Találatok a NS-sorozat címkére

Találatok száma: 16

A befejezetlen szimfónia – Benedek Tibor öröksége

2020-07-06 21:31:14

„Sohasem kaptam könnyű feladatot, játékosként sem, csapatkapitányként sem, és most edzőként sem. Tisztában voltam azzal, amikor elvállaltam, hogy akár így, akár úgy, de ez nehéz lesz. Ám mindig így legyen nehéz, hogy rögtön a csúcsra érünk! De azért én még nem ájulok el magamtól...” – mondta Tibor azon a varázslatos szombat estén a barcelonai Picornell uszoda kapujánál álldogálva, miközben egy műanyag pohárból szürcsölt némi pezsgőt egy órával a világbajnoki győzelem után. Aztán elszállt a mámor. S nem is jött vissza – soha többé.

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

Kapitány, kapitányunk! Benedek Tibor útja a válogatott kispadjáig

2020-07-05 21:11:18

„Akkor délután felhívhatlak?” „Nem!” Azzal Tibor jobbra el. Az athéni olimpián járunk, percekkel a csapat negyedik, kazahok elleni csoportmeccse után, amelyen végre gólt lőtt. Sydneyben még azért nem akart beszélni a médiával, mert az ismert előzmények és lelki tusakodások után úgy gondolta, most ebbe a visszaépülési szakaszba semmi és senki se rondítson bele, ne zökkentse ki, hadd legyen csak ő és a vízilabda, plusz a társak, de semmi több. Aztán nyertek – és innentől kezdve Athénban joggal mondhatta: ha 2000-ben is bejött, ezen most sem fog változtatni. Függetlenül attól, hogy immár ő volt a csapatkapitány.

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

Benedek Tibort megmentette a sydneyi olimpián szerzett aranyérem

2020-07-04 21:53:44

A sydneyi döntő egy meccs volt az örökkévalóságnak – miközben a magyar vízilabda-válogatott először nyerte meg az olimpiai aranyérmet klasszikus fináléban (az előző hat még körmeccses rendszerben született), valami egészen elképesztő látványt nyújtott a csapat, szinte a vízen járt mindenki, így Benedek Tibor is. 

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

„Én csak köszönhetek annak a nyolc hónapnak, rengeteget tanultam belőle”   

2020-07-03 19:55:55

1999 – a klasszikus fordulópont. A nevezetes doppingügy, amely sportpolitikai játszmába torkollott, és amely nyolc hónapra megfosztotta Tibort mindattól, ami addig az életét jelentette: a vízilabdától. Pokoli időszak volt – ám egy életre megváltoztatta. Amikor visszatért, elindult az úton, amelynek a végén minden idők egyik legnagyobb játékosaként köszönt el a sportágtól.

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

„Mi lenne, ha nem gólkirályi címeket nyernél, hanem végre aranyérmeket?” 

2020-07-02 22:09:59

„Igen, élveztem, hogy nagy király voltam” – mondta Tibor egy tévéinterjúban a kilencvenes évek visszaidézésekor, aztán nevetett egyet. Visszanézve egy erőtől és önbizalomtól duzzadó ifjút látott, aki termelte a gólokat, aki próbált mindent elvállalni, mégsem tudott, akart vezér lenni. Kiváltságosnak érezte magát – hogy aztán hétrét görnyedve üljön az atlantai medenceparton, teljesen összetörve, mert ekkor már tudta, mit jelentene az olimpiai győzelem, ám az álom a spanyolok elleni elődöntő elbukásával semmivé lett. Fél év múlva kissé fura ábrázatot vágott, amikor az új kapitány, Kemény Dénes legelső, hozzá intézett mondata így hangzott: „Mi lenne, ha nem gólkirályi címeket nyernél, hanem végre aranyérmeket?”     

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

Amikor kinyílnak a violák: Európa meghóditása az Újpesttel, pénz nélkül

2020-07-01 22:44:08

Történelmi perspektívából nézve kijelenthető, a nyolcvanas évek második fele és a kilencvenes évek eleje a magyar vízilabda dicső történetének legsötétebb korszaka volt, szellemiségében és eredményeiben egyaránt. Mígnem 1993-tól mintegy varázsütésre elindult felfelé a sportág – az emelkedésnél az egyik legfőbb hajtóműnek az UTE gárdája számított, a főszerepben Benedek Tiborral.

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

Amikor Benedek Tibor „átlépett” a felnőttek közé – egy rémes olimpia gólkirálya

2020-07-01 00:30:44

Benedek Tibor 1989 őszén „átlépett” a felnőttek közé. Az újpesti betagozódást nagyban segítette, hogy Varga Zsolttal párban igazoltak a lilákhoz a KSI-ből. Vele már egy ideje külön párt alkottak: mindketten balkezesek voltak, mindketten folyamatosan azt keresték, miként válhatnak még jobbá. És persze nem akadt olyan őrület, amelynek ne lettek volna részesei a Rákóczi gimiben.

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

Benedek Tibor esetében nem volt előképe sportolói pályafutásnak

2020-06-29 22:03:40

Tényleg nem látszott rajta semmi különös. Labdáztunk a Balatonban, ugyanúgy csinált mindent, mint bármelyikünk. Nem emlegette, hogy ő márpedig olimpiai bajnok akar lenni. Hanem az már gyerekként látszott rajta, hogy sohasem ad fel semmit. Hogy sohasem fél semmitől – emlékezik vissza az ifjúkori jó barát, lapunk állandó publicistája, Csurka Gergely.

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

Emlékezés: nyolcrészes sorozat az NS-ben és az NSO-n Benedek Tibor emlékére

2020-06-29 19:56:14

Már életében legendává vált, halála egy országot borított mélyen megélt gyászba. Benedek Tibor mindannyiunk hőse volt, aki megmutatta, az akaraterő miként válthatja ki a génekbe kódolt zsenialitást, hogyan válhat valaki vezérré először játékosként, majd edzőként – s közben ünnepelt sztárrá is anélkül, hogy a magyar celebek egyetlen rossz manírját is felvenné.

vízilabda NS-sorozat Benedek Tibor

A legenda nyomában – Kubala-sorozat, 7. rész

2017-06-21 15:37:49

Nincs nagy futballista pályán kívüli mítoszok nélkül, és a Kubala-kultusznak is elengedhetetlen része, hogy a 90 éve Budapesten született világpolgár hasonlóképp magával ragadó személyiség volt, mint amilyennek labdarúgóként látta mindenki. Sorozatunk befejező része.

NS-sorozat Kubala-sorozat Kubala László

Öt válogatott mezében – Kubala-sorozat, 6. rész

2017-06-21 15:31:01

Vélhetően senki sem képviselt annyi országot a futballpályán, mint a világvándor Kubala László, aki Csehszlovákia, Magyarország, Spanyolország címeres dresszét is büszkén viselte, miközben alkalmilag Katalóniát és az Európa-válogatottat is szolgálta.

NS-sorozat Kubala-sorozat Kubala László

Hadvezér és tűzoltó – Kubala-sorozat, 5. rész

2017-06-21 15:24:15

Noha labdarúgóként Kubalához foghatót keveset találunk a futballtörténelemben, edzőként éppúgy liftezett menny és pokol között, ahogy a földi halandók szoktak ebben a szakmában; nem csoda, hogy ha teste már mást is parancsolt, a szíve rendre vissza-visszahúzta a futballpályára.

NS-sorozat Kubala-sorozat Kubala László

Magyar csatártrió a Camp Nouban – Kubala-sorozat, 4. rész

2017-06-21 15:18:01

Sérülésektől sújtott barcelonai évek következtek, ám az el Clásicókon Kubala László két honfitársával, Kocsis Sándorral és Czibor Zoltánnal játszhatott Puskás Ferenc ellen. Ma már világos: az 1956-os magyar forradalom legnagyobb nyertese a spanyol futball volt.

NS-sorozat Kubala-sorozat Kubala László

Katalánok királya – Kubala-sorozat, 3. rész

2017-06-21 15:09:14

Talán Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella házassága sem egyesítette úgy Spanyolországot, mint az első teljes barcelonai idényében csapatát öt kupagyőzelemhez segítő Kubala László, akinek játéka miatt a Real Madrid-drukker Franco tábornok majdnem kiléptette országát a FIFA-ból.

NS-sorozat Kubala-sorozat Kubala László

Pro Patria (et libertate) – Kubala-sorozat, 2. rész

2017-06-21 15:01:36

Ellentétben Rákóczi vagy Petőfi korával, a második világháború utáni Magyarországon a hazáért és a szabadságért nem lehetett egyszerre küzdeni (futballozni), a szovjet birodalom igája alá hajló országban a kettő kizárta egymást. A Ferencvárost elhagyó Kubala László ekkor indult neki a nagyvilágnak.

NS-sorozat Kubala-sorozat Kubala László

A „Grande” Ganz gyermeke – Kubala-sorozat, 1. rész

2017-06-21 14:54:01

Kubala László, az egyetemes futballtörténelem legnagyobb alakjainak egyike fénykorában a Barcelona csillagaival játszott együtt, sőt ragyogott ki közülük. Az életútját bemutató hétrészes sorozatunk felütéseként bizonyítjuk: már gyerekként, majd ifistaként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani – csupán egy köpésnyire, a kőbányai Ganz-pályára.

NS-sorozat Kubala-sorozat Kubala László