Nálunk most Peyton Manning és a Denver ül a liga trónján

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2013.12.12. 17:34
null
A denveriek ismét a liga tetején ülnek – legalábbis szubjektív erősorrendünkben (Fotók: Reuters)
A Tennessee-t hazai pályán legyőző Denver Broncos visszavette a vezetést a San Franciscóban vereséget szenvedő Seattle Seahawkstól szubjektív NFL-erősorrendünkön, amelyen a Cleveland ellen az utolsó percben 12 pontos hátrányból fordító New England feljött a 3. helyre. A lista végén az edzőváltáson átesett Houston Texans áll – vele együtt négy tavalyi playoffcsapat zárja a sort.

 

1. (az előző listán: 2.) Denver Broncos (győzelem-vereség mutató: 11-2)
Nem meglepetés, hozta a kötelezőt a Broncos, Peyton Manning igazán büszke lehet magára, mivel a saját csapata mellett a korábbi kenyéradóját, az Indianapolist is bejuttatta a rájátszásba. Ráadásul végre bizonyította Manning, hogy nemcsak napsütésben és csarnokban tud villanni, hanem rossz időben is bármikor életveszélyes. Jó úton jár a rekord felé, míg Matt Prater rúgó már meg is szerezte a legtávolibb mezőnygól csúcsát (64 yard).

2. (1.) Seattle Seahawks (11-2)
Vereséget szenvedett a Seahawks, de így sem érheti panasz. A fél hátvédsor eltiltását tölti, a Seattle mégis az utolsó pillanatig meccsben volt a rettentő erős 49ersszel – nagyon erős az északnyugatiak kerete. Az első kiemelés így is meglesz Russell Wilsonéknak, efelől kétségünk sincs.

3. (4.) New England Patriots (10-3)
Lassan már szavak sincsenek arra, amit a Pats művel az utóbbi hetekben! Ismét egy zseniális fordítás az utolsó percekben, még ha kétes bírói döntések által is jött össze… Ez mégis a Hazafiak hozzáállását jellemzi, hogy számukra nincsen elbukott meccs, az utolsó pillanatig küzdenek! Rossz hír azonban Tom Bradyék számára, hogy a sztár tight end, Rob Gronkowski súlyos térdsérülést szenvedett, így ebben a szezonban már nem játszik.

4. (5.) New Orleans Saints (10-3)
Kissé leeresztett a New Orleans az utóbbi hetekben, amikor viszont nagyon kellett, Sean Payton kellően fel tudta rázni a csapatát. A Saints még mindig az a sötét ló lehet a rájátszásban, amely bármelyik meccsen meglepetést okozhat. Amíg Drew Brees dobál, addig egyetlen mérkőzés sincs eldöntve.

5. (3.) Carolina Panthers (9-4)
A szezon talán legfontosabb meccsét bukta el a Carolina: nagyon sima pofonba szaladt bele New Orleansban. Bár még így sincs veszve a csoportgyőzelem. Ezúttal nem volt meg az átütőerő sem a támadóegységben, sem pedig a védőkben, a szezon eleji szerencsétlenkedést idézték a Párducok.

6. (6.) Kansas City Chiefs (10-3)
Megszakadt a Chiefs hárommeccses nyeretlenségi sorozata, így végre sikerült visszajönni a gödörből. Igazából egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy mennyi esélyt hagy a Redskinsnek Andy Reid csapata, már az első pillanattól kezdve hengereltek a Főnökök. Ha így folytatják, pont a rájátszásra sikerül felszívniuk magukat, azt pedig egyik AFC-s gárda sem szeretné…

7. (7.) Cincinnati Bengals (9-4)
Habár egy elképesztően nagy bírói hiba folytán tudott jelentős előnybe kerülni a Bengals a nagyszünet előtt a Colts ellen, ettől függetlenül is jobb volt ellenfelénél, a győzelmét nem érheti támadás. Mindenesetre aggasztó lehet, hogy Andy Daltonék rendre leeresztenek a második játékrészre, ezt a rájátszásban valamelyik csapat még meg fogja büntetni.

8. (8.) San Francisco 49ers (9-4)
A szezon talán legfontosabb győzelmét aratta a San Francisco azzal, hogy megverte a Seahawkst. Jim Harbaugh gárdája roppant erős, és habár elszórakozta a szezon első felét, a végére azért komolyan összeszedte magát és megmutatja, hogy a playoffban is nagyon veszélyes ellenfél lesz.

A Philadelphia a Detroiton és a körülményeken is felülkerekedett
A Philadelphia a Detroiton és a körülményeken is felülkerekedett

9. (10.) Philadelphia Eagles (8-5)
Egy negyed alatt, 20–6-os hátrányból fordított az Eagles a Lions ellen, ezzel pedig megvan Chip Kellyék nyolcadik sikere is, amivel hatalmas lépést tettek a csoport megnyerése felé, miután a Cowboys nagy pofonba szaladt bele hétfő este. LeSean McCoy magabiztosan halad afelé, hogy idén ő legyen a legjobb running back, a 217 futott yardjával feladta a leckét a ligának...

10. (12.) Arizona Cardinals (8-5)
Az Arians csatahajó tovább menetel, bár nincsenek könnyű helyzetben, mivel a Seahawks és a 49ers is megelőzi az Arizonát az AFC Westben. Az sem segíti a gárdát, hogy Tyrann Mathieu, az újonc safety, aki remek évet produkált eddig, súlyos térdsérülést szenvedett, így ebben az évben már biztosan nem játszhat.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

11. (9.) Indianapolis Colts (8-5)
Kikapott a Colts Cincinnatiben, ám a zakó ellenére legalább életjeleket mutat a támadóegység, főleg az edzőcsapatból felkerülő Da'Rick Rogers, aki lassan ki is szorítja az eddig gyengélkedő Heyward-Beyt a kezdőcsapatból. Andrew Lucknak ez jó hír, ahogy az Indynek is, elnézve DHB idei játékát.

12. (14.) Miami Dolphins (7-6)
Parádés győzelmet aratott a Dolphins a Steelers felett, ezzel tovább folytatta jó sorozatát, amely jó eséllyel wild card helyet eredményezhet. A lehető legjobbkor álltak össze a Delfinek a balhék után, hiszen a playoffban már minden lehetséges, ha pedig odáig elvánszorognak, akár még meglepetést is okozhatnak.

13. (11.) Detroit Lions (7-6)
Pokoli körülmények között vívott meg egymással a Lions és az Eagles, a játékosok szinte a saját orrukig sem láttak a zuhogó hóesésben. Meglepetésre az amúgy dome-ban játszó Oroszlánok kezdték jobban a rangadót, a harmadik negyedik végig a kezükben volt a siker kulcsa, ám egy rettentő gyenge utolsó negyeddel sikerült elszórakozniuk az egyébként nagyon fontos diadalt. A Bears nyert hétfő este, így jó kis csaták lesznek még a csoportban.

A Detroit elmúlt heteit szimbolizáló kép: Akers labdája nem a kapu felé repül a blokk után
A Detroit elmúlt heteit szimbolizáló kép: Akers labdája nem a kapu felé repül a blokk után

14. (15.) Chicago Bears (7-6)
Esélyt sem hagyott a Chicago a hétfő esti rangadón a Dallasnak! Josh McCown ellenállhatatlanul dobál, mióta átvette Jay Cutler helyét a kezdőben, ez pedig leginkább a sérült irányító számára lehet rettentő kínos… A Lions vereségével érdekes utolsó hetek jönnek, kezdetnek a Brownst kellene elverni.

15. (16.) Baltimore Ravens (7-6)
Nagy nehezen tudta behúzni a Vikings elleni meccsét a címvédő Ravens, ezzel pedig továbbra is a 6., rájátszást érő helyen áll. Nem lesz egyszerű a folytatás, hiszen Detroitba látogatnak a Hollók. Mindkét csapat a rájátszásért küzd, így igazi rangadóra van kilátás.

16. (13.) Dallas Cowboys (7-6)
Kellemetlen kudarc ismét a Dallasnál, ezzel pedig ismét lépéselőnybe került a Detroitot legyőző Eagles a csoportban. Ideje lesz összekapni a védelmet, mert az idei egység semmivel sem jobb, mint a tavalyi, Rob Ryan vezette társaság. Már Jerry Jones tulajdonos is rég megbánta a nagytakarítást. Kínos lesz ez így...

17. (17.) San Diego Chargers (6-7)
Simán hozta a Giants elleni összecsapást a San Diego. Kár, hogy ezt a meggyőző teljesítményt csak 3-4 hetente képes elővenni Mike McCoy társasága, így viszont ez továbbra sem elegendő ahhoz, hogy a rájátszás közelébe kerüljenek Philip Riversék. Az idény után folytatódhat az építkezés, nyilván most már fél szemmel a holt szezonra is figyelnek.

18. (18.) Green Bay Packers (6-6-1)
Egészen hihetetlen győzelmet tudott behúzni a Green Bay, ezzel a diadallal pedig ismét ott a remény a wild cardra. Sok esélyük nincsen már, de még nem lejátszott ez az év, főleg, ha Aaron Rodgers esetleg visszatérne a tizenötödik játékhétre. Egyelőre még nem tudni, hogy vállalhatja-e a játékot, de őt ismerve és az Atlanta legyőzése után, hogy még semmi sincs veszve, már biztosan kezdeni szeretne.

19. (22.) New York Jets (6-7)
Ezúttal minden összejött a Jetsnek, így Rex Ryanék egy kicsit fellélegezhetnek, hiszen véget ért a horribilisan rossz sorozatuk. Valószínűleg ez sem menti majd meg Ryant attól, hogy a szezon végén megköszönjék a munkáját, mindenesetre összességében még így is szép eredmény, hogy hat győzelemmel áll a gárda.

20. (19.) New York Giants (5-8)
Elfogyott a Giants lendülete, a San Diego túl nagy falatnak bizonyult Coughlinék számára. Sok a gond azért, hiába az előző heti sikerek. A támadófal továbbra sem megbízható, ahogy az egész támadócsapatot fejetlenség jellemzi. Nincs meg az igazi átütőerő, ami az elmúlt esztendők folyamán megvolt, ezzel pedig kezdeni kellene valamit az offseasonban.

21. (20.) St. Louis Rams (5-8)
Nem bírtak a Kosok csoportellenfelükkel, az Arizonával, de boldogok lehetnek St. Louisban, mivel a Washington blamájával a jelek szerint roppant erős pick vándorol Jeff Fisherék birtokába. Úgy tűnik, remekül fognak kijönni a tavalyi draft napi cseréből. Sam Bradford pedig lassan kezdhet félni.

22. (21.) Tennessee Titans (5-8)
Megint kikapott a Titans. Alapvetően nem lenne ez baj, mivel a Broncostól ki lehet kapni, viszont ezzel a zakóval hivatalossá vált, hogy a Colts nyerte meg a csoportját. Kár ezért az évért, mert Jake Locker sérüléséig nagyon ott lógott a levegőben a meglepetés, de ez az álom az utóbbi hetekben gyorsan szerte is foszlott.

23. (23.) Pittsburgh Steelers (5-8)
Megint zakózott a Steelers, ezzel pedig bátran kijelenthetjük, hogy elszálltak a rájátszásról szőtt reményei Mike Tomlinéknak. Kár érte, mert van kraft a keretben, de a gyenge szezonkezdet és a rettentő hullámzó játékhívás, illetve védelem ezúttal túl sokba került. Ráadásul még a Mike Tomlin kirúgását firtató hangok is kezdenek felerősödni, bár ez kissé talán meglepő.

A Pittsburghnek a Miami elleni vereség után csupán matematikai esélye maradt a rájátszásra
A Pittsburghnek a Miami elleni vereség után csupán matematikai esélye maradt a rájátszásra

24. (26.) Tampa Bay Buccaneers (4-9)
Ismét diadalmaskodott a Tampa Bay, ezzel pedig elég távol kerültek az 1/1-es picktől és az áhított franchise irányítótól Greg Schianóék. Mike Glennon egyáltalán nem rossz játékos, de még mindig nem látjuk azt, hogy hosszútávon alapköve lehetne egy NFL csapatnak. Majd a 49ers ellen meglesz a tizedik blama!

25. (24.) Cleveland Browns (4-9)
Fejben valahogy nem bírják végig a meccseket a Browns játékosai. Egészen az utolsó percekig simán vezetnek, majd valami elszakad a fejekben, és egy pillanat alatt sikerül elveszteni az egyébként már megnyert összecsapást. Kár ezekért a blamákért, mert jó csapat a Cleveland, tényleg benne van a keretben, hogy a legjobbak közé emelkedjen. Csak egy kis tudatosság és valamivel könnyebb csoport kellene.

26. (29.) Jacksonville Jaguars (4-9)
A Jax lassan végigveri a csoportját. nagyon kár, hogy fél szezonnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Gus Bradley megtalálja a módját, hogy tüzelje fel a fiait, mert egyébként akár még meglepetést is okozhattak volna a Jaguárok. Ez az év sajnos így is elment már, bár a győzelmekkel egyre távolabb kerül az 1/1-től és a franchise irányítójától a Jags.

27. (25.) Oakland Raiders (4-9)
Ha nem engedi el az első félidőben az Oakland a Jetset, akkor talán lehetett volna esélye, de így viszont későn próbált meg visszakapaszkodni. A Raiders egyik csapategysége sem volt a topon, ezzel pedig valószínűvé is vált, hogy ismét a top5 környékén draftolhatnak a kaliforniaiak.

28. (27.) Buffalo Bills (4-9)
A Buffalo vasárnap valahol egészen máshol járt fejben, nem a Tampa Bay elleni meccsen. E.J. Manuel kritikán aluli hetet zárt, de a komplett edzői stáb is lassan elgondolkodhatna a lemondáson, mert amit az utóbbi hetekben domborítanak a Bölények, arra nem lehet egy darab pozitív jelzőt sem mondani. Következhet a Jacksonville.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat végez a legrosszabb mérleggel – kié lesz az 1/1?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

29. (28.) Minnesota Vikings (3-9-1)

Izgalmas meccsen szerencsétlenkedte el a sikert a Vikings, bár igazából lehet, hogy ez volt a legjobb dolog, ami történhetett Adrian Petersonékkal. Ezzel továbbra is versenyben vannak az 1/1-es cetliért, amivel nem titkoltan legalább el tudná hozni a várva várt franchise irányítóját Leslie Frazier. Másra itt nincs nagyon szükség, mint tankolásra, bár ez nem divat az NFL-ben.

30. (30.) Atlanta Falcons (3-10)
Ha a második félidőben nem képes egyetlen pontot sem felrakni a táblára a csapatod, akkor komoly gond lehet. A Falconsnál pontosan ez történt, így Mike Smith fiai hatalmas blamába szaladtak bele a Lambeau Fielden. Talán az lenne a legjobb, ha elbúcsúznának a széteső főedzőtől, mert a sorozatos gyengélkedésre és égésre már nem lehet kifogás a sok sérülés.

31. (31.) Washington Redskins (3-10)
Tovább folytatja a lejtmenetet a fővárosi Redskins, ezúttal a Chiefs páholta el nagyon csúnyán a Rézbőrűeket. A Mike Shanahan fesztivál is napról-napra duzzad, Dan Snyderrel már nyíltan is megszólják egymást, aminek persze egy következménye lehet csupán: a Shanahan éra vége Washingtonban.

32. (32.) Houston Texans (2-11)
Már a Jacksonville is akkor pofozza fel a Texanst, amikor csak akarja, ami nem kis szó houstoni szempontból… Gary Kubiaknak még a hétvége előtt megköszönték az eddigi munkáját a gárda élén. Wade Phillipsék pedig immáron az 1/1-es pick fő várományosaivá léptek elő, aminek vélhetően Case Keenum sem örül, esélyesen gyorsan véget is ér a karrierje kezdő irányítóként.

A 15. játékhét magyar idő szerint péntek hajnalban a Denver–San Diego összecsapással kezdődik.

STATISZTIKÁK
A 14. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Tom Brady (New England)
–Cleveland 418
A legtöbb futott yard: LeSean McCoy (Philadelphia)
–Detroit 217
A legtöbb elkapott yard: Andre Johnson (Houston)
–Jacksonville 154
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 4522 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 1305 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 1400 Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés: 139 Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 15.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 6 DeAndre Levy (Detroit)
14. FORDULÓ
2013. 12. 06. 2:25 Jacksonville Jaguars–Houston Texans 27–20
2013. 12. 08. 19:00 Baltimore Ravens–Minnesota Vikings 29–26
2013. 12. 08. 19:00 Cincinnati Bengals–Indianapolis Colts 42–28
2013. 12. 08. 19:00 Green Bay Packers–Atlanta Falcons 22–21
2013. 12. 08. 19:00 New England Patriots–Cleveland Browns 27–26
2013. 12. 08. 19:00 New York Jets–Oakland Raiders 37–27
2013. 12. 08. 19:00 Philadelphia Eagles–Detroit Lions 34–20
2013. 12. 08. 19:00 Pittsburgh Steelers–Miami Dolphins 28–34
2013. 12. 08. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Buffalo Bills 27–6
2013. 12. 08. 19:00 Washington Redskins–Kansas City Chiefs 10–45
2013. 12. 08. 22:05 Denver Broncos–Tennessee Titans 51–28
2013. 12. 08. 22:25 Arizona Cardinals–St. Louis Rams 30–10
2013. 12. 08. 22:25 San Diego Chargers–New York Giants 37–14
2013. 12. 08. 22:25 San Francisco 49ers–Seattle Seahawks 19–17
2013. 12. 09. 2:30 New Orleans Saints–Carolina Panthers 31–13
2013. 12. 10. 2:40 Chicago Bears–Dallas Cowboys 45–28
15. FORDULÓ
2013. 12. 13. 2:25 Denver Broncos–San Diego Chargers
2013. 12. 15. 19:00 Atlanta Falcons–Washington Redskins
2013. 12. 15. 19:00 Cleveland Browns–Chicago Bears
2013. 12. 15. 19:00 Tennessee Titans–Arizona Cardinals
2013. 12. 15. 19:00 Indianapolis Colts–Houston Texans
2013. 12. 15. 19:00 St. Louis Rams–New Orleans Saints
2013. 12. 15. 19:00 Miami Dolphins–New England Patriots
2013. 12. 15. 19:00 Minnesota Vikings–Philadelphia Eagles
2013. 12. 15. 19:00 New York Giants–Seattle Seahawks
2013. 12. 15. 19:00 Jacksonville Jaguars–Buffalo Bills
2013. 12. 15. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–San Francisco 49ers
2013. 12. 15. 22:05 Carolina Panthers–New York Jets
2013. 12. 15. 22:05 Oakland Raiders–Kansas City Chiefs
2013. 12. 15. 22:25 Dallas Cowboys–Green Bay Packers
2013. 12. 16. 2:30 Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals
2013. 12. 17. 2:40 Detroit Lions–Baltimore Ravens

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik