Rúgó-bakiparádé az „Évszázad mérkőzésén”

MÉSZÁROS GERGELY/GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY/GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.11.12. 16:40
null
Az LSU nagy csatában legyőzte az Alabamát (Fotó: lsusports.net)
A tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) 10. játékhetében rendezték meg az „Évszázad mérkőzését”, amelyen a BCS-rangsor második helyén álló Alabama Crimson Tide fogadta az elsőként rangsorolt Louisiana State (LSU) Tigerst. A hazaiak rúgói a találkozó során négyszer is hibáztak, ez pedig a Crimson Tide győzelembe került. A 11. játékhét rangadóján Andrew Luck tovább növelheti eddig is egeket ostromló hírnevét, a Stanford Cardinal pedig egy Oregon Ducks elleni győzelemmel egyre közelebb kerülhet a Nemzeti Nagydöntőhöz.

Az év(század) mérkőzése: Alabama Crimson Tide–Louisiana State (LSU) Tigers 6–9

Az „Évszázad mérkőzésének” kikiáltott ütközet nem cáfolt rá a hírére, csak a támadójáték szerelmesei maradtak hoppon. A liga két legjobb védelme lélegzetnyi teret sem engedett az ellene nyomulóknak. Az első negyedben Trent Richardson Alabama futó és Heisman-várományos rögvest labdavesztéssel mutatkozott be a hazai nagyérdeműnek: az élete meccsét játszó Eric Reid mutatta meg neki, ki a legény a tuscaloosai gáton. Saban a futás hatástalanságát látva screen passzokkal próbálkozott, Brad Smelley tight end megjátszása FG távra is vitte az Elefántok névre is hallgatót Bamát. Cade Foster rúgó pokoljárása 44 yardról kezdődött, erről a távról hibázta el első kísérletét.
A BOWL.HU AJÁNLJA
Túl bonyolult az NCAA felépítése? Nem tud kiigazodni a rengeteg konferencián és csapaton? Ide kattintva mindent megtudhat!

A vendég Tigrisek ellentámadása hasonló stratégiát követett: Spencer Ware futójátékának eredménytelensége rövidpasszos játékba kergette Les Milest, de Rueben Randle vagy Odell Beckham elkapásait rögtön lefülelte a Dont'a Hightower dirigálta Bama védelem. Brad Wing punter káprázatos rúgásainak első példányát az Alabama 5 yardosára ekkor mutatta be.

Az Alabama ellendrive-ja ekkor már mutatott életjeleket: Marquis Maze WR 19 yardos játéka vagy Eddie Lacy futó 20 yardos rohanása újra mezőnygólra predesztinálta a hazaiakat, de Cade Foster, a negatív hős ekkor 50 yardról mutatta meg, hogy a hazai pályán gyakorlás sem mindig elegendő.

Az első negyed utolsó momentuma az újabb esélyt kapott LSU irányító, a Mississippi State elleni meccs óta nem hibázó Jarrett Lee labdaeladása volt, amit Robert Lester halászott le a levegőből.

A második játékrész eredményesnek látszó Alabama drive-jának egy 19 yardos Darius Hanks elkapás ágyazott meg, de AJ McCarront Tide irányítót egy Sam Montgomery-sack visszatolta, a csererúgó Jeremy Shelley 49 yardos FG-próbáját pedig Mark Logan blokkja után Eric Reid 25 yardos visszahordással tette semmissé. Az LSU visszatámadása újra egy csodás Brad Wing-puntban csúcsosodott ki, ezúttal a Bama 4 yardosán landolt a tojás.

Az Alabama következő támadási kísérlete már pontokkal zárult: egy 39 yardos McCarron-Richardson passzjáték alapozta meg Shelley 34 yardos sikeres FG-ját (3–0), amire az LSU Michael Ford futásaira alapozva válaszolt. Egy másodperccel a félidő vége előtt Drew Alleman döntetlenre hozta a pontszivárgásos csatát (3–3).

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                        partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A nagyszünet után LSU-futójátékkal indult a harmadik negyed, de Jordan Jefferson karmesterségének legjellemzőbb pillanata egy Courtney Upshaw-sack volt, ami újabb puntig vetette vissza a Tigrisek. Brad Wing egyetlen rossz (igaz, szörnyű) próbálkozása 22 yardot ért, kirepülve a 48 yardos vonalnál.

Egy Bama puntválasz után Jarrett Lee tért vissza Louisiana büszkeségeinek élére, de gyorsan megdobta második INT-ját is, ezúttal Mark Barron kezébe varázsolva a labdát. A labdaszerzést a Crimson Tide egy 48 yardos FG-lal ünnepelte a poraiból feltámadt Cade Foster jóvoltából (6–3).

Három perc volt hátra a harmadik negyedből, amikor újabb LSU-punt után az Alabama támadhatott, de AJ McCarron kockázatos dobását Morris Claiborne lehalászta, és 48 yardot futott vissza vele, egészen a Bama tizenötöséig. Drew Alleman 30 yardos mezőnygólra váltotta az esélyt (6–6). Az ellentámadásnál, tizenegy perccel a meccs vége előtt láthattuk a mérkőzés kulcsjelenetét. Újra Maze-elkapást és Richardson-futást alkalmazott a hazai csapat és az LSU 28 yardosán McCarron középső passzal kínálta meg Michael Williamst, aki sikeres elkapást mutatott volna be, ha földet érés közben, szó szerint az utolsó pillanatban Eric Reid, az LSU safetyje ki nem bírkózza a labdát a kezéből. Ezzel végleg bealkonyult az eddig sem dicsőséges offense-eknek a meccsen, puntokkal pozicionálták magukat a csapatok a hosszabbításra.

Az Alabama kezdhette a hosszabbítást, de mivel McCarron két sikertelen passza után Sam Montgomery még egy 5 yardos TFL-t is bemutatott rajta, csak 52 yardos mezőnygóllal próbálkozhatott Cade Foster, sikertelenül.

A másik oldalon Michael Ford 15 yardos futása megadta az esélyt a végső győzelemre, amit Drew Alleman 25 yardról be is biztosított (6–9).

Egy kezünkön meg tudjuk számolni az offense, a másikon pedig a defense kulcsjátékait, és mind a két kezünkön az LSU-ujjak kerülnének többségbe. A lábunkat pedig nem is számoljuk, az Alabama kickerek elfelejtették, hogy az is van nekik.

További összefoglalókat ide és ide kattintva olvashatnak a bowl.hu-n!

AZ „ÉVSZÁZAD MÉRKŐZÉSÉNEK” ÖSSZEFOGLALÓJA

NCAA, 11. JÁTÉKHÉT
1. Stanford Cardinal (4.)–Oregon Ducks (7.)
November 13. vasárnap 02:00 (TV: ESPN America, élő és ismétlés)

SZAVAZÁS

Mennyire követi nyomon a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnoksággal (NCAA) kapcsolatos eseményeket?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A szezon egyik legjobban várt találkozójára kerül sor a két Pac-12 North rivális derbijén. Tíz hét eltelte után tekintve is a szezon egyik legfontosabb összecsapása lesz ez. Sokakban még élénken élhetnek a tavalyi mérkőzés emlékei, amelyet a Ducks nyert meg óriási második félidei hajrával. A Stanford még 21–3-ra is vezetett, azonban a vége 52–31 lett az Oregonnak. Akkor az Oregon futójátéka a klasszis RB, LaMichael James és a QB, Darron Thomas vezetésével felőrölte a Stanford védelmét. Ez a veszély ezúttal is fennáll, pláne, hogy Shayne Skov, a Stanford legjobb védőjátékosa ezúttal nem áll rendelkezésre. Sőt, az Oregon oldalán James és Thomas mellett a futószekció két idén remeklő fegyverrel, Kenjon Barnerrel és De’Anthony Thomasszal is kiegészült. Tavaly Barner még sokkal kisebb szerepet kapott, Thomas pedig még a középiskola padjait koptatta. Az Oregon támadóoldali sérültjei éppen erre a mérkőzésre kerültek csaknem százszázalékos állapotba. A mérkőzés érdekes párharca lesz Andrew Luck (Stanford), a college foci legtöbbre tartott irányítójának, és az Oregon nagy playeket halmozó secondaryjének csatája. Itt is van nagy hiányzó, az Oregon cornerback és visszahordó Cliff Harris idén már második hosszabb eltiltását tölti, illetve Luck első számú elkapója, Chris Owusu is mulasztja majd a mérkőzést agyrázkódása miatt. Tavaly még a remek játékra képes Luck is kevés volt a sikerhez Stanford oldalon, kérdés, hogy fordul-e a kocka ezúttal. Az LSU elleni nyitómeccs veresége óta nagyszerűen játszó Oregon esetleges győzelmével visszakerülhetne a top 5 csapat közé, míg a Stanford sikerével a National Championship Game felé tehetne jelentős lépéseket. Emellett a mérkőzés győztese közelebb kerülhet a Pac-12 döntőhöz is.

További beharangozókat ide kattintva olvashat a Bowl.hu-n!

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Stanford: Andrew Luck (QB), Jonathan Martin (OT), David DeCastro (OG), Chase Thomas (LB), Delano Howell (S), Coby Fleener (TE), Stepfan Taylor (RB), Matt Masifilo (DE), Griff Whalen (WR), Tyler Gaffney (RB)
Oregon: LaMichael James (RB), Kenjon Barner (RB), Darron Thomas (QB), John Boyett (S), Josh Kaddu (LB), Carson York (OG), David Paulson (TE), Mark Asper (OT), Terrell Turner (DE), De’Anthony Thomas (RB)
BCS-RANGSOR
1. LSU .9931
2. Oklahoma State .9447
3. Alabama .8836
4. Stanford .8749
5. Boise State .8473
6. Oklahoma .7978
7. Oregon .7708
8. Arkansas .7452
9. Clemson .6435
10. Virginia Tech .5913
11. Houston .5510
12. Penn State .4838
13. South Carolina .4528
14. Kansas State .3808
15. Georgia .3696
16. Texas .3664
17. Michigan State .3372
18. Wisconsin .3046
19. Nebraska .2792
20. Auburn .2097
21. Georgia Tech .2094
22. Southern Miss .2039
23. Cincinnati .1869
24. Michigan .1768
25. Baylor .0708
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik