Formula-1: a Ferrari is aláírta az egyezményt, törlik a kipufogós korlátozást

Vágólapra másolva!
2011.07.10. 18:22
Címkék
A Sauber és a Ferrari is aláírta a kipufogók korlátozásának év végére halasztásáról szóló egyezményt, így a két hét múlva esedékes Német Nagydíjon ismét a valenciai beállításokkal versenyezhetnek a csapatok.

Délelőtt még nem jutottak egyezségre a csapatok technikai vezetői a diffúzorra irányított kipufogókra vonatkozó korlátozás feloldása kapcsán, s úgy tűnt, a Brit Nagydíj után is érvényben marad, hogy gázelvételkor legfeljebb 10 százalékra lehessen nyitva tartani a motor fojtószelepjét.

Minél nagyobb ugyanis ez az áramlat, annál nagyobb mértékben javul az autó hátsó részét az aszfalthoz szívó fenéklemez hatékonysága. Sokak szerint a Red Bull fejlesztette ki a legjobban ezt a rendszert, ezért tartották a Ferrarit az ügy legnagyobb nyertesének – a feltételezéseket Fernando Alonso vasárnap délutáni silverstone-i győzelme is megerősítette.

A Scuderia azonban a végén beleegyezett a módosításba, egyrészt, mert hisz benne, hogy fejlesztéseivel e nélkül is versenyre kelhet a Red Bull-lal, másrészt nem akarta, hogy a csapatok egységessége megbomoljon.

„Nagy áldozatot hoztunk, most a sport érdekei a legfontosabbak. Nem hiszen, hogy más csapat is képes lett volna erre" – mondta a Ferrari döntéséről Stefano Domenicali csapatfőnök.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik