Erdei leszámolt az amerikai álommal, Európára koncentrál

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.01.05. 10:53
null
Erdei Zsolt úgy érzi: a monte-carlói vereség nem lenne méltó lezárása pályafutásának (Fotó: NS-archív, Hegedüs Gábor)
Erdei Zsolt (33–1–0, 18 K. O.-T. K. O.) nem mérkőzik január 31-én – igaz, ezt ő nem is állította. A félnehézsúly és a cirkálósúly korábbi világbajnoka gyakorlatilag feladta amerikai álmait, ugyanakkor szeretné folytatni a bunyót. A profiboksz.hu amerikai forrásokra hivatkozva közölte, hogy visszalépett az Elvir Muriqi (40–5–0, 24) elleni januári 31-i mérkőzéstől.

 

ERDEI EZT TÖBBSZÖR ELJÁTSZOTTA
„Erdei azt mondta, családi problémái vannak, de nem most először fordul elő, hogy visszalép egy meccstől – nyilatkozta Lou DiBella promoter. – Az utóbbi években ezt többször is eljátszotta, és ez már a karrierjét is veszélyezteti. Az ausztrál Blake Caparellót fogom szerződtetni a helyére, remek bokszoló.”
– Nem írtam alá semmilyen szerződést, tehát olyan meccs esett most kútba, amely hivatalosan le sem lett kötve.

– Miért kezelték mégis szinte tényként, hogy január harmincegyedikén kötelek közé lép?

– Aki erről velem beszélt, az nem állíthatta ezt. A profi bunyó szálait nem olyan egyszerű kibogozni, ám ebben az esetben talán igen. Amerikai mérkőzésszervezőm, Lou DiBella jóban van Dan Rafael ökölvívó-szakíróval, aki ilyen-olyan fórumokon megszellőztette a hírt. Egyfelől a menedzsmentnek ez jó hírverés, másfelől nyomásgyakorlásnak nevezném. Ez nem az első eset volt a Lou DiBellával közös munka során.

– Mi történt a valóságban? Ön két súlycsoportban is világbajnok volt, nem tartja méltatlannak az állandó huzavonát, hogy lesz-e meccse vagy sem?

– Az igaz, hogy számoltak velem a pénteki programban, de csak a folyamatos egyeztetésig jutottunk el. Nyilván a menedzsment úgy gondolta, ez elég, hogy fixnek vegye a szándékom, és ez engem lélektani teherként is nyom, hogy írjam már alá a szerződést, mondván, a fenébe is, egy hónap sincs hátra! Hogy ez az egész méltatlan lenne hozzám? Egyáltalán nem. Mindegy, hány címmeccset nyertél, nem a te érdekeid számítanak elsősorban. Ez ebben a világban így működik.

NÉGY ÉV – HÁROM MECCS
Erdei Zsolt mindössze három mérkőzésen lépett szorítóba az elmúlt négy esztendőben, az utóbbi két és fél évben pedig egyetlenegyszer. 2010 novemberében a kenyai Samson Onyangót, 2011 júniusában az amerikai Byron Mitchellt győzte le Atlantic Cityben, azóta viszont egyetlen meccse volt: tavaly március 30-án az orosz Gyenyisz Gracsov elleni monte-carlói vereség.
– Mit takar a folyamatos egyeztetés? Miben nem tudtak megegyezni?
– A legfontosabb az idő rövidsége volt, bár azt tudni kell, hogy már hónapok óta biztos volt a gála időpontja. Viszont az álláspontok nagyon messze álltak egymástól, el is akadtak a tárgyalások – ha egyáltalán annak lehetett nevezni őket. Olyan hír vagy nyilatkozat nem hangzott el részemről, amelyben kijelentettem volna, hogy aláírtam a szerződést. Tény, hogy decemberben a Sport Klub megkeresésére azt mondtam, mindenképpen szeretnék január 31-én bokszolni azon a meccsen, amelyet Lou DiBella ajánlott. Akkori állás szerint úgy is nézett ki, hogy ez a mérkőzés létrejön.

– Nem ez az első eset, hogy sérülés vagy más ok miatt az Amerikába tervezett mérkőzése meghiúsul. Nem tart attól, hogy megromlik a viszonya Lou DiBellával?
– Nem tartok tőle, mert a tavaly márciusi monte-carlói mérkőzésem óta nem bízom benne.

– Nem sikerült Amerikát meghódítania, és az idén negyvenéves lesz. Van értelme a folytatásnak?
– Én inkább úgy érzem, a befejezés így, ebben a formában nem lenne kerek. És azért, mert az amerikai álmokkal leszámoltam, Európában lehet még keresnivalóm.

– Merre keresi?
– Nem esem Lou DiBella hibájába. Akkor állok a nyilvánosság elé, ha aláírtam a következő meccsről szóló szerződésem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik