NFL: a Baltimore centere felajánlotta az agyát kutatásokra

Vágólapra másolva!
2013.02.01. 14:57
Matt Birk, a vasárnapi Super Bowlra készülő Baltimore Ravens centere sajtótájékoztatón bejelentette, hogy felajánlja az agyát halála utáni kutatásokra. Az NFL-ben ugyanis burjánzó probléma, hogy a játékosok szervezetében visszavonulásuk után jelentkezik a krónikus encephalopatia (CTE, chronic traumatic encephalopathy), az agy maradandó károsodása.

„Borzasztó ez, de mindenképpen segítek. Ha meghalok, úgyis mindegy nekem, de ha a testrészeimmel segíthetek olyan kutatásokat, amelyekkel nő az esélye mások meggyógyításának, benne vagyok" – mondta Birk, aki ilyen-olyan szinten már lassan 25 éve játszik, s centerként óhatatlanul több tucatszor ütközik a fejével minden meccsen.

A CTE szindrómát a sorozatos, fejet érő trauma okozza, s idősebb korban megjelennek a betegségre utaló jelek. A közelmúltban Junior Seau és Dave Duerson is öngyilkosságot követett el a betegsége miatt, s mindketten mellkason lőtték magukat, hogy az agyuk sértetlen maradjon a vizsgálatokra.

„Félelmetes a tudat, hogy nekem is lehet ilyen bajom, legalább három agyrázkódásom volt már az NFL-ben. Az öngyilkosságot nehéz megmagyarázni, de ők is segíteni akartak a kutatásokban" – mondta Birk, aki a bostoni egyetemnek ajánlotta fel az agyát.

Az NFL 4000 korábbi játékossal áll perben az agyrázkódások következményei miatt, Barack Obama elnök pedig nemrég azt mondta, nem támogatja, hogy a fia amerikaifutball-játékos legyen. Birk ugyanakkor kijelentette, örülne neki, ha a három fia ezt a sportágat választaná.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik