NFL: törölték a tuck rule-t, szigorítják a futók önvédelmét

Vágólapra másolva!
2013.03.21. 07:59
Az NFL szabályalkotói törölték a liga egyik legvitatottabb szabályát, s hoztak helyette egy másikat, amely várhatóan hasonló vitákat fog kavarni a jövőben. Az irányítók és a futók is rosszul jártak.

Az eltörölt tuck rule lényege az volt, hogy ha a védő kiütötte az irányító kezéből a labdát, abban az esetben semmiképpen sem ítéltek fumble-t, ha az irányító keze előremozdult, hanem rossz passzt állapítottak meg, és a támadó csapat folytathatta az akcióját. A jövőben viszont csak akkor marad a támadóknál a labda, ha valóban passzolás miatt halad előre az irányító karja – ha csak maga elé akarja hozni, és közben ütik ki a kezéből, akkor fumble, azaz vesztett labda az ítélet.

A másik új szabály szerint a futó nyílt területen nem hajthatja előre a fejét, ha védő közeledik hozzá, és nem mehet neki a sisakja tetejével. Az ítélet először sokak számára érthetetlen volt, merthogy védtelenné teszi a futót, de amikor tisztázták, hogy ez a szabály csak a nyílt területen előforduló szituációkra vonatkozik, a tömegen áttörő futóra nem, valamelyest csillapodtak a kedélyek.

A TUCK RULE LEGHÍRESEBB ESETE – NEW ENGLAND–OAKLAND A 2001-ES RÁJÁTSZÁSBAN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik