Bundabotrány: elképzelhető, hogy a Bundesliga 1. is érintett

Vágólapra másolva!
2009.12.05. 11:08
Címkék
Elképzelhető, hogy a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga 1.) is érintett az európai futball történetének legújabb, s egyben egyik legnagyobb fogadási botrányában. A tekintélyes német Spiegel információi szerint a fővádlottak egyike egészen a letartóztatásáig közeli kapcsolatban állt egy kelet-európai játékossal, aki évekig a Bundesligában profiskodott.
Képünk illusztráció (Fotó: Imago)
Képünk illusztráció (Fotó: Imago)

A fogadási botrány ügyében nyomozó bochumi ügyészség olyan nyomokra bukkant, amelyek a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságba vezetnek. A Spiegel információi szerint az egyik fővádlott, a horvát állampolgárságú Marijo C. egészen a november 19-i letartóztatásáig közeli kapcsolatban állt egy kelet-európai labdarúgóval, aki évekig a Bundesligában játszott.

A szóban forgó futballista (aki egyébként még mindig aktív) 30 ezer euróval tartozott Marijo C.-nek. Ezekhez az információkhoz úgy jutottak az ügyészség nyomozói, hogy lehallgatták a horvát bandatag telefonbeszélgetéseit.

Érdekesség, hogy 2006-ban mind a 34 éves Marijo C., mind a kelet-európai labdarúgó gyanúba keveredett már fogadási csalásokkal kapcsolatban. Az utóbbi mellett egy másik játékos is gyanús, egy Balkánról származó középpályás, aki még jelenleg is a Bundesligában szerepel.

Akkori lehallgatott beszélgetések szerint a balkáni futballista élettársa egy találkozóra volt hivatalos Zürichbe, ahol a „jutalékot" kellett volna felvennie – de azt nem tudni, hogy a találkozóra valóban sor került-e. Ugyanis az akkori nyomozást két hónappal a 2006-os németországi világbajnokság kezdete előtt leállították, vélhetően politikai nyomásra.

 AZ ELSŐ VALLOMÁS
 

„Az egyik edzésen odajött hozzám Pepe, és megkérdezte: Knappi, te is kevés prémiumot kapsz? Fogadj ellenünk!"

 

Így kezdődött az egész kontinensre kiterjedő bundaügyben első játékosként valló Christian Knappmann vallomása. A fogadási maffiától ötszáz eurót (mintegy 140 ezer forintot) kapó verli csatár ráadásul a Mönchengladbach II ellen nem is tartotta magát a megbeszéltekhez, hiszen csapata elsősorban az ő két góljának (a második volt a győztes) köszönhetően nyert 4–3-ra.

A szünetben a vallomásban Pepeként emlegetett csapattárs, Patrick Neumann egy SMS-t küldött az „üzletfeleknek", amelyben arról érdeklődött, mit tegyen. Válasz nem jött, viszont Knappmann ügyvédje, Lutz Klose szerint éppen ez bizonyítja védence ártatlanságát (azt ugyan nem értjük, hogy az 500 eurót miért kellett elfogadnia...).

 

„Nem tehetett mást, látszólag bele kellett mennie, mert nagy nyomás alatt tartották, még ma is fél. Az első kapcsolatfelvételtől a markukban tartották" – mondta Lutz Klose.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik