Peyton Manning a hatodik hétlövetű - ha szoros meccs, akkor Luck

Vágólapra másolva!
2013.09.11. 18:22
null
Peyton Manning 1969 óta az első irányító lett, aki hét TD-átadásig jutott (Fotó: drewlitton.com)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!



20 YARD – AZ OAKLAND-QB A 2002-ES McNABBET IDÉZTE

Bár nem sikerült győzelemre vezetnie a Raiderst Terrelle Pryornak, teljesítményével azért így is bekerült az újságok hasábjaira. Amióta Super Bowl dönt a liga legjobbjáról, Pryor a harmadik irányító, aki több mint kétszáz passzolt és 100 futott yarddal zárt, de így is kikapott. Legutóbb 2002-ben Donovan McNabbnek kellett átélnie ehhez hasonlót.

19 YARD – LUCK TEBOW NYOMDOKAIN

Andrew Luck (Colts) hat perccel a lefújás előtt 19 yardról futott a Raiders célterületére győzelmet érően. Az elmúlt 25 évben csak egy irányító tudott ennél távolabbi futással eldönteni mérkőzést az utolsó negyedben – még Tim Tebow a Denver irányítójaként 2011-ben a Jets ellen (20 yard, 58 másodperccel a vége előtt). Luck egyben az első QB az NFL-ben, aki minden kezdőként játszott, négy vagy kevesebb pontkülönbséggel végződött meccsét megnyerte. Korábban öten is hat sikerig jutottak: Daryle Lamonica, Mike Tomczak, Tom Brady, John Skelton és... – ki nem találják – ...Tim Tebow. Még egy kis „szerencse": a Colts irányítója NFL-pályafutása első 17 meccsén nyolcszor vezetett meccsnyerő támadást, ennél többet pedig az 1970-es egyesülés óta senki nem szerzett.

Luck nagy futása (2:10-től)


18 YARD – VERESÉGGEL NYITOTT A BAJNOK, TART A PATS-SZÉRIA

A legutóbbi 13 szezonrajton a bajnoki címvédők mérlege 12 győzelem és egy vereség volt, a 14.-en kissé romlott ez a mutató, miután a Baltimore Ravens óriási verésbe futott bele Denverben. A Harbaugh testvérek sem panaszkodhattak korábban, John (5–0) és Jim (2–0) is hibátlan volt eddig az évad első összecsapásán, és bár utóbbi a 49ers Packers elleni diadalával életben tartotta sorozatát, előbbi a Ravens vereségével elszenvedte első 1. forduló vereségét. Az 5–0 amúgy a második leghosszabb sorozat volt, a Patriots kilenccel állt az élen, a Bills ellen pedig meglett a sorozatban a 10. sikeres New England-i szezonrajt is.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

17 YARD – GONZALEZ 17. IDÉNYE TD-ELKAPÁSSAL

Tony Gonzalez, az Atlanta tight endje a holt idényben némi gondolkodás után az NFL-rajongók legnagyobb örömére úgy döntött, hogy vállal még egy szezont. Az első meccsen mindannyian láthattuk, hogy jól döntött, hiszen TD-t szerzett, és a harmadik játékos lett a ligában legalább 17, TD-vel díszesített szezonnal. Előtte Irving Fryar és Jerry Rice volt képes erre, utóbbi 19 idényben – Gonzalez azonban bejelentette már, hogy ez a szezonja az utolsó, azaz Rice rekordja megmarad.

16 YARD – TROY POLAMALU VÉDJEGYE (ISMÉT) A TITANS ELLEN

Nem igényel sok hozzáfűzni valót Troy Polamalu hétvégi sackje Jake Locker ellen. A Steelers söprögetője ellentmondást nem tűrően masírozott át a Titans támadófalán, hogy földre vigye Lockert. Polamalu egyébként 2010-ben is hasonlóan kezdte a szezont – akkor is a Tennessee ellen.

Repül a Polamalu (Forrás: amazonaws.com)
Repül a Polamalu (Forrás: amazonaws.com)





15 YARD – UGRÁSSZERŰ FEJLŐDÉS A VÉDELMEKNÉL

Az előző szezonban a Dallas és a Kansas City védelme 7-7, a Philadelphia védői 8 interceptiont jegyeztek, minden más csapat legalább tízzel zárt. A három csapat az idén összeszedte magát, az első fordulóban a Dallas védői háromszor, a Sasok és a Főnökök kétszer-kétszer halászták le az ellenfél irányítójának passzát, hozzájárulva csapatuk győzelméhez. A Dallas tavaly 16 labdát szerzett, ezúttal az első forduló után hatnál jár – a New York Giants kárára.

14 YARD – MESKÓ ZOLTÁN BEMUTATKOZOTT PITTSBURGHBEN

A New England-i 14-es mezről Pittsburghben a négyesre váltó Meskó Zoltán nem unatkozott az első meccsén: hétszer puntolt (azaz rúgta át a labdát az ellenfélnek idő előtt véget érő támadás végén), többször, mint a Patriotsban három szezon alatt valaha. A leghosszabb puntja 51 yardos volt, átlagosan 44.1 yardot ért el. Ha a Steelers támadóegysége a továbbiakban is ilyen formát mutat, Meskóra fontos szerep hárulhat.

13 YARD – AZ 1000. ELKAPOTT MIAMI-TD AZ NFL-BEN

A Miami annak ellenére legyőzte a Clevelandet, hogy 23 próbálkozásból csak 20 futott yardig jutott. Legutóbb az Oakland tudott nyerni úgy, hogy 20 vagy kevesebb futott yardot jegyzett, egészen pontosan 16 yardot tett meg futva a Raiders még 1966-ban – pont a Dolphins ellen. Brian Hartline touchdownja a harmadik negyedben egyébként az ezredik elkapott hatpontos volt a Dolphins történelmében. Érdekesség, hogy a Miami előbb érte el az ezres mérföldkövet, mint a Buffalo, amely hat évvel korábban került az ligába. A Bills 986-nál tart EJ Manuel két TD-jének köszönhetően.

Hartline TD-je 2:08-nál



12 YARD – TÖRTÉNELMI SZEZONRAJTOK

Az NFL történetében most először fordult elő, hogy a Lions, a Saints és a Seahawks egyaránt győzelemmel kezdte az idényt. Szintén nem volt még olyan, hogy a Packers, a Vikings és a Steelers is vereséggel rajtoljon. Az első fordulóban ráadásul 12 mérkőzés is hét vagy annál kevesebb ponton belül dőlt el, ilyen sok szoros összecsapás szezonnyitón pedig még nem volt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

11 YARD – NULLÁZOTT AZ AFC ÉSZAKI CSOPORTJA

Két szezonnal ezelőtt az AFC Északi csoportja három csapatot, a Pittsburghöt, a Baltimore-t és a Cincinnatit is a rájátszásba delegálta, a Ravens és a Bengals a legutóbbi idényben duplázott. Az első fordulóban azonban ez volt az egyetlen csoport, amelynek mind a négy tagja vereséget szenvedett. Ám nem sokáig nevethetnek a riválisok ezen a négyesen, a nyeretlenség a következő fordulóban biztosan megszakad, hiszen a Cincinnati a Steelerst, a Baltimore a Clevelandet fogadja – meg egyébként is, a csoportnak jó esélye van arra, hogy újra egynél több csapatot adjon a playoffba.

10 YARD – RANDY MOSS KIAKADT

Cordarelle Patterson, a Minnesota újonc elkapója a 84-es mezt kapta meg a Vikingsnál, ami kiverte a biztosítékot Randy Mossnál, a csapat korábbi kiválóságánál, aki azt hitte, nagyobb megbecsülést kap a száma. „Nagy tiszteletlenség, hogy egy újoncnak adták a számomat. A Vikings számára én vagyok az igazi 84-es, de most olyan gyerek hordja, aki még semmit sem tett le az asztalra" – mondta a FOX tévécsatorna szakkommentátoraként dolgozó Moss. Pattersonnak a Detroit elleni vereség során egy tízyardos elkapása volt.

9 YARD – A BROWNS TOVÁBBRA SEM KEZD ERŐSEN

A Cleveland Browns zsinórban a 9. szezonnyitó mérkőzésén volt kénytelen vesztesen elhagyni a pályát, ezzel a Barnáké a leghosszabb negatív széria. Sőt, 1999 óta az ohiói csapat csupán egyszer tudott nyerni az 1. fordulóban, ez a mostani összecsapás pedig már a 14. vereséget jelentette azóta. A St. Louis Rams hatos kudarcszériával várta az első fordulót, és bár a Cardinals az utolsó negyedben 24–13-ra is vezetett, végül a Kosok csak megszakították a sorozatot.

8 YARD – REGGIE BUSH BARRY SANDERST MÁSOLTA, AP NAGY VÁGTÁVAL NYITOTT

A Detroit új futója a legenda Barry Sanders 1990-es teljesítménye óta az első Lions-futó lett, aki egy meccsen legalább 90 futott és 100 elkapott yarddal zárt. Az ellenfélnél az előző szezonbna kis híján NFL-rekordot futó Adrian Peterson 78 yardos TD-vágtával nyitott – ez az első labdacipelésből 1970 óta a leghosszabb amúgy –, de ezt követően jól megfogták a védők, és a következő 17 futásából csak 15 yardot tudott hozzátenni, így 18 kísérletből 93 egységgel zárt.

Peterson TD-je



7 YARD – A JETS OTTHONA NEM KALÓZNAK VALÓ VIDÉK

A Tampa Bay Buccaneers a hetedik mérkőzését is elveszítette a New York Jets otthonában. Sőt, az első hat összecsapáson 189–70-es összesített pontkülönbséggel nyertek a hazaiak, most azonban kiütésről szó sem volt, sőt, a Jets csak egy utolsó másodperces mezőnygóllal nyert végül 18–17-re. A New York-i Geno Smith ugyanakkor az első irányító lett az 1970-es egyesülés óta, akit nem az első körben draftoltak, és újoncként a szezonnyitón legalább 250 passzolt yardig jutva győzelemre vezette az együttesét.

6 YARD – MANNING A HATODIK HÉTLÖVETŰ

A Denver Broncos irányítója, Peyton Manning hét touchdownpasszal vezette sikerre együttesét. A legendás passzmester előtt mindössze öten voltak képesek ennyi gólpasszt kiosztani egy meccsen. Még pár félelmetes adat: ez volt a 74. olyan meccse, amikor legalább 3 TD-ig jutott (1. Brett Favre 76), és a 23. legalább négy TD-passzal (holtversenyben első Favre-val).

7 TD-PASSZOSOK
1943 Sid Luckman
1954 Adrian Burk
1962 Y. A. Tittle
1962 George Blanda
1969 Joe Kapp
2013 Peyton Manning

5 YARD – KAEPERNICKEN ÉS BOLDINON SEM LÁTSZOTT A SUPER BOWL UTÁNI „MÁSNAPOSSÁG"

Bár a Super Bowlban alulmaradó csapatok rendszerint gyengébben szerepelnek az azt követő szezonban, a 49ers máris egy fontos rangadó behúzásával igyekezett jó mederbe terelni a történéseket. Az együttest irányító Colin Kaepernick pedig szenzációsan játszott a Packers ellen, a Super Bowl-éra történetében ő lett az ötödik, aki legalább 400 yardot és 3 TD-t passzol, mindezt interception nélkül. A Super Bowl-győztes Baltimore-tól San Franciscóba érkező Anquan Boldin sem „részegült" meg a bajnoki címtől, bár rá amúgy is jellemző az erős kezdés. A liga történetében csak hárman tudtak legalább 10 elkapást és legalább 200 elkapott yardot felmutatni az első fordulóban, Boldin immáron másodszor (NFL-debütálása során 217-ig jutott)

4 YARD – NÉGY SAFETY AZ ELSŐ NEGYEDEKBEN

A Pittsburgh, a Jacksonville, a NY Jets és a Philadelphia is jegyzett safetyt (két pont jár érte, ha az ellenfél a saját célterületén belül zár egy akciót) az első játékhéten, ráadásul a meccsük első negyedében. A Jaguars nem is szerzett több pontot a Kansas City ellen, míg a Steelersé a meccs első játékából született, amire 25 éve nem volt példa. Az NFL történetében még nem fordult elő, hogy egy játéknapon két első negyedes safetynél több történjen, most rádupláztak.

3 YARD – AZ EAGLES HATÉKONY TÁMADÓEGYSÉGE

Új vezetőedzőjével, az egyetemi bajnokságban roppant egyszerű és egyben hatékony támadójátékáról elhíresült Chip Kellyvel a Philadelphia Eagles legyőzte a Washington Redskinst a nyitányon. A Philly az első félidőben 53 playt produkált, ami a Minnesota Viking 1998-as 56 játéka óta a legtöbb. Kelly ezzel a harmadik vezetőedző az NFL-ben, akinek csapata az első meccsen három 25 vagy annál több yardról szerzett három TD-t. A szakemberek közül előzetesen többen kételkedtek Kelly Eaglesének támadóegységében, de a Sasok rácáfoltak a kritikákra, egy alkalommal még az is belefért, hogy mindössze három falember álljon Michael Vick előtt.

Nem hétköznapi felállás
Nem hétköznapi felállás



2 YARD – BRADY, A BUFFALO BILLS RÉME MÁR 45 000-NÉL JÁR, BREES A 7.

A New England Patriots irányítója, Tom Brady az utolsó támadássorozatban mezőnygóltávolsághoz juttatta együttesét a Buffalo Bills otthonában, és Stephen Gostkowski sikeres rúgásával a Hazafiak 23–21-re diadalmaskodtak. Ez volt Brady 38. meccsnyerő előretörése, és ezzel a sikerrel 21–2-re módosította a Bills elleni győzelem–vereség mutatóját. A kiváló irányító emellett sorozatban a 49. mérkőzésén adott TD-passzt, ezzel már csak ötre van a rekordot tavaly felállító Drew Breestől (54).

A New Orleans Saints irányítója az Atlanta Falcons elleni siker során 357 yarddal zárt, ezzel pedig átlépte a 46 000-es határt, és 46 276 egységével megelőzte az örökranglista 7. helyén Vinny Testaverde-t, aki 46 233-mal fejezte be pályafutását. Tom Brady is mérföldkőhöz érkezett, a Bills elleni 288 yardjával 45 094-nél jár már, ezzel pedig ő a 9. irányító, akinek ez sikerült. A listát Brett Favre vezeti 71 838 yarddal, Peyton Manning pedig ezen a héten lépheti át a 60 000-es álomhatárt (59 949).

1 YARD – NFL-REKORD A PASSZOLT TOUCHDOWNOKNÁL ÉS YARDOKNÁL

Soha ennyi passzolt touchdown nem volt még egy forduló alatt az NFL-ben! A 2013-as idény első hetében 63 passzolt hatpontos született, ami öttel több, mint a korábbi rekord (2004, 13. forduló, 2007, 17. forduló). Ha belegondolunk, Peyton Manning egymaga hetet vállalt ebből... Nem csak a TD-k, a yardoknál is új rekord született, 8143 nettó passzolt yardig jutottak a csapatok, ennél több pedig még egyszer sem volt egy fordulóban.

+1 BÁTOR JÓSKA VISSZATÉR

Az idén is megpróbálkozunk olyan jóslatokkal, amelyekre nem tennénk sok pénzt, mégis úgy véljük, bizonyos szempontból van alapja – azaz a totális őrültségeket azért kerüljük. A forduló meglepetése a Kansas City Dallas elleni sikere lesz. A „csupán" egymilliárd dollár értékre becsült Chiefs Alex Smith vezérletével legyőzi a 2.3 milliárdos Cowboyst. Egyéniben a Manning fivéreket pécéztük ki, az előző héten összesen 11 TD-passzt jegyző Peyton, Eli páros az egymás elleni meccsükön nem jut ötnél többig.

A HÉT LEGVICCESEBB JELENETEI: C'MON MAN!

STATISZTIKÁK
A 1. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Peyton Manning (Denver) –Baltimore
462
A legtöbb futott yard: LeSean McCoy (Philadelphia) –Washington
184
A legtöbb elkapott yard: Anquan Boldin (San Francisco) –Green Bay
208
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 462 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 184 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 208 Anquan Boldin (San Francisco)
A legtöbb szerelés: 15 Perry Riley (Washington), Jerod Mayo (New England), LaRon Landry (Indianapolis)
A legtöbb sack: 3 Robert Quinn (St. Louis), Justin Houston (Kansas City)
A legtöbb interception: 2
Charles Tillman (Chicago), Dimitri Patterson (Miami)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2013.09.06 2:30 Denver Broncos–Baltimore Ravens 49–27
2013.09.08 19:00 Buffalo Bills–New England Patriots 21–23
2013.09.08 19:00 Chicago Bears–Cincinnati Bengals 24–21
2013.09.08 19:00 Cleveland Browns–Miami Dolphins 10–23
2013.09.08 19:00 New Orleans Saints–Atlanta Falcons 23–17
2013.09.08 19:00 New York Jets–Tampa Bay Buccaneers 18–17
2013.09.08 19:00 Pittsburgh Steelers–Tennessee Titans 9–16
2013.09.08 19:00 Detroit Lions–Minnesota Vikings 34–24
2013.09.08 19:00 Indianapolis Colts–Oakland Raiders 21–17
2013.09.08 19:00 Carolina Panthers–Seattle Seahawks 7–12
2013.09.08 19:00 Jacksonville Jaguars–Kansas City Chiefs 2–28
2013.09.08 22:25 St. Louis Rams–Arizona Cardinals 27–24
2013.09.08 22:25 San Francisco 49ers–Green Bay Packers 34–28
2013.09.09 2:30 Dallas Cowboys–New York Giants 36–31
2013.09.10 1:10 Washington Redskins–Philadelphia Eagles 27–33
2013.09.10 4:20 San Diego Chargers–Houston Texans 28–31
2. FORDULÓ
2013.09.13 2:25 New England Patriots–New York Jets
2013.09.15 19:00 Atlanta Falcons–St. Louis Rams
2013.09.15 19:00 Buffalo Bills–Carolina Panthers
2013.09.15 19:00 Chicago Bears–Minnesota Vikings
2013.09.15 19:00 Green Bay Packers–Washington Redskins
2013.09.15 19:00 Indianapolis Colts–Miami Dolphins
2013.09.15 19:00 Kansas City Chiefs–Dallas Cowboys
2013.09.15 19:00 Baltimore Ravens–Cleveland Browns
2013.09.15 19:00 Houston Texans–Tennessee Titans
2013.09.15 19:00 Philadelphia Eagles–San Diego Chargers
2013.09.15 22:05 Arizona Cardinals–Detroit Lions
2013.09.15 22:05 Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints
2013.09.15 22:25 Oakland Raiders–Jacksonville Jaguars
2013.09.15 22:25 New York Giants–Denver Broncos
2013.09.16 2:30 Seattle Seahawks–San Francisco 49ers
2013.09.17 2:40 Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik