Lesz-e Görbicz-helyettes? - hazai Eb a megújulás jegyében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.28. 17:42
null
Mire megy a válogatott Görbicz Anita nélkül (Fotó: NS-archív)
December 7-én kezdődik a Horvátországgal közösen rendezendő női kézilabda Európa-bajnokság, amelynek a magyar válogatott a tavalyi viszontagságos évet követően régi-új kapitánnyal és átalakult kerettel vág neki. A magyar szakvezetésnek több poszton az elmúlt években már tapasztalt problémákkal kell megküzdenie, ráadásul a nemzeti csapatban nem lesz ott Görbicz Anita, ennek ellenére bízhatunk benne, hogy a szurkolók és a fiatal tehetségek lendülete révén a mieink megbirkóznak a torna során nyilvánvalóan növekvő elvárásokkal.

RÉGI KAPITÁNY, ÚJ SZEMLÉLET

A megújulás jegyében telik az egész év, így a hazai Európa-bajnokság is a női kézilabdázóknál. A negyeddöntős drámai búcsú ellenére a tavalyi vb közben még bizakodó volt a hangulat, mindenki – szurkoló, MKSZ-funkcionárius, szakíró, játékos – reménykedett, hogy a 2012-es Eb-bronzzal a válogatott hitét és hitelét helyreállító Karl Erik Böhn hamarosan visszatérhet. Egy nappal a vb után, karácsony előestéjén azonban jött a sokkoló hír: a kapitány betegsége gyógyíthatatlan. A keserű év végét még szomorúbb év eleje követte, február 2-án elhunyt Böhn – ezzel pedig a női válogatottnál is lezárult egy korszak.

A kapitányi poszt várományosai közül az MKSZ választása végül a legalacsonyabb kockázati fokozatot jelentő Németh Andrásra esett. A válogatott irányítását harmadszor (1998 és 2005–2008 után) elvállaló korábbi Fradi- és Hypo-edző kinevezéséről előzetesen azt gondolhattuk, hogy kevés meglepetést rejthet magában. Minderre azonban már a székfoglalón rácáfolt. Ezt egyrészt bizonyította a korábbi sikerek (lásd vb-bronz) ellenére rendkívül önkritikus hangnem („Kétszer vállaltam, mert azt hittem, van hozzá kellő tapasztalatom. Tévedtem. Azt viszont meg kell mondanom, utólag már tudom, biztosan jobban jártam volna, ha a szövetségi kapitányságot csak a Hypóban töltött évek, az angolai, brazil, dél-koreai, német, szerb és magyar légiósokkal elért BL-döntő és KEK-diadal után vállalom el.”), másrészt alátámasztották váratlan, mégis előre mutató húzások (Pálinger Katalin bevétele a stábba, B-válogatott szerepeltetése).

Az Eb-ig vezető út azonban akadályokkal kikövezett. A márciusi horvátországi előkészületi mérkőzéseken például ijesztően nagy hézagok látszódtak a magyar csapat védekezésében. Persze az ilyen mérkőzéseknek pont az a lényege, hogy belefér a vereség, ám 36 gólt kapni a nem épp topszintet képviselő társrendezőnktől, még idegenben is ijesztőnek tűnt, akkor is, ha a csapat sosem látott összetételben állt fel, hiszen a kapitány első meccsén összesen hét játékos – Erdősi Ildikó, Mészáros Rea, Schatzl Nadine, Szikora Melinda, Takács Dusmáta,Tóth Gabriella, Víg Vivien – debütált a válogatottban.

Augusztusban azt sem rejtette véka alá a kapitány, hogy a klubérdekek között sodródva a sok alkudozás az Eb-felkészülés rovására megy, ám addigra legalább kialakult az Eb-csapat magja. Az eredményekben pedig egyértelmű volt az előrelépés, ha sok következtetést nem is érdemes levonni belőlük, az tény, hogy a nyár óta a legszorosabb meccset a B-válogatott ellen játszották legjobbjaink (tegyük hozzá: abból a B-csapatból Herr, Planéta és Tóth Gabriella ott lesz a kontinensviadalon), s az is háromgólos siker volt.

Szóval egész jól alakultak a dolgok, a lányok például a szlovákok ellen olyan pontosan játszottak, hogy amikor Németh elé került a statisztika a meccsről, nem akart hinni a szemének. Aztán viszont kiderült, hogy Görbicz Anita babát vár, aminél örömtelibb hírt nem közölhetett volna az irányító és klubja, a nemzeti csapatot érintő várakozásokat ugyanakkor emiatt más világításba kell helyezni, még akkor is, ha a stáb amúgy számolt az eshetőséggel, hogy a válogatottból adott esetben kiválik a világ legjobb irányítója.

Karl Erik Böhntől azonban, ha mást nem is, azt meg kellett tanulnunk, hogy válogatottunkhoz csakis pozitívan szabad hozzáállni, és mivel a női kézilabdás mezőny talán sosem volt ennyire kiegyenlített, a magunk részéről azt mondjuk: hazai pályán igenis érdemes lesz kitartani a lányok mellett, mert új kedvencek születhetnek, mert páratlan szurkolóink sokáig repíthetik őket, és mert kitartásban, akaratban nem lesz hiány.

Lássuk, kikről is beszéltünk!

Tomorira csapatkapitányként még nagyobb felelősség hárul (Fotó: Mirkó István, archív)
Tomorira csapatkapitányként még nagyobb felelősség hárul (Fotó: Mirkó István, archív)

VEZÉREGYÉNISÉGET KERESVE

„Úgy látom, a belső posztokon megvagyunk, szélen, beállóban és kapusposzton kell keresni az új embereket, akik a segítségünkre lehetnek” – nyilatkozta februárban Németh András. Vizsgáljuk meg tehát, miként alakult a válogatott kerete a kritikus posztokon!

Kiss Éva mellett Szikora Melinda és Víg Vivien „kipróbálásával” indított a kapuban a kapitány, ők azonban nem győzték meg a szakmai vezetést, ellentétben az ősz során bevetett Bíró Blankával, aki az osztrákok ellen még gólt is szerzett, és annak ellenére ott van a 18-as keretben, hogy a Vác az ősz során csak vergődött a bajnokságban. Kérdés, hogy a 16-os névsorban a Bíró, Kiss, Herr hármas közül ki lesz ott, ha kimarad egyáltalán valaki. A bizalmi poszt sajátosságait maga Németh is többször hangsúlyozta, elmondása szerint például Kiss októberi teljesítménye nem győzte meg első számú kapus mivoltáról, volt is némi feszültség abból, hogy szerinte nem kap bizalmat Fehérváron. Ugyanennek az érmének a másik oldala viszont az, ami Herr Orsolyával történt, hiszen az ETO kapusa látványos formajavuláson esett át, miután az áldott állapotban lévő Katrine Lunde kikerült előle a győri sorban, és az ősz során többször remekelt.

VÁLTOZÁS AZ EGY ÉVVEL EZELŐTTI KERETHEZ KÉPEST
Nincs ott a keretben: Cifra Anita, Görbicz Anita, Soós Viktória, Szekeres Klára, Triffa Ágnes*, Vérten Orsolya, Vincze Melinda, Zácsik Szandra
Bekerült a keretbe: Bíró Blanka, Erdősi Ildikó, Klivinyi Kinga, Mayer Szabina, Mészáros Rea, Planéta Szimonetta, Temes Bernadett, Tóth Gabriella
*Tartalék volt.

Ugyancsak meghatározó kérdés lesz, miként sikerül megoldani a beállóposzton jelentkező problémákat, amiket évek óta sodor magával a nemzeti csapat. Nemzetközi szinten továbbra is Szamoránsky Piroska a leghatékonyabb megoldás a poszton, támadásban és kettes védőként is nagyon hasznos (főleg úgy, hogy irányítóként valószínűleg Szucsánszki Zita lesz az első számú opció), ő azonban már nem hatvanperces játékos – az Eb-n meg minden második nap meccs van. A másik két alternatíva Mayer Szabina és Mészáros Rea, előbbi támadásban vitán felül az NB I kiemelkedő szintű játékosa, de a visszazárás és a védekezés nem a legerősebb oldala, utóbbival épp fordítva áll a helyzet, hátul meghatározó lehet a keménysége, elöl azonban hiányozhat a rutin.

A kerethirdetésnél a szélső pozíciókban a vártnál kevesebb volt a kérdőjel. A jobb szélről kidőlt Orbán Adrienn, így a már „szokásos” Bognár-Bódi Bernadett, Kovacsicz Mónika páros osztozik meg a feladatokon. A másik oldalról kikopott Vérten Orsolya és Vincze Melinda is, ami Erdősi Ildikó és Kovacsics Anikó meggyőző játékát tekintve nem meglepő. A villámléptű siófoki kiegyensúlyozottan teljesít a szezonban, és már a válogatottban is megmutatta, hogy nincs félsz benne. Az ETO jolly jokerére Németh egyértelműen szélsőként számít, a technikai készségén nem is fog múlni semmi, ráadásul az ETO-ban mutatott formája biztosíték rá, hogy adott esetben kardinális problémák Görbicz távollétében sem lesznek irányítóban. De rá alighanem most nagyobb szükség lesz a vonal mellett, s hasonló teljesítmény kellene, mint például a BL-döntőben.

A karmesteri pálca, úgy tűnik, Szucsánszki Zitához kerül, aki a legnagyobb tapasztalattal bír Görbicz-pótlás ügyében. Viszont ott van az élete első felnőtt világeseményére készülő Tóth Gabriella is, a győri(-mosonmagyaróvári) utánpótlásgyár ékköve, aki – Bíró és Mészáros mellett – a tavalyi junior Eb-ezüstös csapat oszlopos tagja került be a hazai Eb-keretbe. Ha valaki, ő megszokhatta az összehasonlításokat Görbiczcel, és reményeink szerint nemcsak jelképes, statisztikai adalék, hogy amikor a nagy előd életében új korszak kezdődik, akkor az övében is. Neki most jött el a bizonyítás lehetősége, az NB I góllövőlistájának második helyezettje berobbanhat a nemzetközi porondon. A 18-as keret talán legnagyobb meglepetése, hogy 2010 után – és egyetlen légiósként – újabb nagy tornán szerepelhet Temes Bernadett. Németh választása annyiban mégsem megdöbbentő, hiszen korábban Vácon és a Hypóban is dolgozott együtt a metzingeni játékossal, így mindenkinél jobban tisztában lehet vele, miként lehet a válogatott segítségére.

A végére maradtak az átlövők, akik között szintén történt változás. Zácsik Szandra családalapítás, Soós Viktória formahanyatlás, Szekeres Klára a szakmai koncepció változása miatt nincs már a többiekkel. A balátlövőként számításba vett Bulath Anita és Triscsuk Krisztina maradt, és a tavalyi vb-ről lemaradó Klivinyi Kinga kerettagsága sem meglepetés. Némethnek voltak más irányú elképzelései, de végül Tomori Zsuzsannára is jobbátlövőként számít, mellette pedig még egy, az elmúlt években rengeteget előrelépő játékos, Planéta Szimonetta bizonyíthatja, hogy végre a felnőttek között is megérett a nagy feladatokra. Tomori lett a válogatott csapatkapitánya, ez súlyt jelent. Hogy képes világklasszis teljesítményre, azt már többször bizonyította, hogy képes-e világklasszis vezéregyéniség lenni, még nem, de most előreléphet – aligha gólokból kell majd ehhez több, sokkal inkább higgadtságból.

A magyar válogatott életében fontos esemény következik, célt nehéz megfogalmazni, négy közé várják a csapatot, a budapesti pályára lépés alighanem kellően ambiciózus megfogalmazás, még ha a keret több ponton meg is fiatalodott. Ennél alighanem sokkal fontosabb, hogy a 2011-es vb-selejtezős sokk után a szurkolók szívét visszahódító csapat megmaradjon annak a társaságnak, amely képes tűzbe menni az érte szorítókért – és fordítva.

A KERETTAGOK NÉVJEGYÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

NŐI KÉZILABDA
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (IPress Center-Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC-Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC),
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TEMES Bernadett (Tus Sies Metzingen), TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGIG
November 29., 15.30: Győr: Magyarország–Ausztria
Jegyár: 1000 forint

December 4., 17.30: Győr: Magyarország–Franciaország
Jegyár: 2000 forint

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
December 7., 20.30: Magyarország–Oroszország
December 9., 20.30: Lengyelország–Magyarország
December 11., 20.30: Magyarország–Spanyolország

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik