NFL: a Seahawks az első kiemelt, pihen a Packers és a Broncos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.29. 01:43
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2014-es alapszakaszának utolsó fordulójában a címvédő Seattle Seahawks a St. Louis Rams legyőzésével bebiztosította, hogy a rájátszás során végig hazai pályán játszhat, a Halászsasok mellett pedig a Green Bay Packers és a Denver Broncos is kiharcolta, hogy a playoff első körében pihenjen (a Patriots ezt már egy hete megtette). Rájátszásba jutott a Chargers botlását kihasználó Ravens és a Falconst a ki-ki meccsen kiütő Panthers is. Az év utolsó mérkőzésén a Pittsburgh Steelers legyőzte a Cincinnatit Bengals, így 2010 óta először megnyerte a csoportját.

A Baltimore-nak a Kansas City segítségével összejött a PO (Fotó: Action Images)
A Baltimore-nak a Kansas City segítségével összejött a PO (Fotó: Action Images)
A Baltimore-nak a Kansas City segítségével összejött a PO (Fotó: Action Images)
A Baltimore-nak a Kansas City segítségével összejött a PO (Fotó: Action Images)
A Baltimore-nak a Kansas City segítségével összejött a PO (Fotó: Action Images)

 

A rájátszásra hajtó Ravens a rivális Browns fogadta, és habár három negyeden keresztül csak szenvedett, az utolsó játékrészben 17–0-s futásának hála végül 20–10-re megnyerte az összecsapást. Joe Flacco 312 passzolt yarddal és két touchdownnal zárt, a védelem pedig remek teljesítményének hála teljesen ellehetetlenítette a clevelandi támadósor dolgát, az újonnan kezdővé kinevezett Connor Shaw irányító végig szenvedve mindössze 177 yardig jutott, emellett ráadásul kétszer a labdát is eladta.

Mivel a Chargers elszórakozta a lehetőségét és kapott ki simán a Chiefstől, így a Baltimore bejutott a rájátszásba. Philip Rivers, a San Diego irányítója végig szenvedett, a Kansas City védői hétszer is földre vitték, a támadóegység pedig mintha a pályán sem lett volna, végül 7 pontot tudott csak feltenni az eredményjelzőre. Mike McCoy együttesének fájó vereség ez, hiszen csak nyernie kellett volna ahhoz, hogy biztosan ott legyen a wild card-körben.

Hiába verte meg a Texans nagy nehezen, 23–17-re a Jacksonville-t, J. J. Watték számára a siker nem jelentett túl nagy vigaszt, mivel a Baltimore elütötte őket a folytatástól. Watt ismét parádézott, ezúttal háromszor vitte földre a Jax irányítóját, az újonc Blake Bortlest – egyszer safetyt is elérve –, és így összesen 20.5 sackkel zárta a szezont, ráadásul nagy versenyben van a szezon legértékesebb játékosának kijáró MVP-címért. Watt egyben az első játékos lett, akinek két szezonban is összejött legalább 20 sack, pedig nem is klasszikus irányítósiettető poszton (4–3-as szélső védőfalember vagy 3–4-es szélső linebacker) játszik...

A Dallas gond nélkül átlépett a Redskinsen. Jerry Jones csapatának még az sem jelentett akadályt, hogy Tony Romo és a támadósor a második félidőben inkább már csak pihent, és futtatta a labdát. A sztárelkapó Dez Bryant így is 99 yarddal és két TD-nal fejezte be a mérkőzést, míg a futó DeMarco Murray kereken száz egységig jutott, az idényt pedig 1845 yarddal fejezte be. Hogy a Dallasnak meglesz-e a pihenője a wild card-körben, az a későbbi meccseken dől el, de az biztos, hogy veretlenül fejezte be vendégként az alapszakaszt!


A Colts simán legyőzte a Tennessee-t, Andrew Luckék két negyedet voltak a pályán, utána már Matt Hasselbeck és a cserék játszottak. A Tampa Bay 20–7-re is vezetett a Saints ellen, ám az utolsó pillanatokban végül elbukta a találkozót. Érdekes, de a blamával tulajdonképpen nagyot nyert az együttes, hiszen megszerezte az 1/1-es draftcetlit, amellyel hatalmasat erősíthet Lovie Smith a csapatán.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

A Dolphins végül a Jetstől is kikapott, Geno Smith ráadásul karrierje legjobbjával, 358 yarddal és három hatpontost érő átadással zárt, irányítómutatója tökéletes lett! A másik oldalon a futó Lamar Miller remekelt, 178 yardot futott, ám ez is kevés volt a sikerhez.

A Minnesota szoros csatában legyűrte a Bearst, amelynél már megerősítette a klubvezetés, hogy Marc Trestman vezetőedző biztosan távozik napokon belül. A Vikings a szezon végére viszont megtalálta a megfelelő irányítóját Teddy Bridgewater személyében, és 7–9-es mérleggel végzett.

A Patriots félvállról vette a Bills elleni összecsapást, így nem meglepő, hogy 17–9-re alulmaradt. A Buffalo védelme a Tom Brady, Peyton Manning, Aaron Rodgers irányítóhármasnak nem engedett passzolt touchdownt!


Tűzijáték volt az Eagles–Giants rangadón is, amelyet a Philadelphia nyert 34–26-ra. A New York-iaknál az újonc Odell Beckham Jr. nem tudta megdönteni Randy Moss újoncrekordját, ám így is 1305 elkapott yarddal zárta a szezont, ráadásul úgy, hogy az első négy hetet sérülés miatt ki is kellett hagynia.

A 22 ÓRA UTÁN KEZDŐDŐ MÉRKŐZÉSEKEN

Marshawn Lynchéket ezúttal nem állította meg a St. Louis: a címvédő végig otthon játszhat a rájátszásban (Fotó: Action Images)
Marshawn Lynchéket ezúttal nem állította meg a St. Louis: a címvédő végig otthon játszhat a rájátszásban (Fotó: Action Images)

 

A Seattle Seahawks kettős céllal lépett pályára, egyrészt visszavágni a St. Louis Ramsnek a korábban elszenvedett vereségért, másrészt – és főleg – kiharcolni a hazai pálya előnyét a rájátszásra.

Egy félidőnyi szenvedés után a harmadik negyedben Steven Hauschka mezőnygóljaival megtörte a jeget a címvédő támadósora (6–6), majd a záró felvonásban Marshawn Lynch 9 yardos futott, valamint Bruce Irvin 49 yardos interception utáni visszahordott touchdownjával a győzelmet is kiharcolta a Seahawks (20–6).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 2014-es NFL-szezont?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A bajnok védelme ezúttal is kiemelkedően teljesített, hiszen a negyedik negyed első játékában, bőven a saját térfelén szerzett labdát, majd a visszahordott TD után a felzárkózni igyekvő Rams támadását saját célterülete előtt tartóztatta fel egy fumble-lel.

Maradva a csoportnál, az elmúlt három évben konferenciadöntőbe jutó, ezúttal viszont a rájátszásról lemaradó San Francisco 49ers győzelemmel búcsúztatta vezetőedzőjét, Jim Harbaugh-t.

A kaliforniai együttesben Anquan Boldin (2 elkapás, 81 yard, 1 TD) és Frank Gore (25 futás, 144 yard) is kiemelkedően teljesített, ráadásul ezzel mindketten 1000 yard feletti idényt zártak (1062, illetve 1106). Az Arizona Colin Kaepernick (204 yard, 2 TD) harmadik negyedben Bruce Millernek adott TD-passzával végül 20–17-re kikapott, így elszalasztotta esélyét, hogy a klub történetében először 12 sikerrel zárjon. A Cardinalst irányító Ryan Lindley háromszor is eladta a labdát, de a kilencedik mérkőzésén végre összejött az első NFL-es TD-passza, ezt pedig meg is duplázta rögvest.

Az NFC Déli csoportjának megnyeréséről döntő Atlanta–Carolina mérkőzés nem sokáig maradt izgalmas, a Cam Newton vezette (10/16 passz, 114 yard, 1 TD, 6 futás, 51 yard, 1 TD) Panthers már az első negyedben ellépett 10–0-ra, majd a félidőre gyakorlatilag el is döntötte az összecsapást (3–24). A mérkőzésen Matt Ryan két interceptiont dobott, ami még önmagában nem feltétlenül lenne sok, de a Párducok előbb Roman Harper, majd Tre Boston is TD-t jegyzett a szerzett labdából (3–34). A Falcons irányítójának pocsék estéje volt, összesen hatszor aprították a talajba a Carolina védői. A Panthers az első csapat lett a 2010-es Seahawks óta, amely negatív mérleggel (hét győzelem mellett egy döntetlen és nyolc vereség a klub mutatója) jut be a rájátszásba, és az Arizona Cardinals fogadja majd a wild card körben.

A Green Bay Packers is a revánsért és a pihenőért hajtott a Detroit ellen. Bár Aaron Rodgersék a meccs elején negyedik kísérletre sem tudták bevinni fél yardról a labdát, Micah Hyde punt utáni visszahordásával és Randall Cobb elkapásával 14–0-ra elléptek a „sajtfejűek", igen ám, de a 226 yardot és két TD-t passzoló Rodgers vádlija ismét megsérült, a vezérét vesztett hazaiak előnye pedig hamar elfogyott, miután Matthew Stafford (217 yard, 3 TD) kétszer is megtalálta Calvin Johnsont (14–14). Az MVP-cím várományosa a hazai szurkolók örömére azért vissza tudott térni a pályára, és ha már ott volt, előbb Cobbnak adott TD-passzt, majd saját maga futott egyet (28–14). Staffordot ráadásul még hibába is kergették a védők, a szabálytalanság miatti safety (30–14) után pedig hiába szerezték vissza a labdát, Theo Riddick elkapása után sem a kétpontos nem jött össze, sem az onside kick. A Packers így végül 30–20-ra nyert, így megelőzte a Detroitot a csoport élén, ráadásul kiharcolta a pihenő hetet is a rájátszás első körében.

A Denver számára is első körös pihenőt jelentett a mai siker, a Raiders ellen pedig még az is belefért, hogy Peyton Manning 273 yardja mellett egyetlen TD-passzt sem jegyzett. A Broncos sikerének fő letéteményese C. J. Anderson volt, aki bár csak 87 yardot futott, három TD-t is betett a közösbe (47–14).

Antonio Brown punt utáni visszahordásból és elkapásból is szerzett TD-t (Fotó: Action Images)
Antonio Brown punt utáni visszahordásból és elkapásból is szerzett TD-t (Fotó: Action Images)


AZ ALAPSZAKASZ UTOLSÓ MÉRKŐZÉSÉN

Az alapszakasz utolsó találkozóján a Steelers hazai pályán 27–17-re legyőzte a Bengalst. A pittsburghi siker fő letéteményese Antonio Brown volt, aki egy 71 yardos punt utáni, valamint egy 63 yardos elkapott TD-t is szerzett keretbe foglalva a meccset – utóbbi kategóriában egyébként 128 yarddal zárt.

A vendégeknél Andy Dalton 244 yardja és 2 TD-ja mellett kétszer is eladta a labdát, az újonc futó Jeremy Hill 100 futott yardig jutott. Ben Roetlisbergerék (317 yard, 2 TD, 1 interception) öröme a meccs után nem lehet felhőtlen, ugyanis egyik legjobbjuk, a futó Le'Veon Bell súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett a mérkőzésen.

STATISZTIKÁK
A 17. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Eli Manning (NY Giants)–Philadelphia
429
A legtöbb futott yard:Lamar Miller (Miami)–NY Jets
178
A legtöbb elkapott yard:Eric Decker (NY Jets)
–Miami
221
A KATEGÓRIÁK ALAPSZAKASZBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:4952Drew Brees (New Orleans), Ben Roethlisberger (Pittsburgh)
A legtöbb futott yard:1845DeMarco Murray (Dallas)
A legtöbb elkapott yard:1698Antonio Brown (Pittsburgh)
A legtöbb szerelés:150Luke Kuechly (Carolina)
A legtöbb sack:22
Justin Houston (Kansas City)
A legtöbb interception:7
Glover Quin (Detroit)
NFL 2014, ALAPSZAKASZ
17. (UTOLSÓ) FORDULÓ
2014.12.2819.00Baltimore Ravens–Cleveland Browns20–10
2014.12.2819.00Washington Redskins–Dallas Cowboys17–44
2014.12.2819.00Tennessee Titans–Indianapolis Colts10–27
2014.12.2819.00Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints20–23
2014.12.2819.00New York Giants–Philadelphia Eagles26–34
2014.12.2819.00New England Patriots–Buffalo Bills9–17
2014.12.2819.00Houston Texans–Jacksonville Jaguars23–17
2014.12.2819.00Kansas City Chiefs–San Diego Chargers19–7
2014.12.2819.00Miami Dolphins–New York Jets24–37
2014.12.2819.00Minnesota Vikings–Chicago Bears13–9
2014.12.2822.25Denver Broncos–Oakland Raiders47–14
2014.12.2822.25San Francisco 49ers–Arizona Cardinals20–17
2014.12.2822.25Green Bay Packers–Detroit Lions30–20
2014.12.2822.25Seattle Seahawks–St. Louis Rams20–6
2014.12.2822.25Atlanta Falcons–Carolina Panthers3–34
2014.12.292.30Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals27–17

NFL 2014, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2015.01.03–04.)
AFC
Piitsburgh Steelers (3.)–Baltimore Ravens (6.)2015.01.04. 2.15
Indianapolis Colts (4.)–Cincinnati Bengals (5.)2015.01.04. 19.05
NFC
Dallas Cowboys (3.)–Detroit Lions (6.)2015.01.04. 22.40
Carolina Panthers (4.)–Arizona Cardinals (5.)2015.01.03. 22.35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2015.01.10–11.)
AFC
New England Patriots (1.)–A wild card kör gyengébb kiemelésű továbbjutója (4./5./6.)2015.01.10. 22.35
Denver Broncos (2.)–A wild card kör jobb kiemelésű továbbjutója (3./4./5.)2015.01.11. 22.40
NFC
Seattle Seahawks (1.)–A wild card kör gyengébb kiemelésű továbbjutója (4./5./6.)2015.01.11. 2.15
Green Bay Packers (2.)–A wild card kör jobb kiemelésű továbbjutója (3./4./5.)2015.01.11. 19.05
KONFERENCIADÖNTŐK (2015.01.18.)
AFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5./6.)22.40
NFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5./6.)19.05
SUPER BOWL XLIX (2015.02.02.)
Az Amerikai főcsoport győztese–A Nemzeti főcsoport győztese*0.30
*University of Phoenix Stadium (Glendale, Arizona)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik