Griffin megsérült, a Redskins nélküle nyert a hosszabbításban

Vágólapra másolva!
2012.12.09. 23:30
null
Robert Griffin III térdsérülés miatt nem tudta folytatni a Baltimore elleni csatát (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 14. fordulójában az Atlanta Falcons idénybeli második vereségét szenvedte el miután 30–20-ra kikapott a Carolina Panthers otthonában. A Philadelphia Eagles nyolc vesztes meccs után tudott ismét nyerni: a Tampa Bay stadionjában 23–21-re nyertek a „sasok" az utolsó pillanatban fordítva. A Washington Redskinsnél Robert Griffin III megsérült, de a fővárosiak nélküle is legyőzték a Baltimore Ravenst hosszabbítás után.

 

Buffalo Bills–St. Louis Rams

Tizenhárom hét után a Billsnek esélye volt még a rájátszásba kerülésre – ehhez azonban mindenképp le kellett győznie a Ramst hazai környezetben. A Buffalo az első félidőben mindössze hat pontot tudott feltenni a táblára Rian Lindell két mezőnygólja révén. Szerencséjére Sam Bradfordék mindössze Steven Jackson egyyardos futott hatpontosát tudták felmutatni – azt is a harmadik negyedben, ráadásul Ryan Fitzpatrick hamar válaszolt egy Lee Smithnek dobott kétyardos passzolt TD-vel (12–7). A Bills kétpontos kísérlettel próbálkozott, de Lindell átadása nem jött össze. Mindössze 54 másodperccel a vége előtt fordított a Rams Brandon Gibson elkapott TD-jével, majd a kétpontos kísérlet is összejött a vendégeknek – akárcsak a győzelem is, hisz Fitzpatrick 21 másodperccel a vége előtt eladta a labdát. A Bills tehát 15–12-re kikapott hazai pályán a Ramstől.

Carolina Panthers–Atlanta Falcons

Egy félidőt átaludt vagy némi képzavarral élve: bent maradt az öltözőben az Atlanta Falcons a Panthers elleni összecsapáson. Pedig a Falconsnak jól jött volna a győzelem, hisz amennyiben néhány másik meccs kedvezően alakul számára, úgy a rájátszás első körében nem kellett volna pályára lépnie.

A Cam Newton vezette Panthers a harmadik harmadban már 23–0-ra vezetett: a QB egy-egy passzolt és futott TD-t is jegyzett, emellett pedig Graham Gano három mezőnygóllal hívta fel magára a figyelmet. Matt Ryan ekkor ébredt fel igazán. Előbb Roddy White-nak, majd Julio Jones adott touchdown-passzt, de ekkor Newton ismét villant, s DeAngelo Williamsnek dobott, 53 yardos TD-átadásával eldöntötte a meccset (30–13). A Falcons Jones elkapása után kétpontossal próbálkozott – hiába.

A végén Michael Turner még betört a Carolina célterületére, de ennek ellenére az NFC South divízió első helyét már korábban bebiztosító Atlanta idénybeli második vereségét könyvelte el. 30–13

Ryan 342 yarrdal, két TD-passzal és egy eladott labdával zárt, Cam Newton 287 passzolt yardja (és két dobott hatpontosa) mellé futott még 116 yardot, ráadásul egy 72 yardos touchdownt is futott a harmadik negyedben.

Cleveland Browns–Kansas City Chiefs

Nagy verést kapott az immáron 2–11-es mérleggel álló Kansas City Chiefs a Cleveland otthonában – annak ellenére, hogy a meccs kifejezetten jól indult számára, miután rögtön az első játéknál Jamaal Charles – aki összesen 165 yardot jegyzett a meccsen – nyolcvan yardról futott a Browns célterületére (0–7). A folytatás viszont a hazaiak futójáról, az újonc Trent Richardsonról szólt, aki két TD-t is összehozott. No meg a Browns szintén újonc elkapójáról, Travis Benjaminról, aki a második játékrészben 93 yardos punt-return TD-vel hívta fel magára a figyelmet. A Browns végül 30–7-re nyert, sorozatban már negyedszer, a Chiefs továbbra is a jövő évi draft 1/1-es választási jogára pályázhat jó eséllyel.

Indianapolis Colts–Tennessee Titans

Sorozatban harmadszor nyert az Andrew Luck vezette Colts, ezúttal tizenhárom pontos hátrányt ledolgozva győzött az Indianapolis a Tennessee Titans ellen hazai pályán. A félidőben még Jake Lockerék vezettek 20–7-re, Rob Bironas két mezőnygólja, illetve Jared Cook elkapott TD-je mellett említést érdemel Will Witherspoon is, aki elhalászta Luck átadását, s 40 yardról visszafutott a labdával a célterületig. A Colts Delone Carter futásával zárkózott, majd Cassius Vaughn interception-touchdownjával fordított. A hajrában Bironas mezőnygóljára Adam Vinatieri kétszer is (53 és 40 yardról) válaszolt – beállítva ezzel a 27–23-as végeredményt.

Jacksonville Jaguars–New York Jets

Mark Sanchez megkapta a bizalmat Rex Ryantől és élt vele. Ugyan 111 passzolt yardja nem kiemelkedő teljesítmény – pláne, hogy egyetlen TD-t sem passzolt –, de legalább nem adta el oly sokszor a labdát (csupán egyszer egy fumble révén). A Jets 17–10-es győzelmét a futók szállították: a 78 yardig jutó Bilal Powell és a 77-ig jutó Shonn Greene is egy-egy hatpontost jegyzett.

Cincinnati Bengals–Dallas Cowboys

Szoros és izgalmas meccset hozott a Dallas Cowboys Bengals elleni vendégjátéka. Tony Romóék DeMarco Murray egyyardos futott TD-jével még egyenlítettek (10–10), ám ezután a Bengals elhúzott Josh Brown három field goaljával, amelyből a második egyébként 52 yardról volt. A hajrában a Dallas Dez Bryant elkapásával és Dan Bailey hajrábeli mezőnygóljával fordított és nyert 20–19-re. A Cowboys a mérkőzés előtt megemlékezett nemrég elhunyt játékosára, Jerry Brownra.

Minnesota Vikings–Chicago Bears

A 154 yardig és két touchdownig jutó Adrian Peterson vezérletével a Vikings 21–14-re legyűrte a Chicago Bearst. A sikerhez persze kellett az újonc Harrison Smith 53 yardos interception-return TD-je is. Peterson remeklése ismét elfeledtetheti a Minnesota szurkolóival Christian Ponder újabb gyenge teljesítményét (90 yard, egy interception), míg a túloldalon Jay Cutler 260 yardot passzolt, egy touchdownt és két eladott labdát jegyzett. A Bears legutóbbi öt meccséből negyedszer kapott ki.

Pittsburgh Steelers–San Diego Chargers

Nagyszerű mérkőzést láthattak a Steelers–Chargers összecsapásra kilátogatók. A hazaiaknál Ben Roethlisberger felépült sérüléséből és 285 passzolt yarddal, valamint három TD-vel ünnepelte a nagy visszatérést. Pechjére csapata ennek ellenére kikapott, hisz a túloldalon Philip Rivers is három touchdown-passzt jegyzett (ebből kettőt a továbbra is jó formában lévő Danario Alexandernek dobott). A Steelersnél Mike Wallace két labdát kapott el a célterületen belül, az egyik 40 yardos volt. A Chargers részéről a védelem is hozzájárult a sikerhez: a harmadik negyedben Quentin Jammer összeszedte a labdát Roethlisberger fumble-je után az endzone-ban.

A Steelers a hajrában két futott TD-vel 24–34-re zárkózott – ami egyben a végeredményt is jelentette. A Chargers 15 mérkőzés óta nem tudott nyerni a Steelers pályáján – mostanáig, ráadásul négymeccses vesztes sorozatát is megszakította.

Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles

A sérült Michael Vick helyén ezúttal is Nick Foles kezdett az Eaglesben, az újonc irányító pedig életében először győzelemre vezette a „sasokat". Azokat a „sasokat", akik azelőtt zsinórban nyolc meccsen szenvedtek vereséget. Foles 381 yardja mellé két TD-t passzolt, egyet pedig futott – ráadásul ezekből kettőt a mérkőzés utolsó négy percében. Az utolsó másodpercben például egy yardról győztes passzt dobott Jeremy Maclinnek, így az Eagles 23–21-re nyert a Tampa Bay ellen, amelyben Josh Freeman két labdát is eljuttatott a célterületre, valamint a 128 nyolc futott yardot összehozó Doug Martin is jegyzett egy hatpontost.

Washington Redskins–Baltimore Ravens

Hosszabbításra volt szükség Washingtonban miután az irányítóját, Robert Griffint sérülés miatt elveszítő Redskins az utolsó másodpercben egyenlített a Baltimore Ravens ellen hazai pályán. Griffin 28–20-nál szenvedett térdsérülést, ami miatt nem tudta folytatni a játékot, így Kirk Cousins vette át helyét. Az újonc tartalékirányító a negyedik negyedben Pierre Garconnak passzolt TD-jével egyenlített, majd a hosszabbításban a Washington Kai Forbath mezőnygóljával 31–28-ra nyert.

A Ravensnél Flacco három TD-je mellé egy interceptiont is jegyzett, Ray Rice pedig 121 yardot futott összesen egy hatpontosa mellé. A hazaiaknál a szintén egy futott TD-t összehozó újonc Alfred Morris egy yarddal felülmúlta Rice-t.

A 22 óra után kezdődő mérkőzéseken

A Miami Dolphins a második negyed elején Dan Carpenter 28 yardos mezőnygóljával megszerezte a vezetést a San Francisco 49ers otthonában – és nagyjából ennyi örömül volt e napra a Delfineknek. David Akers két mezőnygóljával a 49ers még a félidő előtt fordított, majd Frank Gore megfutotta karrierje 50. TD-jét is, amivel már 13–3-ra vezetett a San Francisco.

Carpenter 53 yardos mezőnygóljával szépített ugyan a Miami, de Anthony Dixon 1 yardos futásával eldőlni látszott a mérkőzés (20–6). A túloldalon egy másik Anthony, Fasano 3 yardos elkapásával közeledett a Dolphins, de Colin Kaepernick irányító 50 yardos futása végleg eldöntötte az összecsapást (27–13).

New Yorkban labdaeladások, és támadó hibák nyitották a mérkőzést, előbb a Saints védője, Elbert Mack vitte vissza 73 yardon keresztül Eli Manning passzát TD-ig, majd a kezdőrúgás után David Wilson hordta 97 yardon át hatpontosig a tojást. Még az első negyedben Eli Manning saját csapattársát, Martellus Bennettet is TD-passzal találta meg, majd a szünet előtt Garrett Hartley két mezőnygóljával egy pontra csökkent a különbség (14–13). Domenik Hixon 5 yardos elkapásával a 2. negyed végén növelte előnyét a címvédő, majd Wilson 6 yardos futása, és Hakeem Nicks 25 yardos elkapása után a harmadik negyedben már 35–13 volt az állás.

A Saints ekkor még nem adta fel, és Darren Sproles előbb 13 yardos futással, majd 9 yardos elkapással csökkentette a differenciát (35–27). A záró játékrészben Eli Manning 4. TD-passzát is kiosztotta, ezúttal Victor Cruz volt eredményes, majd Lawrence Tynes 39 yardos mezőnygólja után Wilson 52 yardos futással állította be az 52–27-es végeredményt. A vendégek részéről Brees végül 354 yardig jutott, a hazaiak részéről pedig még Stevie Brownt kell még kiemelni, aki a Saints irányítójának két átadását is elcsípte, valamint egy labdavesztést is kierőszakolt.

Seattle-ben még eddig sem volt kérdéses a győztes kiléte. A vendégek nem tudtak mit kezdeni a Marshawn Lynch, Robert Turbin futókettőssel, akik összesen 236 yardot (128, ill 108), valamint 3 TD-t szereztek (mindhármat az ihletett formában játszó Lynch). Az Arizona részéről John Skelton négyszer is eladta a labdát, ebből kétszer Richard Sherman szerezte meg (egyszer egészen TD-ig vitte vissza), valamint Bobby Wagner is két interceptionig jutott.

A Seahawks Malcolm Smith fumble utáni visszahordása után is szerzett TD-t, majd Russell Wilson is kiosztott egy hatpontos átadást Zach Millernek, így a végén még Matt Flynn csereirányító is beállhatott, a házigazda végül 58–0-ra kiütötte csoportriválisát.

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
14. FORDULÓ
2012. 12. 07. 2:20 Oakland Raiders–Denver Broncos 13–26
2012. 12. 09. 19:00 Washington Redskins–Baltimore Ravens 31–28 – h. u.
2012. 12. 09. 19:00 Cleveland Browns–Kansas City Chiefs 30–7
2012. 12. 09. 19:00 Pittsburgh Steelers–San Diego Chargers 24–34
2012. 12. 09. 19:00 Indianapolis Colts–Tennessee Titans 27–23
2012. 12. 09. 19:00 Jacksonville Jaguars–New York Jets 10–17
2012. 12. 09. 19:00 Minnesota Vikings–Chicago Bears 21–14
2012. 12. 09. 19:00 Carolina Panthers–Atlanta Falcons 30–20
2012. 12. 09. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles 21–23
2012. 12. 09. 19:00 Buffalo Bills–St. Louis Rams 12–15
2012. 12. 09. 19:00 Cincinnati Bengals–Dallas Cowboys 19–20
2012. 12. 09. 22:05 San Francisco 49ers–Miami Dolphins 27–13
2012. 12. 09. 22:25 New York Giants–New Orleans Saints 52–27
2012. 12. 09. 22:25 Seattle Seahawks–Arizona Cardinals 58–0
2012. 12. 10. 2:20 Green Bay Packers–Detroit Lions 27–20
2012. 12. 11. 2:30 New England Patriots–Houston Texans

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik