Balzsay Károly: Tökéletesen negatív vagyok!

Vágólapra másolva!
2014.09.24. 10:53
null
Úgy tűnik, Balzsay Károly kiütötte a rákbetegséget, de biztosat csak egy év múlva lehet mondani (Fotó: Korponai Tamás)
Miután nyolc hónapja kiderült Balzsay Károlyról, hogy nyirokrákban szenved, az ökölvívó időt kért, és azt mondta, ne zavarják, ha közölni valója lesz, a sajtó elé áll, és elmondja, amit el kell mondani. A kecskeméti sportoló, aki már április óta tünetmentes, s szeptemberben megkapta a zárójelentését, csak egy év múlva lesz gyógyultnak nyilvánítható, de már elvállalta az interjút a Nemzeti Sporttal.

 

– Mióta tünetmentes?
– Az alapkezelésemet lezáró vizsgálatnak szeptember kilencedikén jött meg az eredménye, de egy évig még várnom kell, hogy gyógyultnak is nyilvánítsanak. Orvosom, a Szent László Kórház hematológusa, dr. Bátai Árpád azt mondta, hogy ez gyakorlatilag egy gyógyult lelet, és volt egy lehetőségem, hogy a téma egyik vezető specialistája is másodvéleményt mondjon. Ő Bostonból jött, és az ő véleménye is egyezik az itthonival, vagyis tökéletesen negatív vagyok. Nagyon jó az a kezelés, amit kaptam, Amerikában sem csinálták volna jobban.

KIFELÉ A POKOLBÓL

2014. január: Az első tünetek után orvoshoz fordul, aki megállapítja, hogy nyirokrákban szenved.

2014. február: Elkezdődik Balzsay Károly kemoterápiás kezelése.
2014. március: A nyilvánosság is tudomást szerez a betegségéről.
2014. április: A harmadik kemoterápiás kezelés után a CT már nem mutat ki semmilyen rendellenességet.
2014. június 5.: Az utolsó, a hatodik kemoterápiás kezelés. A szervezete erre is tökéletesen reagál.
2014. szeptember 9.: Negatív Balzsay záró eredménye, ahogyan a hivatalos szaknyelv fogalmaz: a kezelés hatására minden tünete megszűnt, azaz komplett metabolikus remisszióban van. Teljesen gyógyultnak egy év múlva nyilváníthatják.

– Pontosan mik voltak a tünetei?
– Az alapbetegségem egy rosszindulatú lymphoma, azaz nyirokrák. Az egész szervezetem tele volt vele, csontvelő, lép, és két hete elolvastam, hogy a tüdőmben is volt... Erre most jöttem rá, utólag kicsit sokkolt is, lényegében ennyi.

– Milyen kezelést kapott?
– Volt hat kemoterápiás kezelésem összesen, háromhetente, ami öt napokra kivont a forgalomból, de utána mentem, és tettem a dolgomat.

– Pedig a bunyóban nem ismeretlen a fájdalom.
– Na, ez teljesen más, nehéz is szavakkal leírni. Csak érzed, hogy belülről szanaszét vágnak, gyengeség jön, rosszullét és hányinger.

– Mindez egy életerős élsportolónál.
– Tartottam én magam, ezzel nem volt semmiféle probléma. De amíg nem tudtam, pontosan mi a bajom, előbb elkezdtek nagyobbodni a nyirokmirigyeim, a végén már a rágásnál is éreztem őket, aztán három-négy óránként negyvenfokos lett a lázam, éjszakánként vagy három váltás pizsamát csuromvizesre izzadtam. Bátai doktor zsenialitása, hogy gyakorlatilag rögtön tudta, mi a helyzet. Megkaptam az első kemómat, és este már nem volt lázam. Másnap éjjel már nem izzadtam, nem ébredtem fel, és két hét múlva a nyakamról is visszahúzódtak a megdagadt nyirokcsomók. Mondtam Tücsikémnek (Reubl Tünde, Balzsay Károly felesége, volt válogatott tornász – a szerk.), hogy tessék, meggyógyultam. Ő persze tudta, hogy ez nem így megy. Utána volt két-három kemó, és a kezelések felénél csináltak egy CT-t, amelyen már negatív voltam. A protokollt végig kellett szenvednem, de innentől már egy fokkal vidámabb hangulatban.

– Csak éppen nem mozoghatott.
– Eleinte semmit, meg is híztam szépen, nyolcvanhat kiló is voltam, de most már visszafogytam nyolcvankettő alá, az már jó. Az orvos azt mondta, ami jólesik, csinálhatom, de a szívem csak hetven százalékban terhelhető, márpedig sportolóként nem fogom megállni, és túlpörgetem magam.

– A hivatalos orvosi vonalat nem is próbálta megkerülni, mint oly sokan mások?
– Indiai gyógyítótól kezdve annyian kerestek meg, hogy el sem tudom mondani. Rejtély, a feleségem telefonszámát honnan szerezték meg, de naponta ketten-hárman is hívtak és írtak. Nyilván jó szándékkal, de egy idő után kicsit sok volt.

– Mindenki meg akarta gyógyítani?
– Igen, de én kezdettől olyan javuláson mentem át, amilyenre nem is számítottam. Pedig minden pontosan úgy történt, ahogyan azt az orvosom előzetesen felvázolta. Az első kontroll CT-n például megkérdezték, hogy vettek-e csontvelőt. Mondom, nem. És a mandulámból mintát? Azt sem. De hát kellett volna, na jó, mindegy. Erre az én orvosom, amikor ezt elmeséltem neki, csak nézett rám, és látszott, hogy azt majd ő tudja… És tényleg tudta.

– Szépen kiművelődött a témában.
– Inkább a feleségem. Sokszor már nekem kellett rászólnom, hogy hagyja az orvosi blablákat, szálljon le az internetről, mert mindent elolvasott, amit csak a betegségemmel kapcsolatban talált.

– Nem félt?
– Nem, először azt mondták, lehet, hogy csak mononukleózis. Félelem érdekes módon csak utólag, szeptember elején volt bennem, hogy úristen, nekem nagy bajom – volt. Eleinte mondtam is Tücsikémnek, hogy jó, ez olyan, mintha egy címmeccsre készülnék…

HOGY VISELTE A CSALÁDJA? VISSZATÉR A RINGBE LEGALÁBB EGY BÚCSÚMECCSRE? MEGÉRINTETTE ERDEI ZSOLT ÜZENETE? BEVÁLIK-E A POLITIKUSI KARRIER? KERESSE A TELJES INTERJÚT A SZERDAI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik