Ki is ez a Nathan Redmond?

norwichfc | 2013.08.26. | 08:08

A mindössze 19 éves szélsővel Nathan Redmond-al Hughton már dolgozott együtt, még a Birmingham City-nél. Teljes nevén Nathan Daniel Jerome Redmond...


Hirdetés

A mindössze 19 éves szélsővel Nathan Redmond-al Hughton már dolgozott együtt, még a Birmingham City-nél.

Teljes nevén Nathan Daniel Jerome Redmond 1994 március 6-án Birmingham-ben született.  2002-ben kezdte a Birmingham City akadémiáján és egészen 2010-ig ott is nevelkedett.

A 2009/10-es szezon a Birmingham utolsó hazai meccsén 16 évesen és 56 naposan pályára léphetett. Ezzel ő lett a Premier Liga legfiatalabb játékosa. Megdöntve ezzel Matthew Briggs 2007-es rekordját, aki a Fulham színeiben léphetett pályára.

Ez a Birmingham-nek is klub rekordot jelentett. 2010 júniusában az akadémia vezetője Terry Westley így jellemezte őt: "Egyike azoknak a szélsőknek mint Aaron Lennon vagy Ashley Young. Ő sebességet kap és elfut a védők mellett. Megvan a kreativitása, amivel mehet."

Bár voltak érte érdeklődők, de maradt a Birmingham-nél és 2010 júliusában aláírta profi szerződését. Debütálása a Ligakupa második fordulójában volt.

Az ellenfél a Rochdale csapata volt 2010 augusztus 26-án. A spanyol Enric Vallés-t váltotta a 78. percben, mindössze 16 évesen 173 naposan.

Ez is majdnem rekordot jelentett, de 34 nappal idősebb volt a csúcstartó Trevor Francis-al szemben. Ezzel ő lett a klub második legfiatalabb játékosa.

A mérkőzés után Alex McLeish így jellemezte őt: "Égett benne a tűz. Tudom, hogy sosem volt telt ház, de a rajongók felhevítették őt. Az ő teljesítménye nagyon erős, gyors és volt pár lövése. Ez egy nagyon fényes szikra számunkra.

Már kapott egy nagy jövőt? Úgy néz ki. Ő elektromos. Ő egy jobb szélső, de  megmutatta sokoldalúságát, hogy kijött balra. Volt egy pár Rochdale-s. Jó volt látni, hogy valaki kis lépést megy a védők közt."

Ahhoz, hogy legyen tapasztalata, a klub 2011 januárjában egy hónapra kölcsön adta a Burton Albion akadémiának, de a Football Liga ezt megtiltotta, mert a szabály szerint egy első éves ösztöndíjas nem igazolhat el kölcsönben.

Így hát maradt a Birmingham-nél és a szezon végéig 1-1 FA kupa és Ligakupa meccsen léphetett pályára, majd aláírt egy három éves szerződést 2011 május 17-én.

Az U-17-es világ kupáról hazatérve Redmond már a Birminghamm kezdőjében találta magát. Igaz, hogy szezon előtti felkészülési mérkőzésen csak, amit amúgy a B'ham 1:0-ra elis vesztett a Cork City ellen, de akkor a B'ham menedzsere már Chris Hughton volt.

Ez után Hughton beszélt is Nathan-ról: "Azt hittem Nathan Redmond nem nagyon jó. Emlékeznünk kell arra, hogy még csak 17 éves. Megmutatta, hogy ő jó fogás, bár még kicsit fiatal."

Távolléte alatt a többi középpályás léphetett pályára, név szerint Keith Fahey (jelenleg szabadúszó), Morgano Gomis (szintén szabadúszó) és Jordon Mutch (már a Cardiff city játékosa).

Hughton az Európa Liga meccseken szinte mindig számolt Redmond játékára és ezt a bizalmat Nathan, a portugál Nacional ellen góllal tudta meghálálni. Ezt megelőzően a B'ham közel 50 éve nem vett részt semmilyen Európa ligás meccseken.

A lövést Chris Wood (azóta már a Leicester City játékosa) eresztette meg a Nacional kapujára a büntető területen kívülről és bár a Nacional kapusa, Elison félretolta a keresztlécre, de a kipattanó labdát Redmond gond nélkül bevágta.

A meccset 3:0-ra megnyerte a B'ham és Redmond-ot a meccs emberének választották.

A meccsen gólt is lőtt, 18 méterről megeresztett lövése utat talált a kapuba. A győzelem azt jelentette, hogy a B'ham bejutott az Európa liga csoport küzdelmeibe.

Európa liga akkori csoport küzdelmeit ITT olvashatjátok. Három nappal később Redmond debütálhatott a bajnokságban. Az ellenfél a Middlesbrough volt, aki ellen ki is kaptak 3:1-re.

Első bajnoki gólját hazai pályán 2011 december 11-én a Blackpool ellen szerezte meg, amit végül a B'ham 3:0-ra meg is nyert. Azon a meccsen Mark Howard védte a Blackpool kapuját.

Második bajnoki gólját a Millwall ellen szerezte, amit 6:0-ra megnyert a B'ham. A Sheffield United ellen aratott 4:0-s sikerben ő szerezte meg az első gólt. A szezont végül 37 bajnoki meccsel és 7 szerzett góllal fejezte be. E mellett az év fiatal játékosa címet is bezsebelhette.

A következő szezon előtt a B'ham ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy sem Redmond, sem a kapus Jack Butland (azóta a Stoke City játékosa lett) sem fog távozni, annak ellenére, hogy a klub pénzügyi problémákba keveresett.

Az ügyvezető igazgató kijelentett, hogy csak abban az esetben távozhatnak "ha csak nem érkezik szemet gyönyörködtető ajánlat". Redmond célja ez után az volt, hogy állandó kezdő legyen a B'ham első csapatánál.

Az 50. bajnoki meccsén 1:0-ra nyertek a Brighton ellen októberben, de amikor Rob Hall (azóta Bolton játékos) kölcsön játékosként aláírt a Birmingham-hez, úgy Nathan olykor kimaradt a csapatból.

A csapat menedzsere akkor már Lee Clark volt és ő jobbnak látta, ha Redmond-ot kiveszi a "tűzvonalból", ezért még egy játékost kölcsönvett a West Ham-tő, névszerint Ravel Morrison-t.

Redmond beszélt Clark-al, majd Redmond elfogadta, hogy még javítania kell a teljesítményén.

Decemberben a Burnley ellen a kezdőben kapott helyet második számú csatárként. Nikola Zigic mögött kellett játszani és a labdákat ő rája kellett megjátszania.

Ahogy telt a szezon Redmond formája javulni kezdett. A Nottingham Forest-nek és a Derby countynak is betalált. Redmond belátta, hogy türelmesnek kell lennie, bár fusztrált volt a kevés játék lehetőség miatt.

A B'ham Mail a szezon végi értékelésben így írt Redmond-ról: "Redmond formája az elmúlt 3 hónapban olyan jó, mint valaha volt." A klub januárban mégis csak eladta Butland-ot a Stoke City-nek.

A szezon végén Clark azt nyilatkozta, hog ynem lenne ostoba húzás Redmond-ot készpénzre váltani. A B'ham elfogadta a Swansea City és a Norwich City ajánlatát, de Redmond előző menedzserét Hughton-t választotta, így aláírt a Norwich City-hez.

A kanáriak 2 000 000 angol fontot fizettek érte és további 1,2 millió angol fontot bónuszként.

Redmond már be is mutatkozott a nagy csapatban, az első fordulóban az Everton elleni 2:2-es meccsen.

Nathan egyébként négy éves szerződést kötött. A transfermarkt.co.uk 2 200 000 angol fontra becsüli az U21-es válogatott értékét. Nathan posztja egyébként jobb szélső. Ezen a poszton rajta kívül még Anthony Pilkington bevethető.

norwichfc

Címkék

Friss kommentek

Blogarchívum