Találatok a CsZ címkére

Találatok száma: 61

„Ő lehet a női Phelps” – a lány, aki 20 évesen kapta az első pofont az úszástól

2017-07-31 14:22:14

Ugyan életében először vereséget szenvedett egy világbajnoki döntőben – értsd: második lett... –, a budapesti úszó-vb egyik legnagyobb sztárja Katie Ledecky volt. Az amerikai úszó még csak húszesztendős, és karrierje legalább fele előtte állhat, 14 aranyával azonban máris a világbajnokságok történetének legeredményesebb női versenyzője, és ha így folytatja, akár Michael Phelps abszolút vb-csúcsára (26 arany) is veszélyes lehet. Katie Ledecky kicsit közelebbről.

úszás  vizes vb  portré  Katie Ledecky  FINA 2017  CsZ 

Elképesztő, különleges – nincs példa úszótörténelmünkben a váltó sikerére

2017-07-24 10:56:26

A 4x100-as gyorsúszóváltó harmadik helyével egészen nehezen hihető éremszerzéssel kezdte a budapesti világbajnokságot a magyar úszóválogatott. A szenzációs eredmény meglepőségét mi sem igazolja jobban, hogy történelmi távlatokra visszatekintve sincs példa arra, hogy az úszás talán legerősebb számában a magyar váltónak lapot osztanak nemzetközi vizeken.

vizes vb 2017  vizes vb  gyorsúszás  Németh Nándor  Kozma Dominik  Holoda Péter 

„Csak aranygenerációt ne kiáltsunk!” • Küszöbön az angol futball megmentői?

2017-07-17 04:00:43

Négy nagy nemzetközi labdarúgó-utánpótlástornát rendeztek a nyáron a FIFA és az UEFA égisze alatt, és az egyik nemzet látványosan a többi fölé nőtt ezeken. Két viadalt megnyert, a másik kettőn pedig a döntőig, illetve az elődöntőig jutott, és ott tizenegyesekkel vérzett el – sőt, megnyerte a rangos touloni meghívásos viadalt is. Az elmúlt esztendőkben utánpótlásfronton a spanyoloktól szokhattunk meg hasonló dominanciát, ezúttal azonban Anglia fiataljai emelkedtek ki a többi közül. Ilyen jók lennének? És ha igen, mitől? Mit jelenthetnek az angol felnőttválogatott számára? Utánajártunk, mi rejtőzik a sikerek mögött.

angol válogatott  angol foci  angol bajnokság  U20-as világbajnokság  U-válogatottak  Ryan Sessegnon 

Nagy „Ma nem!” Viktor, Gyurta egy százada és a nagy amerikai pofára esés

2017-07-13 18:29:32

Pénteken kezdődik a budapesti vizes világbajnokság, és az év egyik legjelentősebb sportrendezvénye előtt úgy döntöttünk, hogy kis múltidézéssel visszatekintünk az esemény történelmére is. Cikkünk 18 pontban gyűjtötte össze a FINA rendezte világbajnokságok emlékezetes pillanatait, ezek között túlsúlyban vannak a legnépszerűbb sportág, az úszás nagy versenyei, az elmúlt másfél évtized – minthogy a világbajnokságokból 2000-ig nyolcat rendeztek, az elmúlt 16 évben pedig szintén ugyanennyit – nagy csatái, és az összeállítás készítése közben természetesen külön figyelmet fordítottunk a magyarokra.

úszás  vízilabda  magyar férfi vízilabda-válogatott  Uszama Melluli  Szabó Tünde  Rózsa Norbert 

Montgomery, Egerszegi, Phelps; NDK-sok, „cáparuhások” – legendás úszórekordok nyomában

2017-07-07 02:36:49

Néhány évvel ezelőtt a The New York Times összevetette a férfi száz méteres úszó olimpiai bajnokok idejét, és kijött, hogy ha a 2008-as győztes francia Alain Bernard-t egy medencébe eresztenék Hajós Alfréddal, a mi 1896-os legendánkkal az aranyat jelentő idejük alapján, akkor a modern éra csúcssportolója 42.6 méterrel hagyná maga mögött az ötkarikás hőskor magyar zsenijét. A budapesti vizes világbajnokság közeledtével úgy gondoltuk, érdemes a hasonlítgatós játékot továbbgondolni, és – szűkítve az időintervallumot – az úszó-vb-k mentén megnézni az elmúlt évtizedek fejlődését. Cikkünkben elsősorban a két nagy presztízsű versenyszám, a férfi és női 100 méteres gyorsúszás győzteseire koncentráltunk, de kitekintést tettünk más úszásnemekre is.

úszó-vb  úszás  vizes vb  rekord  Vlagyimir Szalnyikov  Michael Phelps 

25 év után vége: elbuktak a csapatépítés mesterei

2017-04-07 01:30:13

A hétvégén véget ér az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL) alapszakasza, a Detroit Red Wings szombaton és vasárnap utolsó két meccsét játssza a szezonban a Montreal Canadiens és a New Jersey Devils ellen. Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, az idényben olyan történt, amire negyedszázada nem volt példa: a Red Wings nem jutott be a rájátszásba. A Vörös Szárnyak mélybe zuhanásának apropóján megpróbáljuk megvilágítani, micsoda korszak ért véget, és teszünk egy rövid kitekintőt a Detroit nyomaiban járókra.

NHL  NFL  NBA  MLS  MLB  Detroit Red Wings 

Világfutball: momentán ez a labdarúgás legnagyobb csodája

2017-03-27 03:18:13

Az ázsiai világbajnoki selejtezők harmadik körének hetedik fordulójában, magyar idő szerint kedd 13 órakor Szíria Szöulban, Dél-Korea vendégeként lép pályára. Szíria több, fellengzős megfogalmazás szerint Üzbegisztán ellen története legfontosabb világbajnoki selejtezőjén van túl, méghozzá győzelemmel, így továbbra is élteti a reményt, hogy – korábban sohasem látott módon – kijut a vébére. Ráadásul úgy, hogy az ország területét polgárháború sújtja, és 11 millió ember veszítette el otthonát az elmúlt hat évben.

vb 2018 Ázsiai zóna  vb 2018  szír válogatott  foci vb 2018  Szíria  CsZ 

Élet a világ legerősebb másodosztályú bajnokságában

2017-03-01 09:02:44

Azon játékosok egyike, akik egyaránt játszottak a Veszprémben és a Szegedben. Nyert KEK-et és EHF-kupát, utóbbiból kettőt is. Immár megjárta három külföldi ország csapatait, jelenleg pedig azért küzd, hogy a következő szezontól ismét a világ legerősebb bajnokságában játszhasson hétről hétre. A Nemzeti Sport Online kézilabdás légiósait közelebb hozó sorozatának aktuális részében Tatai Péterrel, a Bundesliga 2. éllovasának kapusával beszélgettünk.

kézilabda Bundesliga  kézilabda  férfi kézilabda  Tatai Péter  Lübbecke  CsZ 

Eb 2016: két ábra megmutatja, mi hiányozhatott az olaszoknak

2016-07-03 11:05:08

Németország drámai tizenegyespárbajban legyőzte Olaszországot, így bejutott a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjébe. Az Eb-n az előzetes várakozásokhoz képest erőn felül teljesítő squadra azzurra így végül nem került be a legjobb négy közé – az esélye megvolt rá, de az előrejátékban lehetett volna hatékonyabb Antonio Conte csapata.

német válogatott  foci Eb 2016  Olaszország  Németország  Marco Parolo  Euro 2016 

Eb 2016: miért angolok az Eb-n, de britek az olimpián? Itt a válasz!

2016-06-29 21:07:17

„Kiléptek az angolok az unióból!” „Kiestek a britek az Eb-ről!” Nem egy-két embertől lehetett hallani, kommentek között olvasni az utóbbi napokban ezeket a mondatokat, pedig mind a két állítás helytelen. A sportvilágban egyébként is zavart okoz a fejekben, hogy az olimpián egy zászló alatt indulnak a britek, a labdarúgásban viszont három külön válogatottjuk is képviseltette magát – sőt, az egyik még jelenleg is áll! – a mostani Eb-n.

Észak-Írország  foci Eb 2016  Wales  Skócia  Rio 2016  Nagy-Britannia 

Brexit után PL-exit? Oda az angol szívóerő – ezek lehetnek a hatások

2016-06-24 18:42:38

Az Egyesült Királyság eredményes népszavazása értelmében néhány éven belül megvalósul a „Brexit”, azaz a monarchia kilép az Európai Unióból. Természetesen a gazdasági következmények, a lehetséges brit szétszakadás és a tovább éleződő migrációs kérdések fontossága mellett a döntés hatása a sport területére elenyésző jelentőségű, ugyanakkor mégsem elhanyagolható téma, hiszen az emberi kapcsolatokban a sport az egyik legnagyobb összekötő erő és mindennapi szinten hozza elő a nemzeti kérdéseket is. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a brit kilépésnek milyen hatásai lehetnek a sportra, azon is belül az azt leginkább érintő labdarúgásra.

angol foci  angol bajnokság  Premier League  Nagy-Britannia  CsZ  Brexit 

Egy különös csapat elfeledett sikerei a senki földjén

2015-12-26 09:42:30

Melyik volt az az államformáció, amelynek csapata csak egyszer indulhatott a BEK-ben, de megverte az AC Milant? Miért mondott le Jules Rimet a Francia Labdarúgó-szövetség éléről? Tudta-e, hogy az NSZK-n és az NDK-n kívül is volt a német nemzethez köthető válogatott a labdarúgásban? Fenti mondatok kvízkérdésként is megállnák helyüket, ráadásul egy futballtörténeti fonalra is felfűzhetők...

karácsony 2015  Werner Otto  Sarrebruck  Saarbrücken  Saar-vidék  NSZK 

Juniorként a világ legjobbja, hogy látja a jövőt? – Gálfi Dalma-portré

2015-09-11 00:17:19

Ez az év több, megsüvegelésre érdemes eredményt hozott a fiatal magyar teniszezők számára. Gálfi Dalma vasárnap megnyerte a US Opent a juniorok között, és ezzel világelsővé avanzsált, korábban a Flushing Meadowsban négy közé jutó Stollár Fannyval Wimbledonban megnyerte a párost. A korosztályában kétszer az év európai legjobbjának választott Valkusz Máté az Australian Openen és a Roland Garroson is elődöntőig jutott párosban, Bondár Anna Európa-bajnok lett az U18-asok között. Jöhet a profi karrier? Mi kell ahhoz, hogy pályafutásuk kiteljesedjen a felnőttek között? Az augusztus 13-i 17. születésnapja után bő egy héttel felnőtt országos bajnoki címet ünneplő Gálfi Dalmával és édesapjával beszélgetve arra voltunk kíváncsiak, mi hiányzik hozzá.

portré  Wimbledon  US Open  Gálfi Tamás  Gálfi Dalma  CsZ 

Hol a BL-szint? Mennyit fut egy NB I-es játékvezető?

2015-08-25 11:42:21

Az InStat elemzőrendszer a Debrecen–Ferencváros NB I-es labdarúgó-rangadón figyelemmel követte a játékvezető, Szabó Zsolt teljesítményét is, alábbi cikkünkben a mérkőzés példáján a játékvezetés gyakorlati és elméleti mélységeibe ássuk bele magunkat.

játékvezetés  bíró  Szabó Zsolt  NB I  Kassai Viktor  InStat 

„Az MLSZ megbünteti a Haladást állatkínzásért”

2015-08-13 10:19:24

Rögtön egy vallomással tartozom: bő egy évtized munkáját és kapcsolatrendszerét fektettem az alábbi anyagba. Igaz – ezzel talán mindenki jobban járt –, nem az enyémet. Fegyveremet családi kapcsolat révén szereztem, így ne is várjanak tőlem tárgyilagos, érzelemmentes beszámolót. Nyúl–Hali, szinte helyi szemmel.

helyszíni riport  Varga Péter  Szasa Popin  Németh Gergely  Nyúl  Magyar Kupa 

Épp a Juvénak kezdett állni a zászló, amikor Suárez lecsapott

2015-06-07 14:27:24

A Barcelona 3–1-re legyőzte a Juventust a labdarúgó Bajnokok Ligája szombat esti berlini döntőjében, ezzel – akárcsak korábban Pep Guardiola – Luis Enrique is első szezonjában felért a csúcsra a katalánokkal. A finálé másnapján az InStat-elemzőrendszer segítségével tekintettünk a mérkőzés mögé.

Neymar  Luis Suárez  Lionel Messi  InStat  CsZ  Carlos Tévez 

Pirlo és Xavi: ki hiányzik majd jobban?

2015-06-04 13:15:56

Andrea Pirlo és Xavi Hernández. Két nagy pályafutás a végéhez közeledik, és a hattyúdal előtt talán mindkettejük számára a szezonzáró európai kupamérkőzés, az elképzelhető legrangosabb, a Bajnokok Ligája-döntő az utolsó lehetőség a nagy momentumra. Az olykor mindent és mindenkit elhomályosító Lionel Messi–Cristiano Ronaldo párharc és az „űrfutball” korszakában Pirlo és Xavi játéka már-már régi vágású szemlélettel átitatott, amelyben egy jó átadás értéke lehet annyi, mint egy eredményes befejezésé. Futballjuknak mégis óriási szerepe volt a legújabb kori tendenciák kiteljesedésében, új értelmet nyert a gyémántalakzat, megszületett a tiki-taka, felvirágzott a mélységi irányító szerepköre – párhuzamos életrajzunkban futballtörténeti szempontból is meghatározó klasszisoktól búcsúzunk.

Pep Guardiola  Milan  Juventus  CsZ  Barcelona  Bajnokok Ligája 

Jan Pytlick: Sokkoltuk a magyarokat, de az a meccs sokkolt engem is

2015-05-11 17:22:23

Február óta a Vardar Szkopjénál dolgozik Jan Pytlick, az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb kézilabdaedzője, aki a 2000-es évek elején kétszer nyert olimpiai bajnoki címet a dán női válogatott szövetségi kapitányaként. A civilben megnyerő személyiségű szakember a Bajnokok Ligája budapesti final fourja alatt időt szakított rá, hogy leüljön négyszemközt a Nemzeti Sport Online-nal. A beszélgetésből kiderülhet, miért tartják sokan Pytlicket a sportpszichológia nagymesterének, hogyan került épp a Vardarhoz, és szóba kerültek az edző „magyaros” kapcsolatai is.

magyar női kézilabda-válogatott  kézilabda  interjú  Jan Pytlick  Dánia női kézilabda  CsZ 

Színészkedős díva, egylábas egoista, futballzseni: Arjen Robben

2014-10-16 15:29:58

Bár az őszi szezon jelentős része még előttünk áll, nagyjából lehet sejteni – főleg, hogy a világbajnokság már mögöttünk van –, kik pályázhatnak eséllyel a FIFA-Aranylabdára. Cristiano Ronaldo idén is számolatlanul ontotta, ontja a gólokat, BL-t nyert a Real Madriddal, Lionel Messi önmagához képest ugyan gyengébb hónapokat produkált, de a mutatói így is félelmetesek, és ugye vb-döntőbe jutott Argentínával. Thomas Müller vezéregyénisége volt a világbajnok nationalelfnek, öt góljával a brazíliai torna ezüstcipőse lett. Többrészes Aranylabda-latolgató sorozatunk első részében a szinte egész évben remeklő Ángel Di Maríát mutattuk be, aktuális fejezetünkben következik Arjen Robben, akinek tavasszal „csak” a duplázás jött össze a Bayern Münchennel, a holland válogatottat pedig vb-bronzig repítette.

oranje  Hollandia  CsZ  Bayern München  Arjen Robben  Aranylabda 

Andrea Mancini: Nehéz elképzelni, mekkora terhet jelent a név - exkluzív

2014-10-29 14:23:03

Andrea Mancini a napokban közös megegyezéssel szerződést bontott a Bp. Honvéd labdarúgócsapatával. Amikor leültünk az interjúra a 22 éves olasz labdarúgóval, bántottságot éreztünk rajta. Bántottságot, de nem megbántottságot – egyszerűen látszott rajta, szomorú amiatt, hogy nem sikerült többet kihozni a honvédos kalandból. Ő azt mondja, hogy nehezen illeszkedett be, és ha más nem is, beszélgetésünkből az világosan kiderül, ez esetben nem a hozzáállással, az alapattitűddel volt a probléma: sztárallűrnek nyoma sincs, angolul, olaszul intelligens válaszok hangzanak el, miközben kiderül, hogy a magyar futballban való elmélyedés, a korábban ismeretlen kultúra tisztelete sem hiányzik. Ez persze nem változtat a tényen, hogy Mancini a honvédos karrierjét biztosan nem így tervezte.

NB I  CsZ  Budapest Honvéd  Andrea Mancini  interjú