Tom Bradyék kiütötték Peyton Manningéket a csúcsrangadón

Vágólapra másolva!
2014.11.02. 22:25
null
Tom Brady négy TD-passzig jutott a Denver Broncos elleni AFC-csúcstalálkozón (Fotó: Action Images)
Az NFL 9. fordulójában hatalmas pofonba nézett bele a San Diego Chargers, melyet 37–0-ra ütött ki a Miami Dolphins – a Chargers 1999 óta először maradt szerzett pont nélkül. A Dallas támadójátéka szárnyaszegett volt a sérült Tony Romo nélkül, az Arizona ezt ki is használta, és 1974 óta először egyedül áll a legjobb mérleggel az NFC-ben. A forduló rangadóján a New England Patriots 43–21-re kiütötte a Denver Broncost.

 

A 22 ÓRÁS MÉRKŐZÉSEKEN

A két jövendőbeli „halhatatlan" irányító 16. alkalommal vezette egymás ellen a csapatát, Tom Brady pedig 11–5-re módosította Peyton Manning elleni mérlegét.

A mérkőzés előtt óriási havazás zajlott Foxborough-ban, de az összecsapást már teljesen tiszta pályán, igaz, hatalmas szélben és fagyos időben rendezték meg, ez utóbbi körülmény pedig rendszerint nem ízlett korábban Manningnek.

Az első touchdownt így is a vendégek szerezték, Stephen Gostkowski két mezőnygólja között Ronnie Hillman egyyardos futásával, így 7–3-ra, majd 7–6-ra a vendégek vezettek. A mérkőzés során utoljára. Beindult ugyanis a hazai gépezet, és Manning (438 yard, 2 TD, 2 interception) eladott labdája után Julian Edelman (89 yard) előbb elkapásból, majd 84 yardos punt utáni visszahordásból szerzett TD-t, a kettő között pedig a denveriek egy mezőnygólt is kihagytak (20–7). Még a szünet előtt úgy tűnt, megszerzi harmadik hatpontosát is, de végül a visszajátszások bebizonyították, hogy nem birtokolta a labdát, így két játékkal később Shane Vereen futó elkapásával szerzett újabb pontokat a Patriots (27–7).

A fordulást követően felcsillant a remény a vendégek előtt, Brady (333 yard, 4 TD, egy interception) felpattanó passzát az újonc Bradley Roby kaparintotta meg, majd – az egyébként csendes napot tartó, két elkapásból 33 yard – Julius Thomas tight end elkapásával két labdabirtokláson belülre kapaszkodott a Broncos (27–14).

Julian Edelman két TD-t szerzett a rangadón (Fotó: Action Images)
Julian Edelman két TD-t szerzett a rangadón (Fotó: Action Images)

Az akadozó Hazafi-gépezet egy újabb mezőnygóllal felelt, majd jött a meccs kimenetelét nagyban befolyásoló második Manning-interception (a korábbi New England-i Wes Welker kezéből pattant fel a labda), Brandon Browner nagy visszahordása után pedig Brandon LaFell szerzett 10 yardos TD-t (37–14).

Manningék azonban nem adták fel, és a kelleténél agresszívabban védekező Hazafiak hibáit kihasználva Hillman elkapott TD-jával szépítettek (37–21), de Rob Gronkowski (105 yard) hatpontosával visszaállt a tetemes különbség.

A Denver ezt követően hiába termelte ipari mennyiségben a yardokat, a meccs során mind a négy negyedik kísérletét elrontotta, így pedig már az is belefért a hazai gárdának, hogy csak futtatták az órát.

A futójáték egyébiránt az utolsó percekig egyik félnek sem működött, jellemző pillanat volt a hajrában, amikor a Patriots kétyardos átlagot tudott felmutatni, a Broncos pedig 1.8-est, ez végül 2.6–2.5-re „javult". A hatalmas szélben így a passzjátékok domináltak, a két irányító összesen 110 passzt eresztett el (Brady–Manning 53–57), ebből 67 ért célba (33–34), de hiába szerzett 105 yarddal több a vendégek legendája, a Hazafiak sima sikert arattak (43–21). A Musztángok részéről ki kell még emelni az Emmanuel Sanders (151 yard), Demaryius Thomas (127 yard) elkapó duót, amely összesen 278 yardot termelt a Patriots ellen.

Emmanuel Sanders 151 yardja sem ért sikert a Broncosnak (Fotó: Action Images)
Emmanuel Sanders 151 yardja sem ért sikert a Broncosnak (Fotó: Action Images)



A címvédő Seattle Seahawks az Oakland Raiderst fogadta, és győzte le a vártnál szorosabb csatában, 30–24-re. Az első szó Sebastian Janikowski mezőnygóljával a vendégeké volt (0–3), de a két TD-t futó Marshawn Lynch vezérletével a Halászsasok a szünetig egy 24–0-s sorozattal fordítottak (24–3), a harmadik negyedben előbb egy blokkolt rúgás után, majd Derek Carr TD-passzával közeledett a Raiders (24–17), ennél közelebb azonban már nem tudott jönni, a végén Carr második TD-átadása már csak kozmetikázást jelentett.

A St. Louis Rams nagy meglepetésre a Seahawks után a 49ers skalpját is begyűjtötte. Hiába vezetett 3–0-ra és 10–3-ra is a San Francisco, és támadatott az ellenfél egy yardosáról az utolsó másodpercekben 13–10-es hátrányban, a meccs során nyolcszor földre kerülő Colin Kaepernick a biztos mezőnygól és a hosszabbítás helyett győzelemre tört, és a célterület felé futva elveszítette a labdát (10–13).

Riversnek (17) és a Chargersnek egészen pocsék napja volt (Fotó: Reuters)
Riversnek (17) és a Chargersnek egészen pocsék napja volt (Fotó: Reuters)



A 19 ÓRÁS MÉRKŐZÉSEKEN

Az NFL kilencedik játékhetének vasárnapi összecsapásain is születtek nagy meglepetések. A Miami Dolphins lenullázta a San Diego Chargerst, a Browns sikerszériája a Buccaneers ellen sem szakadt meg, az Eagles idegenben verte a Texanst. Tony Romo hiánya meglátszott a dallas támadógépezetén, nélküle esélye sem volt a Cardinals ellen a Cowboysnak.

A Tampa Bay Buccaneers a Cleveland Brownshoz látogatott. Ahogy idén már megszokhattuk, ezúttal is nagy szerencsétlenkedés övezte a Kalózok játékát. Meglepetésre jól működött a támadógépezet, az első két sorozatban azonban így is csak mezőnygól-kísérletig jutott Lovie Smith csapata. Az elsőt azonban blokkolta a Browns speciális egysége, a következő kísérlet pedig kimaradt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2014-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második negyedben megtört a jég, TD-t szerzett a Buccaneers: az újonc elkapó, Mike Evans húzott le egy 24 yardos passzt. (7–6) Brian Hoyer, a Browns irányítója saját vörös zónájában eladta a labdát, a Tampa Bay azonban nem tudta kihasználni a lehetőséget, miután Mike Glennon egyenesen egy clevelandi védő kezébe dobta a labdát. Hoyer a nagyszünet előtt még vezetett egy szép támadást, ebből három pontot csinált a Browns, így 10–9-es Buccaneers vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A harmadik negyedet a Cleveland kezdte, nem is rosszul, a hazai gárda eljutott a Tampa Bay vörös zónájáig, az első lehetőségből viszont nem sikerült TD-t elérni, a mezőnygól-kísérletnél azonban hatalmasat hibázott a Buccaneers, így tovább támadhatott a Browns. Ezt az esélyt ki is használta Terrance West, kétyardos touchdown-elkapásával sikerült a fordítás. (16–10) A nap hőse a vendégeknél egyértelműen az újonc Evans volt, aki másodszorra is megvillant, 24 yardos elkapásából ismét touchdownt ért el. (17–10)

Hoyer válasza egy hosszú támadás volt, a Browns egészen a vörös zónáig menetelt, az irányító passzába ekkor hiba csúszott, ez pedig újabb labdaeladást eredményezett. A játékszert hamar visszakapta a hazai együttes, majd Alterraun Verner szélső védő hibája után Taylor Gabriel szerzett vezetést a Clevelandnek. (22–17) A Buccaneers a győzelemért támadhatott, Evans 31 yardos remek elkapásával jól is indult a sorozat, a félpályánál viszont magakadt az offenzíva, végül nem sikerült fordítani, így a Browns nyert 22–17-re.

A Houston Texans–Philadelphia Eagles találkozó első félideje igazi pontesőt hozott. Ezt Nick Foles, az Eagles irányítója nyitotta meg. Foles 59 yardos passzát Jeremy Maclin váltotta pontokra. (7–0)
A vendégek „vezére" ezután visszaesett. Hibájából a Texans TD-t szerzett, miután eladott labdáját A. J. Bouye vitte vissza a Philadelphia végzónájába, majd Foles nem sokkal ezután meg is sérült, az első hírek szerint a vállával akadt probléma. Helyére az előszezonban igazolt Mark Sanchez állt be, aki rögtön hat pontot érő átadással nyitott, ám nem sokkal ezután el is adott egy labdát. A másik oldalon Ryan Fitzpatrick villant, 56 yardos passzát a futó Arians Foster váltotta touchdownra. Az első félidő 17–14-es philadelphiai vezetéssel zárult.

A másodikat is a vendégek kezdték jobban, Chris Polk futott TD-jével pedig 24–14-re el is húztak. Válaszolt a Houston, Fitzpatrick a fiatal DeAndre Hopkinsnak passzolt hatpontost, amivel három pontra feljött a hazai csapat. Sanchez viszont nem engedte, hogy fordítson a Texans, négy perccel a lefújás előtt pontot tett a meccsre, és nyolcyardos passzával a Philly 31–21-re megnyerte az összecsapást.

A Miami Dolphins a San Diego Chargerst fogadta. Mindkét gárda számára kiemelt fontosságú volt a mérkőzés, hiszen a rájátszásért küzdenek. Meglepetésre az esélyesebb Chargers támadóegysége teljesen impotens volt, Philip Riversék végül nem is tudtak pontot szerezni. Nem úgy a Dolphins! Az első negyedben a tight end Charles Clay szerzett vezetést a hazai csapatnak, amit a második játékrészben a futó Lamar Miller növelt. (14–0)

A Miami nem állt le, habár több TD-t már nem szerzett az első félidőben, két mezőnygólt azért még értékesített Caleb Sturgis rúgó. (20–0)

A második félidő is a Delfinekről szólt, rögtön az első támadásból megvolt a hét pont: Ryan Tannehill ezúttal Rishard Matthewst találta meg. (27–0) Rivers szörnyű teljesítményt nyújtott, a harmadik negyed végén már négy eladott labdánál járt, amit a Dolphins rendre meg is bosszult. Negyedik elvesztett labdája után Tannehill négyyardos touchdown-passzt adott az újonc Jarvis Landrynek. (37–0) A Chargers edzője, Mike McCoy ezek után úgy döntött, hogy lehozza a rossz formát mzutató irányítót, nehogy megsérüljön. A maradék időben nem változott az állás, a Miami 37–0-ra valósággal átgázolt a San Diegón.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN...

A Tony Romo nélkül felálló Dallas nem bírt a remek formában lévő Arizonával. Bruce Arians csapata 28–17-re győzött, és a kilencedik játékhét után meglepetésre már 7–1-es mérleggel áll.

Elképesztő végjátékot hozott a Vikings–Redskins találkozó! A vendégek az utolsó percben még a győzelem reményében támadhattak, ám nem sikerült fordítani, így az újonc Teddy Bridgewater az Atlanta és a Tampa Bay után ismét sikerre vezette a Vikingeket.

Továbbra sem megy a New York Jetsnek támadóoldalon. A Chiefs ellen csupán tíz pontot sikerült feltenni a táblára, ez pedig nagyon kevés volt a győzelemhez. A Kansas City simán, 24–10-re behúzta a találkozót.

A Cincinnati támadói mindent megtettek annak érdekében, hogy kikapjanak a Jacksonville-től kettejük összecsapásán, ám a Bengals védelme a helyén volt, amikor kellett. A vége 33–23 lett a Cincynek, Blake Bortles, a Jaguars újonc irányítója ezúttal csak egyszer adta el a labdát, azt is a mérkőzés végén, ám csapatának így sem volt esélye.

Big Ben Roethlisberger két meccsen 12 TD-passzig jutott! (Fotó: Action Images)
Big Ben Roethlisberger két meccsen 12 TD-passzig jutott! (Fotó: Action Images)

 

Ben Roethlisberger elképesztő formában van. A Pittsburgh irányítója a Baltimore Ravens elleni 43–23-as siker alkalmával a 340 yard mellett újra hat TD-passzt számlált – csakúgy, mint a Colts ellen–, ezzel pedig természetesen újabb rekordot döntött. Az eddigi csúcsot Tom Flores (1963) és Tom Brady (2007) tartották közösen, ők 11 TD-passzig jutottak két meccs alatt.

NFL, ALAPSZAKASZ
9. FORDULÓ
2014. 10. 31.1.25Carolina Panthers–New Orleans Saints10–28
2014. 11. 02.19.00Cincinnati Bengals–Jacksonville Jaguars33–23
2014. 11. 02.19.00Cleveland Browns–Tampa Bay Buccaneers22–17
2014. 11. 02.19.00Dallas Cowboys–Arizona Cardinals17–28
2014. 11. 02.19.00Kansas City Chiefs–New York Jets24–10
2014. 11. 02.19.00Miami Dolphins–San Diego Chargers37–0
2014. 11. 02.19.00Minnesota Vikings–Washington Redskins29–26
2014. 11. 02.19.00Houston Texans–Philadelphia Eagles21–31
2014. 11. 02.22.05San Francisco 49ers–St. Louis Rams10–13
2014. 11. 02.22.25New England Patriots–Denver Broncos43–21
2014. 11. 02.22.25Seattle Seahawks–Oakland Raiders30–24
2014. 11. 03.2.30Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens43–23
2014. 11. 04.2.30New York Giants–Indianapolis Colts
Szabadnapos. Atlanta Falcons, Buffalo Bills, Chicago Bears, Detroit Lions, Green Bay Packers, Tennessee Titans
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik