Férfi kézilabda Eb: a spanyolok meglepték a címvédő franciákat

Vágólapra másolva!
2012.01.16. 19:45
null
A franciák kikaptak a spanyoloktól (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában a címvédő Franciaország háromgólos vereséget szenvedett Spanyolországtól. A C-csoport másik, esti mérkőzésén a magyar válogatott Oroszországgal mérkőzik meg. A találkozót a Nemzeti Sport Online hagyományos online tudósításban, valamint folyamatosan frissülő, élőképes cikkben is közvetíti.

1. félidő

Nikola Karabatic góljával kezdődött az élet a C-csoportban, de utána a jól védekező és könnyű gólokat szerző spanyolok percei következtek az önmagukhoz képest picit talán rozsdásabb franciák ellen. Az 5. perc környékén a spanyolok másfél perc alatt 3–0-s rohamot produkáltak, amellyel megléptek (6–3).

Karabatic sokszor egyedül akarta befejezni az akciókat, rengeteget cselezett, de a kőkemény spanyol belső embereken rendre fenn akadt. Igaz, kapott is tőlük rendesen, de becsületére legyen mondva, ő nyújtotta először a kezét a bocsánatkéréshez. A csarnokban maroknyi francia szurkoló teremtett minimális hangulatot, na majd ez este aligha így lesz...

A franciák közben felzárkóztak egygólos hátrányra, Thierry Omeyer egy büntetőt védve „érkezett meg" az Eb-re, ideje volt a világ talán legjobb kapusától. Ettől függetlenül a spanyolok vezettek a 15. percre (9–7), még úgy is, hogy két percig emberhátrányban voltak közben. A 21. percben hangrobbanás rázta meg az arénát: a sarokban egyenmelegítőjükben beléptek a magyar válogatott tagjai. Ezek a pillanatok róluk szóltak, pedig a parketten sem akárkik szaladgáltak éppen.

A franciák végig futottak ellenfelük után, így a 22. percben aktuálissá vált az időkérés, hiszen a spanyolok néggyel vezettek (12–8). A hajrában aztán a franciák megkezdték a felzárkózást. Karabatic a szélről ejtett, Omeyer a második hetest is kivédte, majd az időn túli büntetőjük azt eredményezte, hogy a szünetre kettőre csökkent a hátrányuk (15–13).

2. félidő

A franciák nem tudták huzamosan megtartani lendületüket – nem jött jókor nekik a szünet –, a spanyolok a 38. perc elejére egy 4–0-s etappal ismét meg tudtak lépni (20–15). Egy emberelőny és a gólerős, sokszor tarthatatlan Jerome Fernandez duplája élesztette a franciákat. Hiába mutatott be bravúrokat José Hombrados, támadásban kicsit elfogytak a spanyolok, ezt kihasználva éledni látszottak a francia remények.

A spanyolok viszont nem akartak asszisztálni, az 53. percben még néggyel vezettek (27–23), ekkor Luc Abalo tartotta versenyben csapatot, a szélső zsinórban négy francia gólt szerzett. De még ez is kevésnek látszott. Az 55. percben – mínusz kettőnél – a spanyol támadásnál passzívot reklamáló, egyébként sem túl nyugodt Claude Onesta szövetségi kapitány kapott sárga lapot. Nincs ő ehhez hozzászokva, hogy vesztésre álljanak, csak kapaszkodjanak és küzdjenek az egyenlítésért.

A hajrá végtelenül izgalmasan alakult, hiszen másfél perccel a vége előtt egygólos hátrányra is felzárkóztak a franciák, ám akkor a spanyolok egy gyorsan elvégzett szabaddobásból, majd indításból szerzett góllal meglepték őket, és győztek is végül (29–26).

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Franciaország–Spanyolország 26–29 (13–15)
G: Fernandez 7, Abalo 6, Gille 3, Guigou 3, N. Karabatic 3, Narcisse 3, Barachet 1, ill. Canellas 4, A. Entrerríos 4, Ugalde 4, Guardiola 3, Maqueda 3, Juanín García 2, Romero 2, Tomás 2, Aguinagalde 1, R. Entrerríos 1, García Parrondo 1, Gurbindo 1, Viran Morros 1
AZ ÁLLÁS
1. Spanyolország 1 1 29–26 +3 2
2. Oroszország 1 1 31–31 0 1
2. MAGYARORSZÁG 1 1 31–31 0 1
4. Franciaország 1 1 26–29 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik