Fogadási botrány: öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés

Vágólapra másolva!
2011.12.02. 11:42
Címkék
Anélkül, hogy túlságosan előre szaladnánk, érdekes lehet, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akik ellen a fogadási csalás ügyében vádat emelnek, és a bíróság előtt kell felelniük tettükért.

Figyelve az ügy újabb és újabb szálait, nagy a valószínűsége annak, hogy a manipulálókra megáll a különösen jelentős kárt okozó csalás törvényi tényállása – azaz a kár meghaladja az 500 millió forintot (1.65 millió euró). Ebben az esetben a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Alaphangon, ugyanis a vádlottakra nagy valószínűséggel érvényesek lesznek a bűnszervezetben való elkövetés szabályai, hiszen a Büntető törvénykönyv szerint a bűnszervezet három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

Esetünkben háromnál nyilván több személyről van szó, összehangoltság nélkül nem mentek volna semmire, nem tegnap kezdték a csalást, cselekményük büntetési tétele pedig öt évnél kezdődik.

Mindennek azért van jelentősége, mert aki bűnszervezetben sértette meg a törvényt, és elítélik, a következőkre számíthat:

– a bűncselekmény büntetési tételének felső határa a kétszeresére emelkedik, de a húsz évet nem haladhatja meg

– mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van

– a büntetés végrehajtása nem függeszthető fel

– nem bocsátható feltételesen szabadlábra

– a büntetést fegyházban (legsúlyosabb fokozat) kell végrehajtani

– a vagyonra, amelyet a bűnszervezetben való részvétele idején szerzett, elkobzást kell alkalmazni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik