Meskó: Jó érzés tudni, hogy az elitben a helyem

Vágólapra másolva!
2011.08.23. 15:01
null
Meskó Zoltán szerint a New England Patriots bármeddig eljuthat (Fotó: The Wall Street Journal)
Címkék
Meskó Zoltán, a temesvári születésű rúgójátékos a második idényére készül az NFL-ben, a tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban. A New England Patriots csapatának 25 esztendős puntere nemhogy nem pihent a nyáron, de amíg a bérvita miatt szünetelt az idény, egy pénzügyi cégnél gyakornokoskodott, ugyanis annak ellenére, hogy stabil tagja az egyik legerősebb NFL-csapatnak, nem elégszik meg ennyivel. Tudja, hiába döntött meg egy újoncrekordot is, minden egyes nap meg kell harcolnia a helyéért a legjobbak között.

 

– Még csak a második előszezon-meccsen van túl a New England, de ön máris nagyon jól játszik.
– Igen, én is úgy érzem, hogy kezdek belelendülni. Ám dolgozni kell ugyanúgy, mint eddig – egyetlen pillanatra sem szabad megelégedni, főleg nem egy sima előszezon meccs után.

Jól halad a felkészülése?
– Azt hiszem, jó úton járok, tapasztalom a fejlődést. Szerencsére már a tavasz meg a nyár is jól sikerült, van mire építeni.

Pedig a bérvita miatt elmaradt a hivatalos holtszezon, valamint a szokásos edzőtáborozás – elsőre azt hinnénk, emiatt csorbát szenvedett a szakmai munka.
– Nekem épp így volt jó. Hónapokig a magam ura voltam, s a kényszernélküliség kiváló alkalmat nyújtott, hogy kipróbáljam az akaraterőmet, hogy edzői fegyelmezés, felügyelet és nógatás nélkül veselkedjek neki a munkának. Célokat tűztem ki, és csak saját magamnak tartoztam miattuk elszámolással: jó lecke volt, hogy önmagammal szemben is szigorú, határozott legyek.

Nem is aggódott amiatt, hogy elmarad az NFL-szezon, és esetleg nem lesz munkája egy évig?
– Nem. Annál sokkal több pénz forgott kockán, hogy akár a liga, akár a játékosok szakszervezete feláldozzon egy teljes idényt. Mindkét fél próbált a legügyesebben sakkozni, kijátszani minden aduját, de a magam részéről végig biztos voltam benne, hogy úgyis megegyeznek. A pénzt mindenki szereti.

Akkor nem is követte lélegzet-visszafojtva az eseményeket? Vannak játékosok, akik naponta hívogatták a szakszervezeti tagokat, hogy megtudják, miként állnak a tárgyalások.
– Hát én nem. Néha belenéztem a sporthírekbe a tévében. Kár lett volna erre fecsérelnem az időmet: egyrészt mondom, majdnem biztos voltam benne, hogy megszületik a megegyezés, másrészt meg amúgy sem lett volna semmi ráhatásom az eseményekre. Igyekeztem tehát távol tartani magam tőlük, és nem foglalkozni az egésszel, mert ha azon gondolkodom, hogy elmarad a szezon, csak alapot adtam volna saját magamnak arra, hogy lecsaljak egy-két edzést. Ehelyett inkább elmentem gyakornokoskodni egy befektetési tanácsadó céghez három hónapra.

Erre még szüksége volt a diplomájához?
– Nem, az már rég megvan. Egyszerűen csak kezdeni akartam valamit a szabadidőmmel, meg akartam ismerni ezt a területet is, és minden megszerzett tapasztalat jól jön majd a futball utáni életemben. Ki tudja, mit tudok majd hasznosítani a későbbiekben…

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

De azért furcsa lehetett, hogy a New England Patriots puntere felveszi az inget, megköti a nyakkendőjét, és reggel nyolcra bemegy az irodába.
– Nekem aztán nem volt furcsa. Én is csak egy átlagos srác vagyok.

És az izgatottság önben még ugyanakkora, mint tavaly? Az ugyanis az újonc éve volt…
– Ugyanolyan izgatott vagyok. Hatalmas feladat áll előttem az idén is, tudom, hogy lesznek még nehézségeim, amelyekkel meg kell küzdenem. Úgyhogy folyamatos kihívás az életem most is – hát hogyne lennék izgatott.

Pedig már nem kell harcolnia a helyéért a csapatban, mint az első évben, mielőtt szerződést kapott volna.
– Azt ne higgye! Most tudnék mondani tizenöt játékost a posztomon, akiknek nincs csapatuk, és csak az alkalomra várnak, hogy valahol megüresedjék egy szék, szóval mindennap, minden edzésen bizonyítanom kell. Az ugyanakkor valóban mellettem szól, hogy ismerem az edzőket, amiként ők is ismernek engem, tudom, milyenek az elvárások.

Az előző, azaz az újoncidényével elégedett? Mondhatjuk, hogy tökéletesen sikerült?
– Hát tökéletesnek semmiképpen sem minősíteném.

Pedig, hogy mást ne mondjak, megdöntött egy rekordot is, hiszen eddig még egyetlen újonc sem ért el olyan remek yardátlagot a rúgásaival az NFL történetében, mint ön.
– Az valóban kiemelkedő eredmény, örülök is neki, de most már nem ér semmit. Az elért sikerekre való emlékezésnek és örömnek megvan a maga ideje: a holtidény. Amint elkezdődik a munka, már senkit sem érdekel, hogy pár hónappal korábban mit valósítottál meg. Akkor már csak az aznapi teljesítmény számít.

Az egyik nyári szerzemény, az elkapó Chad Ochocinco mindennap telekürtöli az internetet azzal, hogy úgy érzi magát a Patriotsnál, mintha a mennyországba érkezett volna. Igaz ez, vagy csak ő érzi így?
– Chad nevében nem beszélnék, de ami engem illet, remekül érzem magam. Nem tudom, hogy ez a mennyország-e, de hogy számomra fantasztikus hely, az biztos.

A TELJES CIKKET A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik