Gyász: 77 éves korában elhunyt a korábbi világbajnoki társgólkirály

Vágólapra másolva!
2011.11.08. 12:14
Címkék
Az Orosz Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint 77 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Valentyin Ivanov, az 1960-ban Európa-bajnok szovjet válogatott tagja, aki az 1962-es vb-n társgólkirály volt.

A pályafutását a Torpedo Moszkvánál töltő Ivanov a hatvanas évek egyik legjobb csatárának számított, 60 válogatott fellépésén 26 alkalommal volt eredményes. Nála többször szovjet színekben csak Oleg Blohin és Oleg Protaszov talált be.

Ivanov tagja volt az 1956-ban olimpiai bajnok, 1960-ban pedig Európa-bajnok szbornajának. Az 1962-es világbajnokságon hatodmagával társgólkirály lett – ebbe a hatosba tartozott a múlt héten elhunyt Albert Flórián is.

Ivanov pályafutása befejeztével edzősködött, jórészt a Torpedo Moszkvánál dolgozott, de megfordult Marokkóban is. Fia, ifjabb Valentyin Ivanov híres játékvezető lett, szerepelt a 2006-os világbajnokságon is. Felesége a kétszeres olimpiai bajnok tornász, Ligyija Kalinyina volt.

Nyikita Szimonjan, az 1956-os olimpiai bajnok csapat tagja elmondta, hogy Ivanov hosszú ideje súlyos beteg volt, Alzheimer-kórban szenvedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik