A 49ers 22 éves átkot tört meg a Packers otthonában

Vágólapra másolva!
2012.09.10. 00:05
null
Aaron Rodgersnek nem volt könnyű estéje a 49ers ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
A legutóbbi Super Bowlban elbukó New England Patriots 34–13-ra nyert a Tennessee Titans otthonában a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 1. fordulójában. A New Orleans Saints meglepetésre hazai pályán kikapott a Washington Redskinstől. A San Francisco 49ers nagyszerű játékot bemutatva diadalmaskodott a Green Bay Packers otthonában, míg a nyaksérüléseéből felgyógyulva több mint másfél éves kihagyás után a Denver Broncosban visszatérő Peyton Manning győzelemre vezette új csapatát a Pisttsburgh Steelers ellen.

DENVER BRONCOS–PITTSBURGH STEELERS

Győzelemmel mutatkozott be új csapatában, a Denver Broncosban Peyton Manning, aki 36 évesen, több mint másfél éves kihagyás után 31–19-es diadalra vezette együttesét a Pittsburgh Steelers ellen az NFL 2011–2012-es idényének első fordulójában. A januári rájátszás első körében találkozó két együttes közül ismét a coloradói bizonyult jobbnak, s bebizonyosodott: nem túlzás a liga esélyesei között emlegetni a Broncost.

Peyton Manning ellenállt a kemény Steelers-védelemnek
Peyton Manning ellenállt a kemény Steelers-védelemnek

Manning 26 passzkísérletéből 19 sikeres volt (ezek során 245 yardot haladt előre a Denver), egyszer sem adta el a labdát, viszont dobott két touchdownpasszt. S ami talán ennél is fontosabb: a tavaly többször is megműtött nyaka és jobb karja kiállta a próbát, a kemény pittsburghi védőkkel történt ütközések után sem panaszkodott fájdalomra a pályafutása 400. és 401. TD-jét jegyző Manning. Dan Marino és Brett Favre után ő a harmadik, aki eljutott eddig a mérföldkőig.

„Nagyon jól érzem magam, egy meccsből nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, de máris úgy érzem, megérte a sok szenvedés, hogy eljussak idáig, visszatérjek erre a szintre" – mondta a meccs után Manning.

A Steelers, akárcsak januárban, ezúttal is végig eséyles volt a győzelemre, amely az utolsó percekben úszott el, amikor Tracy Porter elcsípte Ben Roethlisberger passzát, és a pittsburghi célterületig futott a labdával.

A 22:25-KOR KEZDŐDŐ MÉRKŐZÉSEKEN

A mérkőzés során 186 futott yarddal záró San Francisco 49ers nagyszerűen akadályozta meg a Green Bay Packers kibontakozását, és előbb egy 40 yardos David Akers-mezőnygóllal, majd egy 14 yardos Randy Moss elkapott TD-vel 10–0-s előnyre tettek szert. A kiváló elkapó 2011-es visszavonulása óta először játszott, és egyből egy hatpontossal tért vissza. A hazaiak egy könnyű síppal megítélt védőszabálytalanságot követően Jermichael Finley egyyardos elkapsával szépítettek, de a vendégek rúgója még a félidő előtt előbb 43, majd rekordbeállítást jelentő 63 yardról is betalált. Utóbbi kísérletnél Akers rúgása után a labda az alsó lécre hullott, onnan pattant át (7–16).

DAVID AKERS 63 YARDRÓL TALÁLT BE



A második félidőben Vernon Davis 4 yardos elkapásával tovább növelte előnyét a 2011-es szezon konferenciadöntőse (7–23), de még mielőtt teljesen megnyugodhattak volna, az utolsó negyedben Randall Cobb 75 yardos punt utáni visszahordott TD-jével szépített a Packers – most az más kérdés, hogy a helyettes játékvezetők egy óriási szabálytalanságot elfelejtettek észrevenni a hazaiaknál… A sikeres kétpontos után 8 pontra csökkent a különbség (15–23), a 49erst azonban ez sem törte meg, ahogyan az elveszített challenge sem, Aaron Rodgers passzát lehúzta NaVorro Bowman, majd az első játékból 23 yardos TD-t ért el Frank Gore (15–30). A Packers gyorsan szépített James Jones 10 yardos elkapásával (a 303 yardig jutó Rodgers második TD-passzát adta), és miután a védelem megálljt parancsolt a kiváló teljesítménnyel záró (26 átadási kísérletből 20 sikeres, 211 yard, 2 TD, eladott labda nélkül) Alex Smithéket, az egyenlítés reményében indíthatott támadást a wisconsini csapat. Ezúttal azonban nem jött össze az újabb touchdown, így a 49ers 1990. november 4. után ismét nyert alapszakasz-mérkőzésen a Lambeau Fielden (22–30).

Igencsak fordulatos találkozót vívott egymással a 49ers két csoportriválisa, az Arizona Cardinals és a Seattle Seahawks. Az újonc Russell Wilson irányítóval felálló vendégek szerezték meg a vezetést a 3/3-as mezőnygólmutatóval záró Steven Hauschka 27 yardos rúgásával (0–3), de Jay Feeley még az első negyedben egyenlített, majd LaRod Stephens-Howling 1 yardos futott TD-jével a hazaiak vonulhattak előnnyel a szünetre (10–3). A harmadik negyedben Feeley 31 yardos rúgásával már közte tíz volt (13–3), ekkor azonban Wilson passzából Sidney Rice szépített, majd még a záró 15 perc előtt Hauschka révén kiegyenlítettek a vendégek – a rúgó 47 yardról volt eredményes, 13–13-ra módosítva az állást.

Sőt, Hauschka utolsó negyedes mezőnygólja már ismét a Seattle-t juttatta előnyhöz (13–16), de a megsérülő John Skelton helyére beálló Kevin Kolb 6 yardos passzából 5 perccel a vége előtt Andre Roberts TD-t szerzett, újfent megfordítva a párharc állását (20–16) – a találkozó során utoljára. A hajrában ugyanis hiába ért a vörös zónáig a Seahawks, a sokat szabálytalankodó Cardinals végül 4 yardon megállította a vendégeket, így megnyerte az összecsapást.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Ehhez képest az NFC déli csoportrangadója, a Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers találkozó simán alakult, hiszen a korábban félelmetes futójátékától rettegett vendégek 13 futásból összesen 10 yardig jutottak (ebből pedig az elkapó Kealoha Pilares szerzett ötöt, Cam Newton 4, DeAngelo Williams mínusz 1 yarddal zárt…), a vendégek irányítója 303 passzolt yardja és egy TD-je ellenére kétszer is eladta a labdát a levegőben, így a sok extrát nem mutató, de nem is hibázó Josh Freeman és a 95 yardig jutó elsőkörös futó, Doug Martin vezetésével a félidőre 13–0-s előnnyel fordultak a csapatok. Brandon LaFell 22 yardos elkapása visszahozta a Párducokat a mérkőzésbe (13–7), de az utolsó negyedben már csak egy-egy mezőnygól született, így a Buccaneers megnyerte szezonbeli első mérkőzését (16–10).

Tom Brady újabb mérföldkőhöz érkezett (Fotó: Reuters)
Tom Brady újabb mérföldkőhöz érkezett (Fotó: Reuters)

A 19 ÓRÁS TALÁLKOZÓKON

A 236 yardot passzoló Tom Brady 2 TD-átadással járult hozzá a Patriots sorozatban kilencedik sikeres idénynyitányához, valamint saját maga 125. győzelméhez – mindezt a 160. mérkőzésén tette meg, márpedig az NFL történetében ilyen hamar egy irányító sem jutott el 125 sikerig. A másik fél irányítójának, Jake Lockernek korántsem ment ennyire jól. Az NFL-ben először kezdő 24 éves játékos két sacket szenvedett el, emellett két labdaeladás (1 interception, 1 fumble) került a statisztikai lapjára. Utóbbi után a New England újonca, Dont'a Hightower TD-vel ünnepelte debütálását. Locker a 4. negyedben ráadásul megsérült, így le kellett cserélni. Bradyt a második negyedben a földre vitte Kamerion Wimbley, aminek következtében a vendégek QB-je orrsérülést szenvedett, az is lehet, hogy eltört az érzékeny testrész.

A Detroit irányítója, Matt Stafford bizonytalan kezdés után (3 interception) a legvégén biztos kézzel passzolt Kevin Smithhez, aki 10 másodperccel a vége előtt megszerezte a Lions győztes TD-jét a St. Louis ellen (27–23). A Rams élén így vereséggel mutatkozott be Jeff Fisher vezetőedző. Ez volt egyébként az első találkozó a liga történetében, amelyen egy női bíró is közreműködött. Az „úttörőt”Shannon Eastinnek hívják, 42 évesen mutatkozhatott be az NFL-ben.

A térdsérüléséből felépült Adrian Peterson két touchdownnal vezette hosszabbításos győzelemre a Minnesotát a Jacksonville ellen. Mellette az első éves Blair Walsh volt a Vikings nyerő embere, aki négy mezőnygóllal vétette észre magát. Ezek közül az egyikkel, egy 55 yardossal ő harcolta ki a hosszabbítást, amelyben aztán szintén az ő lába döntött, ezúttal 38 yardnyi távolságból (26–23).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 2012-es draft 1/1-ese, Andrew Luck vereséggel kezdett az Indianapolis irányítójaként. Egy TD-passz mellett három interception is csúfítja mérlegét, a 41–21-re nyerő Chigago QB-je, Jay Cutler 333 yardot passzolt és kiosztott két TD-átadást is. Az Oaklandből érkezett Michael Bush 2 futott touchdownnal segítette a Bearst.

Az 1/2-es Robert Griffin III sokkal jobb bemutatkozáson van túl, az irányító remek teljesítményt nyújtva (320 yard, 2 TD-passz) vezette sikerre a Washingtont, amely mindegyik negyedben 10 pontot szerezve 40–32-re nyert a New Orleans vendégeként. A Saintsben Drew Brees sorozatban 44. mérkőzésén osztott ki TD-passzt (összesen három jött össze neki vasárnap), a ligarekordot a litván származású Johnny Unitas tartja 47 meccsel.

A Philadelphia sokáig mindent megtett, hogy kikapjon, de a Cleveland ezt sem tudta kihasználni, az Eagles végül egy ponttal, 17–16-ra győzött. Michael Vick, a Sasok irányítója négy interceptionnel a háta mögött 1:18-cal a vége előtt 4 yardos passzt adott Clay Harbornak, akinek TD-je után Alex Henery megszerezte a győzelmet érő extra pontot.

A New York Jets magabiztos győzelemmel kezdte a szezont, a Mark Sanchez (266 yard, 3 TD-passz) vezette támadószekció 48 pontot (franchise rekord, ami az idényrajtot illeti) szerezve jelezte, hogy kár volt aggódni miattuk. A Billsnél viszont nemcsak a kiábrándító játék miatt foghatják a fejüket, hanem Fred Jackson miatt is, az RB ugyanis súlyosnak tűnő lábsérülést szenvedett, a hírek szerint hétfőn MRI-vizsgálat vár rá.

A Jetshez hasonlóan az Atlanta is meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő, a Kansas Cityben aratott 40–24-es diadalból Matt Ryan 3 TD-passzal vette ki a részét.

A Houston elsősorban a védelmének köszönhetően vette könnyedén a Miami jelentette akadályt, a Dolphins újonc irányítója, Ryan Tannehill az első bevetésén megtapasztalhatta, milyen kemény az NFL.

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2012. 09. 06. 2:30 New York Giants–Dallas Cowboys 17–24
2012. 09. 09. 19:00 Chicago Bears–Indianapolis Colts 41–21
2012. 09. 09. 19:00 Minnesota Vikings–Jacksonville Jaguars 26–23 – h.u.
2012. 09. 09. 19:00 New York Jets–Buffalo Bills 48–28
2012. 09. 09. 19:00 Houston Texans–Miami Dolphins 30–10
2012. 09. 09. 19:00 Tennessee Titans–New England Patriots 13–34
2012. 09. 09. 19:00 Detroit Lions–St. Louis Rams 27–23
2012. 09. 09. 19:00 New Orleans Saints–Washington Redskins 32–40
2012. 09. 09. 19:00 Cleveland Browns–Philadelphia Eagles 16–17
2012. 09. 09. 19:00 Kansas City Chiefs–Atlanta Falcons 24–40
2012. 09. 09. 22:25 Green Bay Packers–San Francisco 49ers 22–30
2012. 09. 09. 22:25 Arizona Cardinals–Seattle Seahawks 20–16
2012. 09. 09. 22:25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers 16–10
2012. 09. 10. 2:20 Denver Broncos–Pittsburgh Steelers 31–19
2012. 09. 11. 1:00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals
2012. 09. 11. 4:15 Oakland Raiders–San Diego Chargers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik