Mi lesz veled Peyton Manning?

GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.02.10. 14:26
null
Vajon látjuk még Peyton Manninget az Indianapolis Colts mezében játszani? És másik csapatéban? <br />(Fotó: Action Images)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2012-es holt szezonjának egyik legnagyobb kérdése Peyton Manning sorsa. Minden idők egyik legnagyobb irányítója az elmúlt idényt kihagyta, és műtétek sokaságát hajtották végre rajta. Jövője így elsősorban egészségügyi kérdés, de emellett találkozunk emberi és pénzügyi vetülettel is. Emberivel, hiszen Peyton több, mint egy egyszerű játékos az Indianapolis Colts esetében: Jim Irsay tulajdonosnak csak egyrészt alkalmazottja, másrészt viszont barátja is. És pénzügyi kérdés is, hiszen a Peyton jövőjével kapcsolatos különböző döntéseknek eltérő hatásai vannak a Colts helyzetére a fizetési sapka szempontjából, és a csapat jövőjére hosszú távon.

 

Az egészségügyi döntést az orvosokra bízzuk, az emberit pedig Jim Irsayre, meglátjuk, hogy a barátságot adott esetben egy üzleti döntés kényszere meg tudja-e törni, mint azt annak idején Joe Montana és a 49ers esetében eléggé hasonló helyzetben láthattuk. Ezúttal pénzügyileg fogunk vizsgálódni, és megnézzük, mi lesz a következménye a csapat fizetési sapkájára az egyes potenciális döntéseknek.

Mielőtt azonban belekezdenék az elemzésbe, fontos megemlíteni három fizetési sapkával kapcsolatos könyvelési szabályt, amit alkalmazni fogunk a továbbiakban:

1. Az alapbér (Paragraph 5 bér NFL „szakkifejezéssel”) mindig teljes egészében beszámít a salary capbe.

2. Az aláírási bónuszok, és hozzá hasonlóan viselkedő tételek (jelen esetben itt még az option bónuszokat fogjuk használni) általában egy összegben jelentkeznek (kivéve pl. a halasztott kifizetések), viszont a fizetési sapkába a szerződés hosszában leosztva, egyenlő mértékben számítanak be. Például: Adott egy 10 millió dolláros aláírási bónusz egy négyéves szerződés esetén. Ekkor az aláírási bónusz évi 2,5 millió dollár értéken kerül beszámításra a capbe mind a négy évben. Idő előtti elküldés/elcserélés vagy visszavonulás esetén ezek az aláírási bónuszként viselkedő tételek bennragadnak a capben, csökkentve az elkölthető pénzmennyiséget.

3. Amennyiben egy aláírási bónusz, vagy hozzá hasonlóan viselkedő tétel mégsem kerül kifizetésre, és azt a csapat elszámolta az adott évre, akkor a csapatot a következő évre cap kedvezmény illeti meg az elszámolt összeg mértékéig. Ez a pont majd a le nem hívott opció esetében kerül megmagyarázásra.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                                     partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Ezek közül elsősorban a 2. és 3. pontra fogok utalni a későbbiekben. Fontos az elemzéssel kapcsolatban megjegyezni, hogy a jelenleg a szerződésről rendelkezésre álló információkra épít, így elképzelhető, hogy egyéb, eddig nem publikált részletek akár jelentős változásokat is eszközölhetnek a közölt adatokban.

A Peyton Manning-szerződés

Tom Condon, az NFL egyik legtekintélyesebb ügynöke tavaly július végén egyezett meg Bill Poliannal, a Colts akkori GM-jével Peyton Manning szerződéshosszabbításáról. A történelmi szerződés első három éve 23 millió dolláros átlagos kifizetést ígért Peytonnak, a szerződés egész hosszában pedig 18 millió dollár/éves átlagot. A kontraktus 5 év alatt 90 millió dolláros összeget fizetne Manningnek. Ha mindent megfelelő időben megkap Manning akkor a következő kifizetések jelentkeznek számára szezononként:

(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)
(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)


Nézzük meg, hogyan alakul Peyton helyzete a salary capet tekintve, hogyha azt feltételezzük, hogy minden pénzt megkap abból, amit megkaphat. Tudni kell, hogy a salary capben egy játékos elfoglalt helye úgy kerül megállapításra, hogy az alapfizetés teljes összege bekerül adott évre, viszont az aláírási bónusz és az aláírási bónuszként viselkedő tételek (pl. az option bónusz) az évekre egyenlő arányban leosztva kerülnek beszámításra (lásd 2. pont). Így hiába kapott kézhez Manning 26.4 millió dollárt 2011-ben, salary capben foglalt helye csak 16 millió dollár. Utóbbi értékkel a 120 375 millió dolláros fizetési sapka 13.29 százalékát foglalta el a klasszis QB. A táblázatból láthatjuk, hogy a leosztott aláírási és option bónuszok mellett egyenletes éves emelkedést tapasztalunk a Peyton által elfoglalt cap helyet tekintve.

(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)
(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)


A szerződés és az option bónusz

Térjünk át az option bónuszra, amely jelenleg az egész Manninggel kapcsolatos huzavona középpontjában állt. A 28 millió dolláros bónusz alapvetően a 2011-es idényre van még időzítve, hiszen hivatalosan február 7. és március 8. között hívható le, és a 2012-es szezon hivatalosan csak március 13-án kezdődik. Az opció csúsztatása, vagy a szerződés átalakítása sokat segíthetne a Coltsnak a jövővel kapcsolatos döntés meghozatala szempontjából. A beépített opció ugyanis nem szolgál másra, mint a szerződés utolsó négy évének érvénybe léptetésére, ennek hiányában a kontraktus csupán egy éven át tart. Tehát az Indy döntés előtt áll, vagy lehívja az opciót, és ezzel ötévessé alakítja Manning szerződését, vagy nem, és ebben az esetben szinte biztosan elválnak útjaik.

Először nézzük meg közelebbről azt a helyzetet, amikor a Colts nem hívja le az opciót. Ekkor Manning szerződése csupán a 2011-es szezonra élt, 2012-től nem lesz a gárda rosterén. Viszont a csapat nem menekülhet az alól, hogy a már kifizetett aláírási bónuszok következő négy évre elszámolt részétől megszabaduljon, azok úgynevezett cap hitként, vagy dead moneyként bennragadnak a fizetési sapkában, elkölthetetlen tételt generálva. A bennragadt összeg 4 év*4 millió dollár, azaz 16 millió dollár lenne, viszont találkozunk egy ezt csökkentő tétellel is. Az idei évben ugyanis Manning cap száma 16 millió dollár volt, amiben szerepeltették a 28 millió dolláros option bónusz 5 évre leosztott évre eső részét, az 5.6 millió dollárt. Ez végül nem kerül kifizetésre, aminek köszönhetően a 3. pontnak megfelelően 5.6 millió dolláros kedvezményt tudnak érvényesíteni 2012-ben. Tehát a 16 millió dollár helyett, 16 millió dollár-5.6 millió dollár, vagyis 10.4 millió dollárnyi cap hely lesz Manning elküldésének költsége. A második táblázatban láthattuk, hogy Peyton 2012-ben 17 millió dollárt foglalna a sapkából, ezzel szemben elszámoljuk a 10.4 millió dollár költséget, és végeredményben azt kapjuk, hogy Manning távozásával 17-10.4 millió dollár, azaz 6.6 millió dollárnyi sapka hely felszabadul a Colts számára. Jelenleg ez is fontos összetevő azon elméletek esetében, amelyek valószínűsítik Peyton elengedését. Ha ez megtörténne, és Manning játékra kész állapotban lenne, akkor egy olyan szabadügynök kerülne ki a piacra, amelyhez fogható talán csak Reggie White 1993-as (bíróság által kikényszerített) piacra való kiengedése volt. Peyton lehet, hogy márciusban már 36 éves lesz, de mégis az NFL-történelem egyik legmeghatározóbb irányítója.

Hogyha Manning nem kerül elbocsátásra, hanem visszavonul még az új szezon kezdete, és a bónusz lehívása előtt, akkor cap szempontból ugyanez a helyzet jelentkezik.

(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)
(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)


Amennyiben Jim Irsayék úgy döntenek, hogy Peytonnak kifizetik a 28 millió dollárt március 8-áig, akkor pontosan a második táblázatban szemléltetett szituáció valósul meg. Kialakul 2012 és 2015 között a felsorolt salary cap értékek sora. Peyton 2012-ben a becsült maximális 125 millió dolláros salary cap érték 13.6 százalékát foglalja majd el.

Sokakat megmozgató kérdés az, hogy Manning elcserélése hogyan valósulhat meg. Jelenlegi szerződésstruktúra szerint csak úgy, hogyha a Colts lehívta az opciót. Ebben az esetben ugyanis rendelkeznek a Peyton feletti jogokkal akkor is, amikor ismételten lehetővé válik a játékosok cserélése (trade) március 13-án. Akkor nem csupán a szabadügynökpiac nyílik meg, de a trade-elési lehetőség is újra elérhető lesz a csapatok számára. Viszont az elcserélésnek, az elküldésnek vagy a visszavonulásnak az opció lehívása után hatalmas költsége lesz.

(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)
(Forrás: profootballbusiness.blogspot.com)


A táblázatból látható, hogy pontosan mekkora cap hit jelentkezik, ha Manninget az opció lehívása után elküldik, elcserélik vagy úgy dönt, visszavonul.

Az első oszlopban szereplő alapfizetés értékek csak azért kerültek feltüntetésre, mert papíron járnak Manningnek, mivel lehívták az opciót. A lényeg az utána található oszlopokban keresendő.

2012-es elküldés, trade vagy visszavonulás esetén a költség (cap hit) 38.4 millió dollár lesz, hiszen bent ragad 4 év az aláírási bónuszból (4*4 millió dollár=16 millió dollár) és 4 év az aláírási bónuszként viselkedő option bónuszból (4*5.6 millió dollár=22.4 millió dollár). Ha ezt összevetjük Manning 17 milliós évre jutó salary cap számával, akkor azt kapjuk, hogy a lépés a 17 millió dollár felett további 21.4 millió dollár elköltését lehetetlenné teszi a fizetési sapkából.

2013-as elküldés, trade vagy visszavonulás esetén a költség (cap hit) 28.8 millió dollár lesz, hiszen bent ragad 3 év az aláírási bónuszból (3*4 millió dollár=12 millió dollár) és 3 év az aláírási bónuszként viselkedő option bónuszból (3*5.6 millió dollár=16.8 millió dollár). Ha ezt összevetjük Manning 18 milliós évre jutó salary cap számával, akkor azt kapjuk, hogy a lépés a 18 millió dollár felett további 10.8 millió dollár elköltését lehetetlenné teszi a fizetési sapkából.

SZAVAZÁS

Ön szerint mi lesz Peyton Manning sorsa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

2014-es elküldés, trade vagy visszavonulás esetén a költség (cap hit) 19.2 millió dollár lesz, bent ragad 2 év az aláírási bónuszból (2*4 millió dollár=8 millió dollár) és 4 év az aláírási bónuszként viselkedő option bónuszból (2*5.6 millió dollár=11.2 millió dollár). Ha ezt összevetjük Manning 19 milliós évre jutó salary cap számával, akkor azt kapjuk, hogy a lépés a 19 millió dollár felett további 200 000 dollár elköltését lehetetlenné teszi a fizetési sapkából.

2015-ös elküldés, trade vagy visszavonulás esetén a költség (cap hit) 9,6 millió dollár lesz, bent ragad 1 év az aláírási bónuszból (1*4 millió dollár=4 millió dollár) és 1 év az aláírási bónuszként viselkedő option bónuszból (1*5.6 millió dollár=5.6 millió dollár). Ha ezt összevetjük Manning 20 milliós évre jutó salary cap számával, akkor azt kapjuk, hogy a lépés következtében a Colts 20–9.6 millió dollárral, azaz 10.4 millió dollárral többet költhet a sapkából, mintha Manning a csapatnál marad.

Mindezeket figyelembe véve kijelenthető, hogy opció lehívás utáni elengedés, trade vagy visszavonulás esetén csak akkor nem szenved el fojtogató salary cap terheket a csapat, ha a lépésre 2015-ig nem kerül sor. 2012-ben és 2013-ban a lépések gyakorlatilag teljesen ésszerűtlenek, 2014 terhe is jelentős, 2015 pedig a többihez képest előnyösnek, de még mindig nagy cap hitet generálónak tekinthető.

Ha az is érdekli, hogy Andrew Luck esetleges draftolása mennyiben teremt új helyzetet, ide kattintva elolvashatja a The business of football-blogon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik