NFL: gyászol a liga, elhunyt a Steelers tulajdonosa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.14. 07:24
null
Dan Rooney a legutóbbi bajnoki cím után, 2009-ben a Fehér Házban a Steelersszel (Fotó: AFP)
Gyászol az NFL: 84 éves korában elhunyt Dan Rooney, a Pittsburgh Steelers tulajdonosa.

Rooney 1975-ben ült a Steelers elnöki székébe édesapját, Art Rooneyt váltva, majd apja halála után, 1988-ban a klub tulajdonosává is vált.

A csapat hat bajnoki címet szerzett az irányítása alatt, ezzel az egyik legsikeresebb lett az NFL-ben.

Dan Rooney beszélte rá apját arra, hogy 1969-ben Chuck Nollt nevezze ki vezetőedzővé. Irányítása alatt a siker mellett a türelem volt a másik kulcs, hiszen 1969 óta mindössze három vezetőedzője volt a Steelersnek, Noll után Bill Cowher, majd máig Mike Tomlin irányítja a pennsylvaniai csapatot.

Rooney a liga történetében is meghatározó, 1982-ben fontos szerepet játszott a játékosok sztrájkjának lezárásában, 1987-ben a bírókat győzte meg arról, hogy ne folytassák tüntetésüket. Sokat tett a fizetési sapka rendszerének kialakításáért, és a liga bővítési bizottságának elnökeként a Seattle és a Tampa Bay NFL-hez csatlakozásáért.

A leghíresebb tettét 2002-ben hajtotta végre, Tony Dungy és Herm Edward kirúgása után előíratta, hogy minden klubnak kisebbségieket is meg kell hallgatnia, ha állást hirdet. A szabályt Rooneyról nevezték el az NFL-ben, mielőtt létrejött, hat színes bőrű vezetőedző volt a ligában, azóta másik 17, akikből nyolc ma is ellátja pozícióját.

Legenda volt, akit az egész NFL megsirat, mert valóban mindenki szerette és tisztelte.

A Steelerst 2003 óta Art Rooney II, Dan Rooney legidősebb fia irányítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik