két évvel ezelőtti kudarcból, akkor olyan körzetben jelölteti magát, ahol népszerűsége elsöprő. Elvégre ha valakit a ringben ritkán lehet elkapni, az karrierje után a civil életben is nehezen viseli a pofonokat..

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik