Steelers-Ravens derbivel indul a playoff második köre

Vágólapra másolva!
2011.01.15. 16:33
null
Troy Polamalu (feketében) ezúttal is főszerepet kaphat a Steelersben (Fotó: Action Images)
Címkék
Szombat este magyar idő szerint fél 11-kor megkezdődik az NFL rájátszásának második fordulója. A konferencia-elődöntők első mérkőzése a Pittsburgh–Baltimore örökrangadó lesz, majd a hajnali órákban az első Super Bowl-győzelmére hajtó Atlanta fogadja az NFL egyik legsikeresebb együttesét, a Green Bay Packerst.

Igazi klasszikussal kezdődik az NFL rájátszásának második fordulója: magyar idő szerint este fél tizenegykor az Amerikai konferencia Északi csoportjának két nagyágyúja, a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens csap össze egymással. A két klub alapszakaszbeli ütközetei évről évre az egyik legnagyobb csemegének számítanak, hát még egy ilyen tétmérkőzés!

„Mindkét csapat tisztában van azzal, hogy a kezdő sípszótól kezdve az összes, pályán lévő játékos kész teljes erőbedobással játszani, és imádja ezt a kőkemény ütközetet" – mondta Ray Lewis, a Ravens linebackere, a csapat vezére. Hozzá hasonlóan a Pittsburghnél is egy védő a legfontosabb játékos: Troy Polamalu, aki a két gárda december 5-i találkozóján Joe Flacco irányító elleni szerelésével és labdaszerzésével eldöntötte a találkozót, és azt, hogy most a Steelers játszhat hazai pályán. (A kaliforniai safetyt az utóbbi hetekben zavaró Achilles-ín-sérülése már a múlté, úgyhogy Flacco újra retteghet.)

A pittsburghiek ráadásul pihentek egy hetet, igaz, a Ravensnek sem volt nehéz a feladata, a Kansas City 30–7-es legyőzésében talán az oda-vissza utazás volt a legmegterhelőbb. A mostani feladat nehezebb lesz, a Steelers ugyanis az elmúlt 40 évben mind a nyolc hazai, csoportrivális elleni playoffmeccsét megnyerte.

„Néhány statisztika érdekes, néhánynak viszont egyáltalán nem érdemes figyelmet szentelni – mondta Lewis. – Ez a negyvenéves mérleg sem elég a Steelersnek ahhoz, hogy most legyőzzön minket, felejtsék el!"

Hines Ward, a Pittsburgh elkapója szerint a közönség nem fog csalódni a meccsben. „Hónapokig rémálmok gyötrik majd annak a csapatnak a tagjait, amelyik most elbukik. Nagyon kemény meccs lesz, biztosan nyílt marad az utolsó negyedig" – mondta Ward.

Atlantában két, ellentétes múlttal rendelkező csapat csap össze: a fennállása során sikert sikerre halmozó Green Bay a 45 éves története során csupán egy Super Bowlig eljutó Falconshoz látogat. Az atlantaiak megnyerték a Nemzeti főcsoport alapszakaszbeli küzdelmeit, és ezzel erőnyerők voltak a rájátszás első körében, amelyből a Packers a Philadelphia 21–16-os idegenbeli legyőzésével jutott tovább.

A Green Bay 12 NFL-bajnoki címet nyert meg 1919 óta tartó története során, legendás edzőjéről, Vince Lombardiról nevezték el a Super Bowlon megnyerhető trófeát: ezt háromszor hódította el a gárda, legutóbb 1996-ban.

„Pontosan tudjuk, mit várnak tőlünk a szurkolóink, és a hagyományunk is kötelez, haza kell vinnünk a trófeát oda, ahová tartozik" – mondta Donald Driver, a Packers elkapója.

Csapattársa, a védekező falember Jarius Wynn Georgiában nőtt fel, oda járt főiskolára, de annak idején nem volt lehetőségük az embereknek a Falcons sikereinek ünneplésére. „Évtizedeken át nagyon nehéz lehetett Falcons-szurkolónak lenni, mert bár az iskolai csapatok jók voltak, a legmagasabb szinten nem jöttek a sikerek" – mondta Wynn.

Most viszont nagy lehetőség előtt áll az Atlanta, két hazai meccset kell megnyernie ahhoz, hogy Dallasban másodszor is Super Bowlon szerepeljen.

„Új fiúk vagyunk ezen a szinten, minden egyes meccsünkön bizonyítanunk kell, az alapszakaszban nyújtott produkciónk semmit sem ér, ha most azonnal elbukunk. A dicsőséget csak a playoffban aratott győzelmek hozhatják meg" – mondta Roddy White, a Falcons Pro Bowl-szereplő elkapója.

NFL 2010, RÁJÁTSZÁS 
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK
AFC 
Indianapolis Colts (3. kiemelt)–New York Jets (6.) 16–17
Kansas City Chiefs (4.)–Baltimore Ravens (5.)
7–30
NFC
Philadelphia Eagles(3.)–Green Bay Packers (6.)
16–21
Seattle Seahawks (4.)New Orleans Saints (5.)
41–36
   
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK, 2011. 01. 15.–2011. 01. 16.
AFC 
New England Patriots (1.)–New York Jets (6.)
2011. 01. 16., 22.30 (Tv: Sport2, ESPN America)
Pittsburgh Steelers (2.)–Baltimore Ravens (5.)
2011. 01. 15., 22.30 (Tv: Sport1, ESPN America)
NFC 
Atlanta Falcons (1.)–Green Bay Packers (6.)
2011. 01. 16., 02.00 (Tv: Sport1, ESPN America)
Chicago Bears (2.)–Seattle Seahawks (4.)
2011. 01. 16., 19.00 (Tv: Sport2, ESPN America)
   
KONFERENCIADÖNTŐK, 2011. 01. 23.
AFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó–az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 24., 0.30
NFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó–az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 23., 21.00
   
SUPER BOWL (XLV.), 2011. 02. 07.
A két főcsoport döntőse* 2011. 02. 07., 0.30
*Cowboys-stadion (Dallas)  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik